Szükség kemence

Habár szükség kemence címet adtam ennek a cikknek, de igazából egyik szó sem fedi a valóságot. Mert nem volt rá szükségem, csak hirtelen ötlettől vezérelve készítettem, másrészt nem is igazán kemenceként használtam, hiszen nem benne sütöttem, hanem csupán a kéményén kiáramló hőt használtam fel.
Mifelénk, itt közép-Magyarországon, az utóbbi években nem igazán kemények a telek. Alig megy mínuszok alá, és a csapadék sem igazán jelentős. Így mikor leesett az a kis hó, ami erre az évre rendeltetett nekünk, nagy örömmel mentem ki a kis táborhelyemre, ahol a kunyhóm áll. Igazából azért nagy örömmel, mert nem túlságásan kedvelem a havat. Azt gondoltam, hogy kint fogok ebédelni, és erre az esetre, néhány virslit fogok megsütni. Aztán miközben mendegéltem a táborhely felé, eszembe jutott egy szép gondolat…….
Kiérve a táborhelyre a következő kép fogadott. Mindenhol csend és nyugalom.

szk1

választottam egy kisebb dombot, ami elég meredek oldallal rendelkezett.

szk2

Felülről, a domb tetején, leástam egy lyukat, ami majd a kémény lesz. Olyan mélyre, ahová egy kis kemence égésterét gondoltam.

szk3

Aztán elöl a domb oldalába, befúrtam magát az égésteret, és létrehoztam egy kis teraszt, ahová kényelmesen oda tudtam térdelni a tűz táplálásánál.

szk4

Aztán nem is volt más dolgom, mint átmenni a közeli fenyves erdőbe, és élesztéket szerezni.

szk5
Egy kidőlt fenyő törzsében, kiváló gyantás részt (fatwood, fokla,gyanytásva stb…) találtam.

szk6

szk7

szk8

Amint kinyertem a megfelelő mennyiséget, visszamentem, és beröffentettem a kemencét. A kémény tetejére keresztbe ágakat raktam, és arra a virslit. Szándékosan nem irdaltam be……

szk12

Nem is igen kellett várni, hiszen nem parázsra, csak hőre volt szükségem, az pedig jött azonnal.

szk9

De az első adag meleggel a munkás kesztyűmet szárítottam ki.

szk11

Néhány perc múlva, pirosra sült az ebédre szánt virsli, és nekiláthattam a falatozásnak.

szk13

Kellemes délelőttöt töltöttem kint a hűvös, csendes erdőben.Nem kellett hozzá messzire utaznom, sokat költenem.És ez mindenkinek adott lehetőség.Nem kell hozzá semmilyen különleges adottság, vagy eszköz.

Szükség kemence” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Jó lett nagyon Gábor! Később esetleg egy patics ajtó is kerülhet rá..és mivel ilyen szép löszös a talaj, akár befelé és oldalra még lehetne öblösíteni a tűzteret. Oda félre lehet tolni a parazsat sütésnél.
    Megnéznék majd egy kenyeret, vagy diszkoszt is elkészülni benne.

    1. Szia Márk!
      Rajta leszek hogy tudjam teljesíteni a kérésedet! 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.