DD Hammock Travel/Bivi függőágy

A most következő függőágy, amiről írni fogok, az egyik legfontosabb felszerelési tárgy, ami túrázás során reflektorfénybe kerül. Habár…talán ezt már írtam több eszköznél, tárgynál, úgyhogy inkább úgy fogalmaznék, hogy szintén nagyon fontos kelléke az erdőben töltött éjszakáknak.Mielőtt megvettem volna, jól körüljártam a témát, mert nem szerettem volna belefutni abba a hibába, hogy egy-két használat után eladom. Hogy tulajdonképpen mi is volt a legfontosabb, amitől tartottam? Maga a kérdés, hogy tudok-e  majd benne nyugodtan pihenni. Alapjában véve hason alvó vagyok, de mint köztudott, a függőágyak a kialakításuk miatt nem igazán alkalmasak hason alvásra. Ez eddig még nem lenne baj, mert a hason alvás terheli legjobban a derekat. Ezt érzem is, ezért már jó pár éve nem is tudok hason aludni normál ágyban sem. Ha mégis, akkor reggelre nagyon fáj a derekam. Na de akkor milyen lesz majd az alvás a függőágyban, mert marad a háton alvás, és talán az oldalt alvás. Itthoni körülmények között ez utóbbi a megszokott, mert háton szintén nem tudok aludni.

Szerencsére elég sok ismerősöm használ már függőágyat, így egy szép téli napon, kölcsönkértem egyet a barátomtól, és a Rácalmási szigeten teszteltem egy éjszakára. Ez a darab volt az:
fa1Attól eltekintve, hogy az első éjszaka volt függőágyban, úgy – 10 C° fokban, és kissé fáztam benne, meglehetősen kellemes volt az alvás. A fázást kiküszöböltem később egy önfelszívós derékaljjal, majd egy vastagabb és biztonságosabb polifoammal. Ami nem száz százalékos megoldás, hiszen sajnos ahol a hálózsák összenyomódik a függőágy szorítása miatt, ott bizony kialakulnak hideg pontok.

Szóval elhatároztam, hogy szeretnék egy ilyet, vagy valami hasonlót. Azt tudtam, hogy a ponyva, ami a fent említett típushoz volt, nekem kicsi lesz. Később, majd a ponyva leírásánál érthető lesz a dolog. Mint mindig, itt is komoly szerepet játszott a ráfordítható összeg, ami általában kevés szokott lenni.

Eldöntöttem, hogy megpróbálok használtan beszerezni egy jó állapotú darabot. Olcsó, gagyi típust nem szerettem volna, mert általában tudatosan, hosszútávra veszem a dolgaimat. A gagyikkal meg az szokott lenni, hogy vagy hamar tönkremennek, vagy hosszútávon keserítik meg az ember életét. Feladtam hát egy hirdetést, hogy használt függőágyat keresek, és rövid időn belül érkezett is egy ajánlat, ami visszautasíthatatlan volt. Megvettem hát a saját függőágyamat, egy DD Hammock Travel/Bivi-t. Ez egy dupla aljú, szúnyoghálós, két oldalt bontható darab. Belül két tároló zsebbel és kis fülekkel, amire akaszthatok apró dolgokat éjjelre. (óra, lámpa, ez-az)
Majd hosszú vívódás után, vettem hozzá egy 4×4-es DD ponyvát. Persze megfordult a fejemben, hogy veszek olcsó ponyvát, de az már volt nekem is, és tanultam sokak kárából is, ezért ezt a megoldást elvetettem. A vívódás oka ponyva ügyben egyébként a következő volt. Azt láttam, hogy a „gyémánt” alakú ponyva a próba függőágynál kicsi volt. Éppen hogy letakarta magát a függőágyat, de nem tudtam elképzelni, hogy egy nagyobb szeles esőnél nem ázna be. És én a cuccaimat is szeretem védeni az esőtől, ez pedig végképp nem fért volna alá.
Na és itt jött a vajúdás, hogy milyen legyen a ponyva méret. Mit is lehetett választani a DD kínálatából: 2,8×1,5; 3,5×2,4; 3×3 ezek mind kicsik, tekintve hogy a függőágy hossza 2,7 m. Ami azt jelenti, hogy a végeknél max. 40-40 cm marad, még ha a legnagyobbat is veszem meg. És ez bizony nagyon kevéske. Maradt még a 3 x4,5 és a 4×4. Ami furcsa,hogy 3×4 es nincs a DD kínálatában, pedig ez lenne az optimális, 4 méter hosszal, és 3 szélessel használva. Mert négy méter kell hosszban, de széltében elég lenne bőven a 3 méter. No tehát filóztam, hogy melyik legyen a két fentebb említett méretből. Míg egy tapasztalt barátom a következőt tanácsolta.
„Vedd meg a 4×4 négyes méretet, nem sokkal nagyobb, nem sokkal drágább, de ha egy egész napos esős időt kifogsz, nyugodtan el vagy alatta, tudsz farigcsálni, tenni-venni.”

Megfogadtam a tanácsát, és az eddigi tapasztalatok alapján teljesen igaza volt.

No tehát meg volt a megfelelő szett, volt némi tapasztalat, így már egy szép tavaszi napon, irány az erdő, függőágy próba. Már jó idők voltak éjjel, így nem is vittem csak vékonyabb hálózsákot, és egy polifoam derékaljat. Ez bőven elég volt, sőt az éjszaka elején még ki is kellett takaróznom. Ezt persze senki ne vegye alapul, mert ez a komfort érzet sok mindentől függ. Az egyéni hőérzettől, a hálózsák típusától…stb…erről majd egy másik cikkben.

Szóval kifeszítettem a függőágyat két megtermett fenyő közé.
fa2Szépen állt, nem volt ferde, nem csavarodott, nem lógott. Szóval minőségi darab, na. 🙂  Az alsó dupla részbe beleraktam a polifoamot, ez további tartást adott neki.
fa3Ami nagyon fontos még, hogy a két feszítő hevederbe beiktattam egy karabinert. Pontosabban már a volt tulajdonosa, saját rossz tapasztalata miatt. De én is ezt tettem volna, mert egy esőzéskor, a hevedereken nagyon egyszerűen, és könnyen felázik a függőágy. Így viszont a víz csak a karabinerekig jut, ott pedig lecsorog a földre.
fa6Látható még az is, hogy a szúnyoghálós részbe két kis rudat raktam be, az erre kialakított erős fülekbe,….
fa7…ez adja meg a háló kellő tartását, és így lehet szépen kifeszíteni a hozzá kapott gumis zsinórral.
Ezek után beraktam a hálózsákot, kifeszítettem a ponyvát fölé és körbe néztem belül.
fa4Meglepően tágas, kényelmes a belső tér. Kényelmes a fejnek, a lábnak, nem érzem magam koporsóban. Összességében nagyon otthonos egy ilyen alvóhely.

Így néz hát ki kívülről teljes készenlétben.
fa8Látható, hogy nincs teljesen kifeszítve a ponyva. A hátsó részt leengedve hagytam, és az egyik sarkát kissé letörtem. Ennek az oka, hogy hátulról a szél ne járjon annyira, a letörés pedig helyhiány miatt történt.

Amint látszik egyik fotón, egy vastagabb kötelet is kifeszítettem a ponyva alá, hogy majd erre lógatom a felszerelést, hogy nem a hóba, sárba, vízbe kelljen tárolni, de ez nem jó ötlet, mert a víz ott is be tud szivárogni, hasonlóan a függesztő hevedernél tapasztalt probléma miatt. A cuccokat inkább a függesztőre akasztom azóta. Elbírja az is. Vagy egy jóval vékonyabb kötelet feszítek ki, száraz időben mindegy, esősben meg talán nem gyűjt annyi vizet. Ezzel esőben még nem volt tapasztalatom.
fa9
Nos, írnék kicsit a függőágyban szerzett tapasztalataimról.

Bármilyen földön elhelyezett fekvőhelynél kényelmesebb számomra. Amióta megvan, azóta a sátraimat gyakorlatilag egyáltalán nem használom. Ahányszor csak nyugovóra hajtom a fejem, annyiszor jut eszembe, milyen parádés találmány ez. Reggel pedig ugyanez a gondolat jár a fejemben. Kipihenten ébredek, nem töri a derekamat, jól tartja a fejemet, nem gémberedik el semelyik végtagom. Az alsó két réteg közé, mint már említettem, egy polifoamot tolok be. Ez kora tavasztól késő őszig elég. Télen az önfelszívós matrac nekem jobban bejött, de hallottam már más tapasztalatokat is. Viszont télen kötelező a vastagabb hálózsák. Így is kialakulnak hidegpontok vállnál és deréktájban. Én az oldalamon alszom benne, kissé felhúzott lábakkal, amolyan magzati pózban. Így kényelmesen elférek, nem érzem, hogy összenyomna. A lefekvést kényelmes ülő helyzetben kezdhetem meg, és a „bebootolást” is felkeléskor.

Szinte mindenhol fel lehet állítani, akár még fa sem kell hozzá, mert a földön is ki lehet szépen feszíteni, mint egy kis szúnyoghálós sátrat. Így még nem alkalmaztam a fent említett okok miatt(kényelem), de képet már láttam róla, hogy néz ki. Mint írtam, kétoldalt lehet bontani a szúnyoghálós részt. Ez azért előny, mert mindkét oldalt kibontva, felül össze lehet kötni a hálót, és napközben így kényelmes fotelként lehet használni. Ami nagyon nagy előnye még, hogy nem kell figyelembe venni a talaj minőségét, egyenetlenségét (természetesen, ha a földön alkalmazzuk, akkor igen). Nem baj, ha a talaj sáros, vizes, havas, koszos, vagy amolyan „sátoraljakiszúros”. Lényeg, hogy legyen két fa minimum 4, maximum 7-8 méterre egymástól.

Belül két zseb van, mindkét oldalon egy-egy darab. Olyan tenyérnyi méretűek. Apróságoknak, ami nélkül nem fekszik le az ember.

A 4×4-es ponyva, mint már írtam, nagyon jó választás volt. Egész éjszakán át tartó zuhogó esőben is jól állta a strapát. De nem egyszer volt már, hogy szemerkélő esőben töltöttem kint egy-egy napot, vagy délutánt. Olyankor nagyon jó, hogy nem egy sátorban, vagy a függőágyban kell kuporogni, hanem el lehet végezni az étel előkészítést, eszközkészítést…stb…

Télen szükség szerint jól le lehet engedni, csökkentve ezzel a függőágy körüli huzatot, és valamivel javítva a komfortérzetet. Értelemszerűen sokféleképpen kifeszíthető, napsütéstől, széljárástól, kíváncsi szemektől függően.

Remélem hasznos volt az információ erről a felszerelésről. Ha valami kérdés van, vagy kihagytam volna valami fontosat, kérdezz nyugodtan, vagy írd meg itt, lentebb a hozzászólásoknál.

DD Hammock Travel/Bivi függőágy” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Az általam olvasott a “függőágyazás” világába bevezető cikkek közül ez tetszett a legjobban!
  Tényleg szükséges egy szép nagy ponyva a függőágyazáshoz, már egy 3×4 méteres ponyva is nagymértékben növeli a komfortérzést. Nem kell ahhoz esős idő, hogy kényelmetlenül éjszakázzon az emberfia egy függőágyban, elég ha feltámad a szél. Kisméretű ponyvával nem lehet vagy csak erős kompromisszumokkal lehet megfelelő szélárnyékot létrehozni. Dicsérendő, hogy ennyit foglalkozol a cikkedben a ponyva kérdésével!
  Gondoltál már arra, hogy a felszerelés tárolására egy hálós függőágyat feszítesz ki az “alvós” függőágyad mellé?

  1. Szia Posi!
   Nagyon örülök neki, ha tetszett a cikk,és kedvet kaptál a függőágyazáshoz!
   Valóban nagyon fontos a megfelelő ponyva. Tudom, elsőre kicsit drágának tűnhet egyik-másik darab, de ha komolyan foglalkozik az ember fia túrázással, akkor érdemes beruházni egy jó minőségűbe. Ahogy mondod, nagyban növeli a komfort érzetet.Jó ötlet a hálós függőágy!És pár forintért(1000 körül) láttam is az eby-en egyszerű hálós függőágyat.Ha kipróbálom és beválik, mindenképpen bővítem vele a cikket. Köszönöm az ötletet!
   Remélem találsz még majd számodra értékes írást tőlem!
   Szép napokat kívánok!
   Moris

 2. Szervusz!
  Egy ilyenbe én is beneveznék, szerinted lehet kétszemélyes verzióknak létjogosultsága?
  Létezni léteznek, de neked, akinek van tapasztalatod, mi a véleményed? Én mindig a Feleséggel lógok, és ha vennék akkor tuti kétszemélyeset.

  1. Szia!
   Nem tudom elképzelni, hogy egy kétszemélyes függőágy kényelmes alvást eredményez. Ha az egyik személy mocorgós, átfordul, vagy esetleg horkol, akkor a másik sem tud nyugodtan pihenni.
   Üdv:Moris

 3. Üdv!

  Jó a cikk. Én is régóta függőágyazok, azóta nem is nagyon használok sátrat. Két ágyam van, mindkét ponyvát ki szoktam feszíteni, így elég, de jó gondolata 4×4.
  A cucctároló kisebb ágy ötlet is nagyon jó!

  1. Szia Zoltán!
   Örülök hogy tetszett a cikk! Milyen függőágyat használsz?Ha gondolod tehetnél fel róla fotót is!
   Üdv:Moris

   1. Van egy DD hammock és egy jungle hammock. Amióta a DD megvan, szinte csak azt használom. Nekem valahogy kényelmesebb és a ponyvája is annak jobb.
    Te a 4×4-es ponyvát honnan szerezted be?

    1. A DD kényelmesebb, mert szélesebb. Próbáltam én is a JH.ot. A ponyvát innen vettem: http://www.ddhammocks.com/products
     Vettem már több félét is, meg más dolgokat is. Megbízhatóak, pontosak.Viszont miért van két ponyva? Miért nem csak a jót használtad?Kicsi a gyémánt alakú ugye?

 4. Hirtelen ezt a képet találtam, amin az ágyból nem sok látszik, viszont az igen, hogy így használom a két ponyvát.

   1. A DD hammockot használtan vettem és valószínűleg már öreg volt a ponyvája, mert egy erősebb esőben az esőcseppek finom permetét átengedte és ez nyirkossá tette az ágyat. Így viszont a dupla tető ezt megakadályozza.

 5. Sziasztok,mindent figyelembe véve akkor melyik méret a jobb választás, a 4×4 vagy a 3×4.5 ? Függőágyazás és persze általános buscraftos feladatokra. Nagyon jó az oldal,szuper írások!

  1. Szia Haven!
   Az eddigi tapasztalataimra hagyatkozva a 3×4-es méret lenne optimális(DD-nél sincs ilyen sajnos), illetve ha lenne akkor 2×4-es. A négy méter az mindenképpen jól jön hosszra, hiszen a függőágy hossza cirka 2,5 méter hosszú, tehát a hármasnál oldalanként 25 cm maradna, ami nem véd meg a beverő eső ellen. A 4,5 már sok, mert annyi nem kell és nehézkes optimális helyet találni neki a mérete miatt(nagy). Széltében elég lenne az egy-egy méter mert az alá nem csap be az eső. De ilyen méret meg nincs sehol. Illetve én nem találtam 2×4-eset. Így maradt a 4×4-es. Hosszra megfelelő, a széltében meg van ugyan maradék, de ha sokat esik az eső, akkor akár 4-5 személy is el van alatta kényelmesen egész nap. A 3×4,5-es azért nem volt szimpatikus, mer a hosszára kellett volna raknom a 4,5-öt. És már a négy is elég hosszú ám. :)Ha van még kérdésed szívesen válaszolok rá!
   Üdv:Moris

 6. Szia! Sziasztok!
  Tegnap este leltem az oldalra 🙂 a facebook csoporton keresztül. Bele olvastam úgy este 10 körül és hirtelen hajnal 3 lett! Gratulálok, jó és hasznos írások.
  4-5 éve szereztem be ugyan ezt a függőágyat, akkor a kisebb ponyvával. A sors iróniája, hogy nyári időszakban csak a felállítását gyakoroltam 🙂 próbáltam ki. Élesben úgy hozta a sors, hogy csak kora tavasszal és késő ősszel volt lehetőségem. Egymás után max két éjszakát töltöttem benne.
  Mindig 8 fok alá esett a hajnali hőmérséklet. A két rétege közé 70 cm széles polifoamot tettem, de sajnos a sok fészkelődésben mindig elcsúszott alattam, így azért voltak átfázott pontjaim reggelre. Tervbe vettem egy szélesebb polifoam alkalmazását, de még nem ruháztam be, illetve gondolkodom,hogyan tudnám rögzíteni. Sajnos a hálózsákon is el kell gondolkodjam, nem valami jó zsákom van és nekem kényelmetlen is az oldalzippes a beszállásnál. Láttam középen zippes régi katonai zsákot egy barátomnál, de eladót még nem találtam belőle. Abban nekem egyszerűbb a becsomagolásom 🙂
  A kisebb ponyvával vásároltam anno, az egyik alkalommal hajnal hattól zuhogó eső volt egészen kora délutánig. A ponyva belül gyöngyözött délutánra,de elég meredek szögben volt szerelve ahhoz hogy elvigye a vizet az ágyamtól. Ellenben akkor még nem volt karabínerem és bizony az ágy két vége olyan 20-30 centiig vizes lett. Bevezette a kötél 🙂 A ponyva egyébként előtte nyáron két hetet funkcionált a gyerekek medencéje felett árnyékolóként, kicsit napszívott, de azért jól bírta szerintem. Azóza a 4×4-es ponyvát használom, a másik csak ideiglenes menedékként van a hátizsákban, ha nem terveznék kint aludni, de mégis megtörténik…

  Üdv.

  1. Szia Dani!
   Itthon sajnos nem lehet beszerezni a függőágyat, illetve a ponyvát, de csüggedésre semmi ok.Az alábbi honlapról, szállítással együtt is pont annyiért jönnek a dolgok, mintha itthon lehetne kapni.
   http://www.ddhammocks.com/products
   Én sok mindent rendeltem náluk már. Egy két héten belül minden megjön. Korrekt cég, tudom ajánlani!
   Üdv:Moris

 7. Szia!
  Amióta van kétezer forintos drybagem (20literes) nem érdekel, hogy hová teszem a táskám-cuccom, nem ázik el. Akármilyen gagyarella hátizsákot meg lehet venni, a cuccaim szárazon maradnak. Ajánlom figyelmedbe! Még ruhát kimosni is jó, ha több napra mész és felmerülne az igény… 😀
  Másrészt én bivakzsákba szoktam bújni a függőágyamon, így nem kell ponyva szél és eső ellen. De az igaz, hogy kurva nagy esőben cseszhetem, mert maga a függőágy elázik, de csak szél miatt nem kell ponyvát feszítenem. Persze, egy tábori védettséget megér, meg teljesen más, ha van egy jó ponyvamenedéked, csak azért mondom, hátha van olyan, hogy beérnéd kevesebbel is.

  1. Szia Kristóf!
   Jó tippek, mindig tanul az ember. Nyilván van sokféle megoldás,én ha nincs csapadék előre jelezve nem is szoktam fedést vinni. Télen sem.De a ponyva azért praktikus, mert elüldögél eldolgozgat, főz alatta az ember még ha esik is az eső. A Drybag jó ötlet! Idén vettem egy kenut, így beszerzek majd én is pár darabot. Eddig egyszerű filléres mezőgazdasági zsákot húztam a hátizsákba, így lett vízhatlan. 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.