Minden ami bushcraft nyílt nap.

Nagyon vártam, hogy találkozzak azokkal az emberekkel, akikkel virtuálisan már megosztottuk egymással a véleményeinket, a Minden ami bushcraft Facebook-os csoportban. El is érkezett az idő, mert november 28-ra meghívást kaptam a csoport második nyílt napjára. Természetesen nem találkozhattam mindenkivel, de így is nagy élmény volt ez a nap.

Mikor reggel fél hétkor elindultunk Pilisborosjenőre, esett az eső, így nem sok jót néztünk ki a napból Zoli barátommal. Ő tartott ugyanis aznap, többek között egy kis előadást a kanálfaragásról, és úgy általában, az erdei eszközfaragás mibenlétéről. Amint azonban a találkozóhelyre értünk, meglepődve tapasztaltuk, hogy igen sok kitartó ember gyülekezett már. Az eső is elállt, így már indultunk is a rendezvény helyszínére. Sajnos mi nem tudtunk kint aludni, mert másnap várt a munka, de mikor kiértünk a táborba, már volt ott kit üdvözölni. Többen ugyanis már pénteken kiérkeztek, és volt olyan szerencsés, aki vasárnapig maradhatott, tehát két éjszakát is el tudott tölteni az erdőben. Egymás köszöntése után, hogy kicsit oldódjon a hangulat, kötetlen beszélgetések kezdődtek. Ki-kicsoda, honnan jött…
És közben sorakoztak a tűz körül a bögrék a reggeli italok készítéséhez.
DPP_02445…és hamarosan melegedtek, forrtak a reggeli kávék, teák:
DPP_02453 DPP_02450 DPP_02448Én bemelegítésnek készítettem néhány hangulatos fotót. Nem mondhatom, hogy a fények kedvezőek voltak, de a késő őszi idő már csak ilyen.
DPP_02471DPP_02443A találkozó tematikája a téli hidegre, a hidegben való táborozásra, éjszakázásra, menedéképítésre, és fent említett faragással kapcsolatos ismeretterjesztésre épült.

Az első előadó, az alapvető testmelegítésre, esetleg menedékmelegítésre használható eszközökről beszélt, elmondta, bemutatta azok működését, használhatóságát, hatásfokát. Időszerű volt ez az előadás, hiszen közben elkezdett hullni az idei első hó. Így a tűzrakás módszereit is, mostohább, vizes, havas, hideg téli környezetben próbálhatták ki azok, akik késztetést éreztek rá.
DPP_02456Jó volt látni az első szikravetős tűzgyújtás után érzett örömöt az arcokon.

Ezután egy előre elkészített menedéket vizsgáztattunk, hiszen a havazás ebben az esetben, éppen kedvező volt erre. Az előadó elmondta, hogyan és miért így készült a menedék, ahogy kinéz. A kérdezők választ kaphattak a felmerülő kérdésekre. Nem mindenki szeret azonban természetes anyagokból készült fekhelyeken aludni, vagy adott esetben nincs lehetőség, vagy nem is érdemes nekifogni egy ilyen építménynek. Éppen ezért, rájuk gondolva, két alternatív, téli éjszakai szálláslehetőség is bemutatásra került. Egy modernebb ponyvamenedék, és egy kisebb bivak sátor. Felmerültek persze újabb kérdések, elhangzottak saját tapasztalatok, és jó kis beszélgetéssel zártuk a program e részét.

Időközben elérkezett az ebédidő, lassan nekilátott mindenki az ebéd elkészítésének. Ezek a dolgok nincsenek programba írva, de higgyétek el, nagyon érdekes cikket lehetne az étkezésről is írni. Na, ez például mi lehet?
DPP_02460Az edények szép sorba belekerültek a parázsba, hogy melegedjenek a vizek a leveseknek, egyéb étkeknek, teáknak, kávéknak.
DPP_02457Volt ki MRE csomagot bontott, volt ki hagyományos kolbászsütéssel koronázta meg az eddig eltelt napot.

Ebéd után, darabolásra került a kanálfaragásra szánt fatörzs.
DPP_02465Jutott mindenkinek belőle, aki faragni szeretett volna. Előkerültek mindenféle szerszámok, eszközök, kések, bicskák…
DPP_02477 DPP_02473 DPP_02475
Varga Zoli szakszerű irányítása mellett, elkezdődött a munka.
DPP_02466A végeredményekről nem osztok meg fotókat, hiszen nem az a lényeg, hogy ki, milyen eszközt faragott. Hanem a megszerzett tapasztalat, és a munkával együtt eltöltött idő volt fontos mindenki számára! Közzé teszek azonban néhány fotót egy-két munkafázisról, csak hogy érzékeltessem, milyen vehemensen faragott az egész társaság.
Volt ki kiskéssel…
DPP_02474
Volt ki nagy késsel:
DPP_02470
Volt ki csupasz kézzel…..
DPP_02469
….és voltak aki kesztyűs kézzel ugyan, de durván bántak a fával:
DPP_02468
DPP_02472 DPP_02467Mikor mindenki végzett, megbeszéltük a hibákat, ki, mit, hol vétett, milyen eszközzel faragott. És hogy ki nem figyelt oda, a balesetvédelmi oktatáson:
DPP_02476Szóba került, melyik eszköznek mi az előnye-hátránya, mivel lehet javítani a nagyobb siker érdekében. Na természetesen azért a munkafolyamatok közben is folyt a diskurzus az erdőjárással kapcsolatos dolgokról. Jó történetek, rossz tapasztalatok, ki hogyan járja az erdőt, miként piheni ki a hétköznapok fáradalmait kint a természetben.

A nap végére az előadókon látszott, hogy megkönnyebbültek, hiszen komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy 30-40 ember jól érezze magát ezeken a napokon. Ezúton is köszönöm nekik a meghívást, és a szervezést mindannyiunk nevében. Ha Te is részt vennél egy ilyen remek nyílt napon, vedd fel velem a kapcsolatot, vagy csatlakozz a Minden ami Bushcraft csoporthoz a Facebookon. (és persze mondd, hogy az Alaptáborból jöttél 😉 )