III. Minden ami Bushcraft nyílt nap.

Habár az előzetes tervekkel szemben, minden másként alakult, azt gondolom legalább olyan volt ez a találkozó, mint az első, amiről írtam.

Az második hivatalos Minden ami Bushcraft találkozó, a Pilis lankái között került megrendezésre. Ám a harmadikat, a nagy esőzések hatására csúszóssá vált utak miatt nem volt célszerű a hegyek között rendezni. Így jött a kézenfekvő ötlet, hogy egy szárazabb, laposabb területen kell tartani a találkozót. A választás Varga Zoltán barátunk meghívására, a homokos talajjal rendelkező Csemői tanyavilág egyik szép erdejére esett. Az engedélyek megkérése után már nem sok idő volt a szervezésre, de mint bebizonyosodott, erre semmi szükség nem is volt. A két nap alatt megannyi információ cserélt gazdát a természetben való élésről, fortélyokról. Elhangzott rengeteg érdekes, humoros történet, jó tanács, élménybeszámoló. Egy nagyon pozitív hozzáállású, segítőkész csapat jött össze ismét. De lássuk csak szépen az elejétől.
DPP_02987A találkozási ponttól nem kellett messzire menni, hogy elérjük a hétvégi táborunkhoz alkalmas erdészek által kialakított pihenőhelyet. Rövid beszélgetés és ismerkedés után, Gál Gábor megélezte mindenkinek a kését, és indulhatott a nap. 🙂
DPP_02963
Elsőnek mindenki a saját kis éjszakai menedékét építette meg. Volt mindenféle variáció, öröm volt nézni, ki hogyan oldja meg a dolgot.

Bálint egy szuper kis gyémánt alakú menedéket épített. Így elsőre tökéletes lett.
DPP_02984A nagyméretű 4×4-es ponyva előnye ilyenkor, hogy a maradék részt, amiből nem a fedés van, aláhajtva egy teljesen vízmentes zárt menedék készíthető. Így hidegben növelhető a belső hőmérséklet, és szeles esős időben is megfelelő védelmet nyújt.
DPP_03084
Ez egy egyszerűbb, szellősebb, de tökéletesen működő megoldás lett.
DPP_02998
Mihály, egyszerű poncsóra bízta az éjszakai védelmet.
DPP_02975
Mások sátorral oldották meg a dolgot.
DPP_03013
Megint mások, és jómagam is függőágyat feszítettünk ki két fa közé.
DPP_02997
Akinek bármiféle segítségre volt szüksége a két nap alatt, mindig számíthatott arra, hogy akár szó nélkül, külön kérés nélkül is ott terem a segítő kéz.
DPP_03004
Mikor megvoltunk a szálláshelyekkel, nekikezdtünk az ebédek elkészítésének. No erről tudnék több külön cikket is írni, olyan sokféle eledelt láttam már ilyen rendezvényeken.
Mielőtt hozzákezdtünk volna a tábortűz birtokbavételéhez, először egy vadonatúj sütődiszkosz került beavatásra, nem kis látnivalóval kísérve.
DPP_02968
Voltak klasszikusok, mint a sült szalonna, vagy rablóhús.
DPP_03069
Aztán a szintén népszerű alufóliába rakott sport eledel. (hajrá, mindent bele  😆 )
DPP_02995
A divatos és már fentebb említett sütődiszkosz.
DPP_03001 DPP_03053DPP_03082
Kis serpenyőben rotyogott a titkos alapanyagokból készült egytálétel.
DPP_02978
És volt persze, aki vigyázott a vonalaira, hiszen hamarosan itt a bikiniszezon, és sok zöldséget hordott össze. 🙂
DPP_02988
A desszertet Mihály készítette. Mézes fahéjas sült alma.
DPP_02993
Na, hogy ebből mi lesz?? 🙂
DPP_02983
Szó ami szó, nem volt rossz dolgunk elemózsia szempontjából. Ebéd közben aztán megbeszéltük a délutáni programot. Az érdeklődéseket figyelemben tartva, a csomózás, a faragás, és a tűzgyújtás a gyakorlatban volt a fő téma. Amint megteltek a pocakok, a megbeszéltek szerint elindult a délután. Csak kapkodtam a fejemet, hogy mikor hol, mit fotózzak le, hogy majd meg tudjam mutatni az érdeklődőknek, meg a találkozó tagjait is meg tudjam majd örvendeztetni egy-egy nekik tetsző fotóval.

Elűzve a fakó őszi színeket.
DPP_02964Kis retro hangulat.
DPP_02962
Hamarosan, mint a pók lábai, mindent befontak, becsomóztak a szorgos kezek.
DPP_03056 DPP_03034 DPP_03032 DPP_03030 DPP_03029
Amott éppen nyírfakérget szárítottak,…
DPP_03006
…majd annak élesztékként való hasznosítását gyakorolták.
DPP_03049
Kissé távolabb, már elkezdődött a kanál, villa faragás.
DPP_03007DPP_03016 DPP_03014
Természetesen szakértő segítséget kaptak azok, aki még csak most kezdik, de azok is, aki már nem az elsőt eszközüket csinálják.
DPP_03020 DPP_03010 DPP_03046

Volt, aki egy egyszerű, de igen hasznos, masszív fedővel be is fejezte a fafaragó karrierjét. J
DPP_03091
Mások kicsit kitartóbbak voltak, és remekbe szabott tábori eszközöket készítettek.
DPP_03089 DPP_03097
Miután mindenki kellemesen elfáradt, újra szépen összegyűltünk a tűz körül, és egy kötetlen beszélgetés keretein belül átbeszéltük az élményeket, a tapasztalatokat.(természetesen nincs mindenki a képen)
DPP_03012
Vacsora után, még hosszú ideig beszélgettünk, a teliholdas estén, a pattogó tűz mellett, beszívva a lehűlő párás erdő friss illatát, és olykor-olykor, a felénk szálló füst maró szagát. 😀
DPP_03077
Az éjszaka összességében eseménytelenül telt el. Hajnalban esett valamennyit, de senki menedéke nem ázott be. Nyugodt reggelre ébredtünk, reggeli közben egymásnak meséltük a tapasztalatainkat, éjszakai pihenőhelyekről, hálózsákokról, derékaljakról, és különböző trükkökről, hogy hogyan érdemes komfortosabbá tenni az éjszakai pihenést. A nap további részében befejeződtek az előző nap elkezdett eszközök, volt, aki még a közeli fenyvesből élesztéknek való gyantás facsonkokat bányászott, mások pedig különböző eszközöket adtak kézről kézre, és közben megbeszélték azok előnyét, hátrányát, hasznosságát.
DPP_02999DPP_03072
Aztán dél körül szedtük a sátorfánkat, a helyet összetakarítva szépen elindultunk haza.
Azt gondolom, hogy egy ilyen kötetlenül eltöltött két napon, annyi tudást szedhet össze az ember, hogy mindenképpen megéri eljönni majd a legközelebbire. Annak is, aki volt már ilyenen, és annak is, aki még nem volt. Hiszen most is voltak olyanok, akik először jelentek meg ilyen rendezvényen. Őszintén mondhatom, hogy kivétel nélkül mosolyogva, vidáman búcsúztak el egymástól. És ez igaz mindannyiunkra, akik együtt töltöttük el ezt a csodálatos hétvégét, a Csemői erdő mélyén!