Néhány szó hátizsákokról

Milyen a jó hátizsák? Sokszor felvetődik a kérdés. Néha egyenesen nekem teszik fel a kérdést. Nagyon nehéz erre válaszolni. Sőt, én azt mondom, erre így nem is szabad válaszolni. Vannak, akik megpróbálják, tesztek által, vagy saját tapasztalataik alapján bizonygatni, hogy melyik a legjobb hátizsák. Na és épp itt rejlik a válasz. Csak saját tapasztalat útján lehetséges az igazi válasz. Az viszont csak irányadó lehet, elmondani másoknak, hogy én ilyet használok, ezek a tapasztalataim, gondold át, mire van szükséged. Ezt fogom tenni most én is. Elmondom, hogy milyen hátizsákokat használok, melyiket mire, mi bennük a praktikus. Aztán a kedves olvasó, összehasonlíthatja a saját igényeivel, lehetőségeivel, és talán közelebb kerül a megoldáshoz, hogy milyet? Hiszen mindenki másképpen, és másra használja majd. Talán feltűnt néhány sorral feljebb, hogy azt írtam „milyen hátizsákokat használok”. Igen. Ha valaki csak egy hátizsákot tud vásárolni, annak meg kell kötni majd a maga kisebb nagyobb kompromisszumait. Sokféle felhasználási terület van, minden ember más és más fizikummal, testi adottsággal és felhasználási szokásokkal rendelkezik. Ezeket mind figyelembe kell venni.Jelenleg az alábbi képen látható hátizsákokat használom(kivéve Osprey): (közben bővült a készlet, több zsák is szerepel a cikkben. „2023”)
hzs0Természetesen, amikor 1990-ben Budapestről elballagtam Bécsbe egy hagyományos kis cserkész hátizsákkal, még sem tapasztalatom nem volt, sem pénzem jobb hátizsákra, és úgy egyébként nagyon jobb hátihoz sem jutottam hozzá vidékiként. De azért teljesítettük a távot öt nap alatt, ha nyomta is egy kicsit a vállunkat olykor- olykor. És még a Börzsönyben is ezzel túrázgattam évekig. A kép nem saját, de pont ugyanilyen volt:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Azóta persze nagyot változott a világ. Lettek jobbnál jobb felszerelések, a pénzem is több lett, tapasztalatról meg nem is beszélve. Az első „jobb” hátizsákom ettől függetlenül egy csehszlovák fémvázas hátizsák lett, ami rendszerint kidörzsölte a csípőmet a keskeny keret miatt. Viszont volt rajta két oldalzseb, volt némi tartása, és extraként a keret alján kihajtható ülőke. Ezt nem használtam sokáig, a fentebb említett probléma miatt. (És kép sem maradt fent róla.)

Időközben, a cikk írás után 8 évvel, Papp Tibor kedves ismerősöm megajándékozott egy ilyen régi, keretes hátizsákkal, amit felfrissítettem, és így már lett róla képem is. Ekkorra szerencsére már megteltek a boltok jó minőségű hátizsákokkal, meg úgy általában túrafelszerelésekkel. A következő egy magyar gyártmány lett, az AltoAlpin Sierra 60-as zsákja.
hzs6A fenti képen, éppen a Mecsek útjait szelem a hátizsákkal.

Az előzőek után nagyon szerettem, pedig épp csak annyival volt jobb, hogy nagyon kényelmes hátrendszere, jól funkcionáló hevederzete volt.
(Megjegyzem, hogy ne ringassa senki magát abban a tévhitben, hogy ha ilyen-olyan szuper szellőző hátrendszerrel szerelt hzs-t vesz, akkor majd nem fog beizzadni a háta. De. Lehet, hogy egy hajszálnyival kevésbé, de ezt a kicsit borsosan meg kell majd fizetni.)
És ennyi. Egy nagy tér volt az egész, nem voltak rajta zsebek, sok mindent kívülre kellett rakni. Sokan szeretik ezt, én nem nagyon, mert beakadhat, elveszhet, lityeg-lötyög, csörög-zörög. De ez volt, méghozzá jó sokáig.

Ha már elérkeztünk a zsákokon lévő számokig, meg kell jegyeznem valamit. Ezek a számok, valamiféle viszonyítási számok. Igen-igen, tudom, az űrméretet hívatottak kifejezni literben. Elvileg. Gyakorlatilag én már láttam 30 literes hátizsákot, ami nagyobb volt, mint a 40 literes. Néha a gyártó beleszámolja a külső zsebet, vagy a tetején lévő bővítő részt. Néha meg nem……

Nem tudom még mennyi hátizsákot próbáltam, de ezek voltak a kezdetek, utána hamar váltották egymást a zsákok. De mindig csak egyesével, mert annyi pénzem sosem volt, hogy 4-5 zsákom legyen egyszerre.

De most van, mert be kellett látnom, hogy többféle kell. Ez nem azt jelenti, 50-60 ezres zsákokat vásároltam. Nem bizony.
Az alábbi néhány zsákról fogok most regélni ( az Osprey már nincs meg, nem is sokat használtam, váltotta a Tatonka Andro):

Itt van rögtön az első zsák. (nagyság szerint fogom bemutatni a zsákokat)

Semmi extra, egy kis Tatonka, nem is tudom hány literesnek mondjam. 20-25. Teljesen megfelel, városi kirándulásokra, kisebb sétákra. Terepre nem igen viszem, hacsak a család valamelyik tagja nem tart velem, és épp erre lenne szükség, de ez ritka. Fotóm sincs róla használat közben. Egy külső zseb, azon belül tolltartó, és kulcstartó rekesz. Ennyit tud.

No, a második már jobban ki van használva, habár nem olyan régen tettem szert rá. Ez egy katonai zsák, egy 35 literes osztrák hegyivadász zsák.
hzs3Mikor ezt vettem, akkor már voltak jó kis hátizsákjaim, de olyat szerettem volna, ami egy egynapos erdei sétára megfelelő, nem kell sajnálni, ha fenyőgyantás lesz, strapabíró, és persze olcsó. Talán 5000 forint volt. (2013-ban) Cserébe nem túl nagy. Van két kisebb oldalzsebe, belül egy nagy tér. De nem is igen rakok bele sok mindent egy napra. Fotósfelszerelés, enni-innivaló, a szokásos esőkabát, elsősegélycsomag, balta, fűrész….. esetleg fentre egy polifoam. Belül a hátrészbe a gyári vékonyka matrac helyett beraktam egy 2cm vastag polifoam darabot. Ez jó tartást ad a zsáknak, nem nyomja a hátamat a keresztbeállt bögre füle, vagy a gázpalack stb…stb.. Megállásnál meg kiveszem és kényelmes ülőalkalmatosság. Rövidtávra ajánlom, néhány órán át elég viselni. Nem túl jó sem a hátrésze, sem a hevederzete. Hiába, ezt katonai célokra tervezték, ott nem szempont az ember testének a babusgatása. Van, aki többnapos túrákra is ilyet visz, és teleaggatja kívül mindenfélével, hisz bele nem sok minden fér.

A következő modell, a Tatonka Andro 30.
hzs7 hzs8Ez nagyjából az előbbi katonai verziónak a túra változata, méretben. Nagyon kellemes hevederzete van, (a vállpántok több fokozatban állíthatók), kényelmes derékpánt, mellheveder, hálós hátrész. Utóbbi csatjában extraként egy vészjelző síp van integrálva. Oldalt két kisebb tároló rekesz található, a bal oldali mellett vannak a túrabot tartó rögzítő fülek. Alul két hurok, fentebb egy gumis szűkíthető hurok. Hasonló rögzítő fül van egyébként középtájon is, kettő darab. Oldalanként két-két szűkítő heveder van. Ugyanilyen rögzítő fül van egyébként középtájon is, kettő darab.
A hzs aljába vízhatlan huzatot integráltak a tervezők, egy cipzár mögé bújtatva. A külső részen van még egy nagy rekesz, azon belül egy cipzáras rész, amiben egy kulcstartó karabiner kapott még helyet. A belső rész két részre osztható egy cipzárral (alsó bontás), kívülről külön el lehet érni mindkét részt.
A belső részben ivóvíztároló rekesz, felette a csőkivezető nyílással, és két hálós rekesz kapott helyet. A hzs tetején masszív hordfül van, amivel könnyedén lehet mozgatni a zsákot, ha éppen útban van, vagy valamiért mozgatni szeretnénk. Látszik tehát, hogy egy sokkal kidolgozottabb zsák ez, mint az előző. Jól át van gondolva, sok extra dolog van benne. Aztán persze van, aki ezt használja, van aki nem. Én szeretem, ha sok kisebb zseb van a hzs-n. Könnyebb rendszerezni, és megtalálni benne a dolgaimat. Azonkívül ezzel már el lehet indulni egy teljesítménytúrára is, nem lesz kényelmetlen az egész napos viselet.

Ez a hátizsák, ami most következik, az egyik kedvencem, ha lehet ilyet mondani, hiszen mindegyik zsákot nagyon szeretem, nem véletlenül vásároltam meg őket.
Ez a Quechua Forclaz 40-es zsákja.
hzs5 hzs12Igazság szerint nekem ez egy fura méret, mert nagy zsáknak kicsi, kicsinek meg nagy. Jobbára egy napra viszem ezt is, de akkor, ha családdal megyek, több holmit kell belerakni. Vagy olyan mászós útra megyünk, ahol el kell férni még a kötélnek, beülőnek, ennek-annak, több vizet kell cipelni stb..stb.

Lássuk mit is „tud” ez a hátizsák. Amiért a kedvencem, az a hevederzet, és a hátrész. Ezt nekem találták ki. Csuda kényelmes, állítható vállpánt természetesen, a csípőhevederen külön kis zseb apróságoknak, hálós hátrész, mellheveder. Minden meg van, ami kell. Oldalt két nagyobb zseb van, amibe kényelmesen belefér egy-egy kétliteres PET palack. Oldalanként egy szűkítő hevedert varrtak rá a „szovjet” mérnökök. Ez elég is egyébként. Hátul egy kis zseb található rajta, és a tetején is van egy, ebben foglal helyet az esővédő huzat, ezen belül van még egy kis tépőzárral leválasztható rekesz, kulcstartó füllel, a tetején belül pedig még egy cipzáras rekesz az értékeknek. Ja….a „kupakon” még akad egy gumis rakományrögzítő is, ahová fel lehet fogatni a polifoam-ot, kalapot, ruhát, ezt-azt, és mellette a masszív hordfül. A hátulján van még egy nagy találmány, amit igen szeretek. Ez pedig az, hogy az aljától a közepéig 15cm szélesen ki lehet bontani a zsákot, így a legalsó dolgokhoz is kényelmesen hozzáférünk. Így nincs benne alsóbontás, mert felesleges. Ebben a zsákban belül már csak a víztároló rekesze kapott helyet. A fő rekesz űrtartalma zsinórral szűkíthető toldalékkal megnövelhető. Majd elfelejtettem, a zsák oldalán a szokásos túrabot tartó fülek lettek még kialakítva. Szóval ebben a zsákba is elég sok mindent beletettek. Én nagyon szeretem, jól lehet pakolni, még a színe is tetszik.

És most jön az utolsó, az igazi nagyágyú.
hzs9hzs11A fenti képen éppen a Magas-Tátrában cipelem a több mint 20 kg-os felszerelést. Illetve most pont nem cipelem. 🙂

Ez a Loap Broad Peak 60-100. Mit is jelent ez a 60-100. A zsák alapjában véve 60 liter körüli űrtartalommal rendelkezik, ami két oldalsó cipzár kinyitásával, 100 literre bővíthető. Miért is szerettem volna ilyen zsákot? Talán az elején már írtam, hogy nem szeretem, ha kívül csörög-zörög a cuccom. Na, ebbe aztán belefér mindenem. Legtöbbször nem is azzal volt a bajom, hogy a súly sok, amit bele kell rakni. Nem ám, hanem az, hogy belerakom a téli szintetikus hálózsákomat, és kitölti a hzs ¾ részét. No, itt nincs ilyen baj. Belefér a nagy hálózsák, a sátor, vagy függőágy, tartalék ruha, az a ruha, amit csak este veszek fel, mikor lehűlt az idő. Egy szó, mint száz, lehet variálni a pakolásnál. Ha akarom még a polifoam is belemegy, és közé rakom a cuccaimat. Cserébe nem kényeztetnek el különböző „fícsörökkel” a tervezők. Egy nagy kettéosztható belső tér, ami megtoldható még egy majdnem 20 cm magas, zsinórral szűkíthető résszel, + víztartó rekesz. Kívül oldalanként egy-egy óriási zseb, egyikben külön kis rekesz. A zsebek alatt kis tárolók, illetve a jégcsákány vagy túrabot tartók. A hátlapján meg rakományrögzítő (karabiner) fülecskék, és az alsóbontás cipzárja található.
A „kupakon” kívül fent négy rögzítő fül, alatta egy nagy zseb van, benne egy hálós tépőzáras rekesz, belül pedig egy hálós értéktartó zseb kulcstartó karabinerrel. Az esővédő huzatot a zsák aljába integrálták, egy cipzáras rekesz mögé bújtatva. A hevederzete nagyon masszív és nagyon kényelmes. Külön állítható a vállpánt és a derékrész. De ez kell is, hiszen ezzel már 20+ kilókat szoktam vinni, több napig, magashegyeken is.

Frissítés: Időközben, 2107-ben még vásároltam egy Solognac, kisebb erdőjárós hátizsákot, ami telitalálat volt. Egy cikket is írtam róla, ide kattintva olvasható.

 És plusz extraként álljon itt még egy különleges darab, ezt fél éve szereztem be és csak rövid ideig lesz használatban. Sokaktól hallottam, hogy gyermekkel nem lehet sehová menni túrázni. Nos, ezt azok mondják általában, akik kisgyermek nélkül sem mentek/mennek sehová. Bizony, hogy lehet kirándulni, túrázni. Ehhez mi az alábbi háti hordozót szereztük be:
Vaude Jolly Comfort.
hzs10Remek darab, jól átgondolt szerkezet. Az egész egy három részes csővázas alapon nyugszik. Az első rész a háthoz illeszkedik, a másodikban van maga a gyerekülés, a harmadik pedig kihajtható, és ezzel lehet stabilizálni a hordozót, amennyiben a földre tesszük egy pihenőnél.

A hevederzete nagyon erős, strapabíró, ez jó, hiszen jóval többet viselem mostanában, mint a hátizsákjaimat. Naponta három-négy órát, és ezt hetente többször már fél éve, és még egy évig biztosan ez lesz szolgálatban. Derékheveder és mellheveder segít a biztonságos mozgásban. Hiszen itt már egy kis (jelenleg) 10-12 kg-os emberke is ücsörög benne, aki ráadásul pillanatok alatt változtat a súlyponton. Nagyon furcsa érzés, hogy mozog a szállítmány. Az ülőke magassága, amiben a gyermek ül, egy speciális csattal emelhető, vagy süllyeszthető, attól függően, mekkora a gyerek, illetve altatni akarjuk, vagy inkább a nézelődésen van a hangsúly. E felett van egy másik csat, amibe a gyermek hátától a vállán át a mellkasáig elhaladó biztonsági öv csatja kapcsolható. Ez azért van, ha esetleg elesne vele a gazdatest, ne csússzon ki a csemete. Az ülőke résznek stabil oldalai vannak, amin egy-egy hálos kis tároló zseb kapott helyet. Hátulról megnézve, azt látjuk, hogy az ülőke alatt egy „termetes” hátizsák lapul. Ebbe beleférnek a járulékos túrafelszerelések, úgy mint, pelenka, étel-ital, egyéb, a biztonságos, és kényelmes működéshez szükséges dolgok. A pakolós rész belsejében egy hálós zseb van, valamint ügyesen el van rejtve a napellenző és az esővédő huzat. Mindkettő praktikus találmány és jól funkcionál. Az ülőke hátrészénél van még egy kis zseb, belül hálós zseb rekesszel. Valamint itt lehet állítani a kicsúszás gátló biztonsági övet. A gyermek nagyon szereti ezt az eszközt, akár 4-5 órát is elalszik benne menet közben, de szeret nézelődni is. Nem csoda, hiszen mindenhol korrektül ki van párnázva.

Remélem, hogy érthetően leírtam mindent. Így utólag belegondolva nem is olyan egyszerű leírni ezekkel a felszerelésekkel kapcsolatban azt, amit pár perc alatt el tudnék mondani szóban. És az is lehet, hogy valamit kihagytam. Kérdezzetek a hozzászólásoknál, ha tudok, válaszolok rá. Nos, ezek az én hátizsákjaim. Mindegyiket körültekintően, a céljaimnak megfelelően, és a pénztárcámhoz mérten választottam. Biztos vagyok benne, hogy pár év múlva, már lesznek számomra jobb, kényelmesebb, praktikusabb hátizsákok. Aki most vesz hátizsákot, annak azt ajánlom, hogy minden esetben próbálja fel, rakja tele súlyokkal, viselje akár 10-20 percen át a boltban. Később meghálálja majd az időráfordítást. Nem kell hinni a hangzatos reklámoknak, mindenki eladni akar. Természetesen a drágább zsákok általában nyilván jobb minőségűek, jobban átgondoltak. Azonban kellő körültekintéssel, nagyon jó kis zsákokat lehet vásárolni viszonylag olcsóbban is. És nem biztos, hogy nekünk egy mellhevederbe integrált jelzősípra van szükségünk…… lehet, hogy csak egy testhez álló, kényelmes hátrendszerre…….