MSR SweetWater Purifier System vízszűrő

Régi vágyam volt már egy professzionális, megbízható, jó minőségű vízszűrő. Ezek a jellemzők teljesen illenek az MSR SweetWater Purifier System vízszűrőre.
Nem mondhatom, hogy hamarosan beteljesedett ez a vágyam. Elég drága egy ilyen vízszűrő, és inkább máshogy oldottam meg a vízügyeimet. A piacon két nagy márka közül szerettem volna választani. Végül az MSR Sweet Water típusa mellett döntöttem.( A másik a Katadyn volt) Ebből kétfajta létezik, a Microfilter, és a Purifier System. Előbbihez nem adnak semmit, csak a két szilikoncsövet, végén a hálós kis szűrőfejjel. 50 éves tapasztalattal gyártanak szűrő berendezéseket. Korábban már használtam ilyet, és a megbízható működés, gyors, hatékony nagy mennyiségű szűrés, kompakt méret, igen meggyőző volt. Aztán hamarosan belefutottam egy jó vételbe, és nem is gondolkodtam rajta sokat, megvettem.

A műszaki adatokra nem térnék ki bővebben, hiszen rengeteg megbízható helyen leírták már, például a gyári honlapon is, aki akarja, kikeresi magának. Néhány dolgot említenék csak meg.

A teljes csomag súlya mintegy 40 dkg. Ami igen jó, tekintve, hogy egy perc alatt szűr meg egy liter vizet. A teljes csomag mérete kb. 20x 10 cm. De ügyesen ezt kisebbre is lehet csomagolni, vagy elosztva kitölteni vele a hátizsákban az üres, kihasználatlan helyeket.
Megszűri a vízi baktériumok több mint 99,9999%-át, a protozoon paraziták  99,9%-át, mint például a Giardia és Cryptosporidium. Aki a vírusoktól is tart, az vagy forralással orvosolhatja a problémát, vagy egy külön erre a feladatra kapható folyadékot tehet a vízbe.

Természetesen a fizikai szűrés is nagyon fontos, a biológiai szűrés mellett, hiszen a nélkül ki inná meg szívesen a koszos vizet.
Nézzük csak miből is áll a csomag tartalma.

Maga a szűrő, egy 13×5 cm-es kerámiahenger, ebbe megy bele a pumpa, ami +5 cm-el növeli a méretet. A pumpa karja használat után, a henger mellé hajtható, hogy kisebb helyen, biztonságosan tárolható legyen.
A berendezésen, értelemszerűen alul található a szivattyú bemeneti nyílása, felül pedig a kimeneti, ahol már a tisztított víz áramlik ki. Ezt egy kis kupakkal tudjuk használat után zárni, ezzel elkerülve, hogy szennyeződés jusson be a szűrőbe.
Fent, a pumpa résznél, egy kis nyíl jelzi azt a nyílást, ahol erős megterheléskor, mikor már nagyon eldugult a szűrő, kiengedi a nyomást a benne lévő vízzel együtt. Ez azért kell, hogy ne lehessen eltörni a készüléket. A videóban ez majd látszik is működés közben.
A szívó nyíláshoz való a fekete szilikon cső, végén a nagyméretű fizikai szennyeződések kiszűrésére alkalmas szűrővel.
Tartozék még egy kis polifoam úszó is, ami ezt a szűrőt hivatott lebegésben tartani a vízben. Én ezt nem használtam, enélkül is simán megoldottam a feladatot.
A kimeneti nyílásra az áttetsző csövet kell ráhúzni, aminek a másik végére egy palack csatlakozó illeszkedik, egy piros védő kupakkal.
Ez a csatlakozó a legtöbb palack szájára tökéletesen, dugószerűen illeszkedik, illetve Nalgene méretű menetes kulacsokra is alkalmazható. Ez jó dolog, mert nem kell kitámogatni az üres palackot, akár fektetve is meg lehet tölteni vízzel.
És egy nagyon fontos tartozék még a tisztító kefe. Kb. két liter víz szűrése után, tisztítani kell a kerámiaszűrőt. Értelemszerűen a kefével át kell dörzsölni a szűrő csőszerű belső részét, majd a már tisztított vízzel kimosni. Ez egy pár másodperces művelet.
Az alábbi videón bemutatom a készüléket működés közben. A videó végén 1 perc 25-nél látható, amint a nyomás csökkentő szelep működésbe lép.

  Nyilván nem nehéz megérteni a vízszűrő gyakorlati hasznát. Az egyik, hogy vízközeli helyet választva, nem kell magunkkal cipelni több liter (kg) vizet. Az utóbbi háromnapos vadkempingezésnél például 25 liter vizet tisztítottunk meg vele. A másik, hogy így az élelem súlyát lehetőségünk van csökkenteni és változatossá tenni. Hiszen ha van víz, akkor nagyobb mennyiségben vihetünk magunkkal olyan könnyű és tápláló alapanyagokat, mint tésztafélék, zabkásaféleségek, vízben oldódó vitamin tabletták és egyéb vízben oldódó élelmiszerek. Ez a pumpás megoldás rendkívül gyors, az átfolyós, csepegtetős, kulacsból, pocsolyából szívós rendszerekhez képest. A kulacsba, vagy edénybe, már csak a tisztított víz kerül.

A víz az egyik alapvető lételem, míg az ember élelmiszer nélkül 4-6 hetet bír ki, víz nélkül csak néhány napot.