Beszéljünk a Primus folyékony üzemanyaggal működő főzőiről

Egy régebbi cikkemben már írtam a Primus zseniális, folyékony üzemanyagokkal üzemelő főzőjéről, a Primus Omnilite TI-ről. Most az Omnifuelről fogok írni, de teljesen más megvilágításban.Hogy mire is gondolok, mikor azt mondom más megvilágításban? Arra, hogy abban a cikkben főként azt néztük meg, hogy hogyan is működik a Omnilite vagy a Primus család többi tagja. Most pedig arról írok, hogy én milyen személyes okok miatt vettem Primus Omnifuelt. A kályhától kezdve pedig, hogy egyáltalán miért Primust? Hiszen van sok más nagy márka, mint pl. a Trangia(ami persze Primus), Optimus, az MSR, Coleman, Soto… Nos, a magyarázat egyrészt az, hogy 130 éve gyárt ilyen főzőket a cég, tehát mondhatni, hogy kiforrott a technológia, így teljesen megbízom a termékeikben.(foto: net)
 
A céget 1892-ben alapította Frans Wilhelm Lindqvist és Johan Viktor Svenson. Ők fejlesztették ki az első termékeket, a Primus kályhákat, az első hordozható és korommentes petróleum kályhákat. Az első egységeket főleg nőknek adták el, akik utcai piacon (standholderek) üzemeltették Stockholmban, afféle sütögetőkben. A felfedezők is ekkor jöttek rá, milyen értéket képvisel egy hordozható tűzhely expedícióik közben. Például Salomon August Andrée 1897-es északi-sarki expedícióján egy Primuson főzött. Roald Amundsen egy Primus kályhát vitt magával, amikor 1911-ben a Déli-sarkra utazott. 1953-ban pedig Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay a Primus kályhákra támaszkodott a Mount Everestre való első feljutásuk során . (foto:net)

Szóval ilyen névsor után az ember bizony nem nagyon gondolkodik, hogy jól döntött-e. Természetesen azért nem mindenkinek való ilyen főzőberendezés, de hogy miért, ez majd talán később kiolvasható a cikkből.

A másik dolog, amiért Primus, hogy évek óta Trangia rajongó vagyok, és a Trangia moduláris rendszerébe könnyedén(a 27-esbe kis átalakítással) integrálható ez a főzőcsalád.(foto:net)

A következő kérdés, hogy miért az Omnifuel? Illetve előtte, még valami: Ennek a főzőnek négy típusa van.

– A Multifuel a legrégebbi darab a családban. 1997-ben mutatták be. Ezen még nincs szabályozó szelep, csak a palacknál lehet szabályozni a nyomást. Ez azt eredményezi, hogy jobbára forralásra, hóolvasztásra való. Párolni, lassan főzni, melegen tartani nem lehet vele hatékonyan, mivel csak a pumpa végén található csappal szabályozható, meglehetősen durván.A Trangia X2-es is pontosan ez, csak a lábak helyett ott már az illesztő csészével lehet megvásárolni. De sajnos még mindig a szabályozó nélküli változat kapható  a Trangiánál. Sovány vigasz, hogy létezik hozzá külön, később is beszerelhető csap, de igen borsos áron. Viszont ez átalakítás nélkül illeszkedik a 27-esbe is.

– Omnifuel: 2001-ben mutatták be az Omnifuelt, ami a legsikeresebb a három közül, és úgy általában az ilyen jellegű főzőberendezések között. Ekkor ez volt az első tűzhely, amely LPG-t, fehérgázt , kerozint , repülőgép-üzemanyagot és még gázolajat is égetett . Különdíjakat kapott a szabadtéri és hegymászó szaklapoktól.

– Később megjelent az Omnifuel II. Amin karcsúsítottak, ami a lábak elvékonyításában testesült meg, ám ez nem annyira kedvező változás, mert cserébe a súlyért, a nagyobb edényeket már nem annyira szereti. (Külföldi tapasztalatokra hagyatkoztam.) A lábak is más módon hajthatók be, amitől egy hangyányival kisebbre lehet összehajtani. Vagy inkább csak másként? A lángterelőn is alakítottak, ami meg azt eredményezte, hogy a lángharang deformálódik izzás közben, ezen később javítottak a rugó gyengítésével. Könnyen azonosítható a lábakba integrált fúvókákról és a lángterelőt rögzítő rugóból.

– A sorozat legújabb tagja a 2012-ben bemutatott Omnilite TI. Ami, ha nem is az ultrakönnyű túrázókat célozta meg, de legalábbis próbálták csökkenteni a súlyt és a méretet. Ennek persze ára lett, ami pénzben is kifejezhető, hiszen a Ti ára majdnem duplája az Omnifuel-nek. De vékonyabbak lettek a lábak, és az egyéb alkatrészekből is „lefaragtak”, amitől még masszív a készülék, de nem olyan robusztus, mint az Omni, vagy a Multi. Nyilván a hőleadási jellemzők is változtak, mivel kisebb lett a főzőfej mérete, így egy kicsit kisebb felületen adja le a hőt értelemszerűen. Ettől függetlenül, ha számítana a súly, és nem számítana a közel dupla ár, biztosan ezt választanám. Előnye még, hogy gyári hangtompító is kapható hozzá.Így fest a gyári hangtompító. Ezt fixen be lehet szerelni a tűzharang helyére. 

És akkor el is érkeztünk oda, hogy miért az eredeti alap Omnifuelt választottam (azon kívül, hogy a nemzetközi fórumokon egyöntetűen a legjobbnak titulálják a négy közül). Nekem nem számít a súly, mert eredeti formában lábakkal csak nyaralásokra, kempingezésnél, esetleg táborozásnál, vízitúrákon fogom használni. Oda elviszi a hajó, vagy az autó, sőt még van annyi erőm, hogy én magam is hátizsákban elszállítom, de utóbbi lesz a legritkább. Egyéb esetekben lábak nélkül, a Trangia szélfogóba építve fog üzemelni. Szóval így nem számít, hogy mekkora és milyen súlyú. Van még egy másik dolog is, ami miatt szerettem volna ilyen főzőberendezést. Nem, nem az, hogy nagy hidegben tudjak főzni vele, hiszen eddig -15 fok körül is vígan elvoltam a hagyományos pb. gázzal és a filléres kínai főzőfejekkel. És nagy magasságokban sem tervezek konyhát üzemeltetni. Az ok ennél sokkal prózaibb. Itthon minden árammal működik. Ha elmegy az áram, sem melegvíz, sem főzés, de még fűtés sincs. Ilyenkor jól jön egy ilyen nagyon hatékony „bármivel” üzemelő készülék, amire akár nagyobb edényt is rá tudok tenni.
Kellemes meglepetés egyébként, hogy ez a típus, a kialakítása miatt, egyáltalán nem cseppen el begyújtásnál, mert egy nagy hőálló filcszerű korong felfogja azt, ami esetleg elcseppenhet az üzemanyagból. Ha valaki gázzal szeretné használni, akkor pedig egy filléres megoldással készíthető hozzá hangtompító.

A Bergfrieunde.eu webshop-ban láttam meg a készüléket, a hazaihoz képest féláron, 2023 telén. Ez nagyon vonzó ajánlat volt, bár az üzemanyag palack nem volt benne az ajánlatban, de azt meg egy hazai webshopból rendeltem meg. Mivel tapasztaltabbak mondták, hogy nagyon sokáig elég egy fél liter tüzelőanyag, és egyébként tudok vinni tartalék palackot is, így a 0,6 l-est vettem meg. Ezzel teljes lett a készlet.

Még egy hangtompítót szeretnék vásárolni hozzá, ami elég borsos áron van a Berniedawg kínálatában, de jelentősen, úgy mondanám, durván visszavesz az égés során keletkező hangból. Tökéletesebbé teszi az égést, és jobban elosztja a hőt az edény alján.
Megpróbálom összefoglalni, hogy mik az előnyei, illetve hátrányai a készüléknek, de talán ebből és az említett cikkből úgy is kiderült. És akkor már csak azon kell gondolkodni, hogy milyen ideológiát gyártson magának a leendő vásárló! 

Előnyök:
– Robusztus kivitel
– A legtöbb üzemanyaggal elbír
– Bárhol szerezhető hozzá üzemanyag. Gáz, petróleum, gázolaj, benzinfélék…
– Nagy hidegben, nagy magasságban is erőteljesen biztonságosan üzemel
– Integrálható a Trangia család szélfogóiba
– Nagy teljesítményű a gázfőzőkhöz képest
– A folyékony üzemanyag megosztható a túratársak között
– Minden alkatrésze cserélhető, javítható

Hátrányok:
– Nagyobb és nehezebb, mint az egyszerűbb főzőberendezések
– Előmelegítést igényel begyújtásnál (30 másodperc)
– Karbantartást igényel, főleg folyékony üzemanyagok esetén a fúvóka tisztítása ajánlatos           használatbavétel előtt (1 perc)
– Hangosabb, mint egy gázfőző, ezt lehet csillapítani az említett hangtompítóval
– Kisebb teljesítmény a gázhoz képest.(gáz 2100w, Primus, benzinnel 1500w)
– Drágább, mint egy egyszerű gázfőző
– Egyes folyékony üzemanyagokkal kormolhat. Nekem foltbenzinnel egyáltalán nem kormol.
– A főzés befejezésével a tűz kioltása is kb. egy percet vesz igénybe. Ez idő alatt fogy ki az anyag a csőből.

Remélem, a fenti sorok segítenek eldönteni, hogy kell-e ilyen berendezés a kedves olvasónak, avagy más eszközöket használ majd a tábori konyhában. Vagy mint én, a kettőt együtt tárolja a túrafelszerelések között. Habár sejtem, nem ez lesz az a tábori főző, amit a legtöbbet használok majd, de meg lesz a maga helye az eszközeim között. Mindenesetre nem impulzusvásárlás volt. Jó előre tájékozódtam a nálam tapasztaltabbaktól, hogy mire számítsak. Sem eddig, és szerintem ezután sem fogom megbánni a vásárlást!