Trangia 27-3 UL edénykészlet

Úgy tűnik 2019-ben nagyon jól viselkedtünk, mert a karácsonyfa alatt a címben szereplő Trangia égőfejes főzőszettet találtuk. Nekünk címezve persze, és egyenesen Svédországból került hozzánk Vera és Mathias jóvoltából. Tudták, hogy lelkes természetjárók vagyunk, de szerintem nem is sejtették mekkora és milyen hosszan tartó örömöt okoznak ezzel.A márkát nem ismertem, és Magyarországon nem is juthattam hozzá, hiszen itthon nincs forgalmazója. Viszont jó 25 évvel ezelőtt, egy barátomnál láttam egy alu kemping szettet, ami piszkosul tetszett, mindig is vágytam egy olyanra. Arra emlékeztem, hogy egy komoly szélfogó volt, két edény, egy serpenyő, egy teáskanna és alkoholos égőfej. Mindez, kompakt módon egymásba illeszthetően. Erre ez a szett, amit kaptam emlékeim szerint szakasztott olyan, mint amit szerettem volna. (Kivéve a teáskannát, az nem volt hozzá, de ennek örülök is, majd leírom miért.) Nagy volt hát az örömöm. És minél jobban néztem, forgattam, annál jobban tetszett. Úgy éreztem, hogy nem is egy egyszerű kempingfőző szettet kaptam, hanem egy életérzést is. Valami hihetetlenül letisztult összeállításban. Nem hiába, hogy majd száz év alatt nem nagyon módosítottak sem a kialakításon, sem a szettek összetételén. Természetesen, külön is meg lehet vásárolni minden részét és saját szett is összeállítható. Viszont az anyagok tekintetében, követték a fejlődést. Tulajdonképpen négyféle anyagból válogathatjuk össze a szetteket. Illetve inkább csak három, mert a titánt nem látom a jelenlegi kínálatban. Van viszont UL(ultralight) HA(hardanonized) és DU(Duossal) jelölésű. Ezeken belül is, az alumíniumból létezik teflon bevonatos edénykészlet, és valami gyönyörűséges piros edények. Akár a nagymama konyhájában. Hogy bonyolítsam a helyzetet, többféle méret is van. A Large25 a nagyobb, a Small27 a kisebb.  Az én szettem 27-3 UL, ami a méretet, az edények számát és anyagát jelöli. (Ezen felül, a serpenyő teflon bevonatos.) Most csak erről írnék, aki kíváncsi a többi szettre, illetve az egyéb termékekre, mert van sok minden, az itt találhat információkat róla:
https://trangia.se/en/

Így néz ki a komplett összeállítás. Szépen egymásba csomagolva és egy hevederrel összekötve. Nem is gondolná az ember, hogy milyen sok minden fér el benne.Hogy hozzá tudjak kezdeni az összeállításnak, kicsomagolásnak, először a serpenyőt kellett levennem. Ez teflonos bevonatú Ultralight alumíniumból van.Tovább csomagolva, a két részből összeállítható szélfogó következik. Az alja így néz ki. A lyukak az oldalán, a gázfőző, illetve a benzinfőző eszközök számára van kialakítva.Az alsó és felső rész rész, bajonettzáras módszerrel rögzíthető egymásra. Nagyon egyszerűen és könnyen szerelhető.Az aljába eredetileg az én szettemben alkoholos főző volt. Nagyon jó minőségű, sárgarézből készült, 100%-os pamut betéttel, ami az optimális kipárolgást segíti elő. A lángját is lehet szabályozni. Január elsején az év első erdőjárásán, ki is próbáltam a készletemet ezzel a főzővel. De én gázégő párti vagyok, így elhatároztam hogy rendelek hozzá egy főzőfejet. Mivel a gyári fej ára közel megegyezik a teljes szett árával, így némi utánajárással ráleltem egy remek GoSystem nevű égőfejre, amit többen is ajánlottak a Trangia Fb csoportban. Meg is rendeltem még az év elején.
Így néz ki, mikor beillesztjük a helyére.A három edényből kettő, azonos méretű edény, amik elférnek egymásban. Az egyiken oldalt van két jelölés  0,3 és 0,5 l-nél. Nem értem, hogy a másikon miért nincs. Ezekbe a szélfogó oldalán belül lévő(kihajtható) kis fülekbe ülnek bele az edények.
Nagyon szépen illeszkedik bele a két alu edény, megfelelő magasságban van, és kényelmes tér van az oldalánál a gázégő hatékony, megfelelő működésének biztosítására.
Egy nagyon egyszerű, és nagyon jól használható klasszikus edényfogót tartalmaz még az összeállítás.Aztán jöttek a hideg hosszú januári esték, én meg böngészgettem a nagy videómegosztó csatornán. Gondolom sokak ismerik a jelenséget. Épp csak megnézem, mások hogyan miként használják… Aztán egyszer csak nyomogatjuk a Buy it now virtuális gombocskát. Nos, én is láttam ezt-azt. Jó alaposan átgondoltam, mire lehet szükségem még, összeválogattam pár dolgot, ami nélkül nem lehet élni, és leadtam a rendelést a Svédországban élő rokonoknak. Vera és Mathias nem tétlenkedett. 🙂 Rövid időn belül, meg is érkezett a várva várt csomag, szerencsére a decemberben rendelt gázégővel szinte egyidőben… (Ezúttal is nagy-nagy köszönet nekik!) A következő dolgok nélkül nem tudtam tehát élni. 😀 

Az elején írtam, hogy teáskanna nem volt a szettben, mert akiktől kaptam, tudták hogy teáskannám van. De nem is lett volna sok értelme, a szettben lévő 0,6 literes kannának, mikor a bögrém 0,75 literes. Csakhogy ez nem megy fel alapból a tűzhelyre. Viszont a Trangia forgalmaz ehhez egy rácsot, ami megoldja a problémát. Ezzel a ráccsal a legkisebb bögrét is rá lehet tenni, stabilan tartja azt.Kétféleképpen is rámehet a rács. Ha a hosszabb oldalával ül a kis akasztókra, akkor közelebb lesz a lánghoz.Ha a rövidebb oldalával tesszük ugyan ezt, akkor magasabban ül, és távolabb lesz a lángtól.Aztán megláttam még a Trangia Multi Disc-et.Ami fedőként jó az edényekre, és szűrőként is használható.Illetve a szélfogó aljára is lehet rakni, ha hóban használja az ember. A serpenyőbe téve pedig megakadályozza, hogy szállításnál, az alu edények megkarcolják a teflon bevonatot.
Még vágódeszkaként használják, de nem tudom elképzelni, hogy én erre használnám, és összevagdosnám, de majd élesben kiderül.
A csomag tartalma volt még, ez a gyönyörű pirosas Trangias feliratú hordtáska. Aki ismer, tudja, hogy vigyázok az eszközeimre, ahogy csak lehet. Nem is volt kérdés, hogy egy ilyen kis szütyő kell még nekem.Ezen felül rájöttem, hogy a teflonos serpenyőhöz nem jók a fém eszközeim. Szerencsére erre is láttam megoldást a Trangia csoportban, többfélét is. Én hűségesen maradva a svéd gyártmányhoz, az Ikea gyerek étkészletét választottam. Abból is csak a kis lapátot és a húsfogó csipeszt. Ezeket fogom használni a serpenyőhöz. Masszív, jó kidolgozású eszközök, és fontos, hogy beleférnek az összepakolt szettbe, a gázégővel és az edényfogóval együtt.Nos így áll össze az én személyre szabott Trangia szettem. Hamarosan ki is próbáltam élesben. Egy kellemes, bár elég szeles napon, kilátogattam a Pótharaszi ősborókásba. Rég jártam itt, kedvemre volt egy kis séta a vén borókák között.
És itt ejtettem meg a Trangia szett felavatását.

Vizet forraltam, amibe krumplipüré port szerettem volna tenni. Ez lesz majd az alap. Pillanatok alatt felforrt a víz. Remekül működött a gázégő fej.A burgonyapüré por színe elég hóka lett, de majd később igazítok rajta. Sót azt kellett bele rakni, mert elég ízetlen volt. Ezen felül, nagyon laktató, egyszerűen elkészíthető alap.Habár a serpenyő teflonos, én azért egy kis zsírt tettem alá, csak így szalonna formájában, majd csak lesz valami a sült szalonnával.A szalonna után, egy darabka, előre pácolt sertéstarja került a serpenyőbe.Nem kellett neki sok idő, hogy illatozzon tőle az erdő és szépen átsüljön.Készítettem egy kis videót, hogy jobban érezni lehessen a sütögetés hangulatát.

 Mikor kész lettem, akkor a serpenyőből egy kis szaftot hozzákevertem a burgonyapüréhez. Így lett egy kis színe, és az ízén sem rontott.Végül az alapanyagokat egy helyre gyűjtöttem, egy tányérba, és jóízűen nekikezdtem falatozni. Egy nagyon finom, tápláló, minőségi ebéd készült el a Trangia szetten.Mindent összevetve, maximálisan azt hozta az eszköz, amit vártam tőle. Kompakt mérete miatt könnyen szállítható, igen egyszerűen összeállítható és az UltraLight anyagnak köszönhetően a súlya sem nagy. Minden olyan edény benne van, amire szükség lehet 1-2 fő részére. És ezek használhatóak, jól kihasználhatók. A szélfogó remekül működött, a gázláng egyenletesen égett, biztosítva ezzel a folyamatos kiegyensúlyozott melegítést, sütést-főzést. Ha megtetszett az eszköz, akkor innen tudod megvásárolni: 

Trangia Stove 25-3 UL


Ezzel a szettel nyugodtan nekiindulhat bárki egy hosszabb több napos táborozásnak. Biztos lehet benne, hogy minőségi felszerelés lesz a táskájában, amivel minőségi ételeket tud majd készíteni. Nekem biztosan ott lesz majd sokszor a kajak rakterében vagy a hátizsákom mélyén.

Ha szeretnél többet megtudni, beszélgetni a Trangiáról, csatlakozz a Trangia Hungary csoporthoz a Facebook-on!
https://www.facebook.com/groups/TrangiaHungary