„Fizetek főúr, volt egy feketém” avagy a legendás Sport presso kávéfőző

Tulajdonképpen nem kávézom, leszámítva, hogy reggelente tejeskávét fogyasztok. Így nem is volt szükségem soha kávéfőzőre mikor kirándulni, túrázni, táborozni mentünk. Akkor miért is vettem a címben szereplő készüléket? Azt hiszem azért, mert szerettem volna egy csészényi nosztalgiát, egy csipetnyi múltat, egy kis alumínium doboznyi történelmet is vásárolni. Visszagondolni azokra az időkre, mikor a 60-as 70-es években…
– A Szegedi fémfeldolgozó vállalatnál a svájcisapkás barna munkásköpenyes Feri bácsi, kicsit késve a munkából, odaállt a mélyhúzógép, vagy az esztergagép mellé. A szájából kissé lefittyedve lóg a Kossuth cigaretta, enyhe házipálinka szaga van és elkezdi szokásos napi rutinját. Kávéfőző alkatrészt gyárt. Mikor minden darab elkészül, Julika, Marika, és még páran a csomagolórészlegen készletekké varázsolják, hogy mielőbb kikerülhessenek a Budapesti Vasedény üzletekbe. Minden hónapban egyszer a ponyvás IFA viszi fel Pestre az árut. És talán…néhány vidéki Népbolt is kap majd belőle.
Miklós boldogan toppan be az üzletbe, hiszen holnap nyaralni indulnak Balatonlellére, és indulás előtt szeretne még egy Sport Presszó kávéfőzőt, hogy a Liget kempingben ne kelljen reggelente a közösségi konyhában tülekedni a többiekkel. Kicsit sokallta érte a 58 forint 40 fillért, hiszen gyári munkásként 1890-et keresett havonta. De belegondolt, hogy ezután elég lesz csak kiülni a kis faház teraszára, amit béreltek, és míg elolvas egy-két rövidebb cikket a Népszavából, le is fő majd a finom kávé. És ezt viszi majd az éves rendszeres vízitúrájukra. Ott lesz majd igazi úr vele. Csak néznek majd a többiek, micsoda luxus. És milyen jól fog esni, egy-egy szelesebb borúsabb reggelen, egy jó forró fekete. Szinte már hallotta, és érezte, ahogy prüszkölve, fortyogva megjelenik az első csepp zamatos illatú keserű nedű a kis alumínium pohár alján…

Igen, azt hiszem, én ebből a nyugodtabb időszakból is szerettem volna magamnak egy kicsit. Bolhapiacokon többször is belebotlottam egy-egy hiányosabb készletbe, pár ezer forintért, de mindig ott hagytam valamiért. Aztán egyszer a „Régi túrafelszerelések újratöltve” Facebook csoportban szó volt róla, és hogy hogy nem, egyik barátom, „Rozsomák” felajánlott egyet számomra. Egy egyszemélyest. Ebből ugyanis van két kifolyócsöves, kétszemélyes is. A kétszemélyesről egy tapasztalati vélemény egy felhasználótól:
A dupla csövű egy szemfényvesztés, mert sohasem egyformán jön ki a két pohárba a kávé, tehát mindenképp „pacsálni” kell vele, ha el akarod osztani. Azt meg az egycsövűvel is lehet. 🙂 És persze teljesen lutri, hogy melyik oldalon folyik ki a több.
Kaptam tehát az alkalmon, és egy mindkettőnknek előnyös csereügylet keretében a tulajdonomba került egy szép példány. A főzőtabletta tartó tégely ugyan hiányzott belőle, de egy kedves csoporttárs felajánlott nekem egyet. Így teljes volt a szett. Balázs barátom, szépen kipolírozta a készletet, meg adott hozzá főzőtablettát is, vettem bele gumi tömítést, és komplett volt a készletem.

Kívülről a 14x9x6 cm-es doboz ugyan kissé viseltes, meglátszik rajta az a néhány évtized. De teljesen jó is így. Az enyém, a képen látható, talán pezsgő színűnek mondanám. Létezett belőle ezüst, kék, és még rózsaszín dobozos is. Utóbbi, állítólag a magyar honvédség használatába készült.A dobozra, a hosszútávú reklámozásra gondolva az örök időkre, jó mélyen bevésték a gyártó nevét. Ez kérem nem kopik le, nem fakul ki évek múltán sem.A komplett szett súlya egyébként 35 dkg. Ez a teljesen feltöltött állapot, kávéval, cukorral, főzőtablettával. Kinyitva ez a látvány tárul elénk. Lehetne még belerakni egy-két apróságot.A tablettatartó tégely mérete 52x26mm. A képen látható tablettából három darab fér bele. Egy fél tablettával lefő egy kávé, így hat adaghoz elég egy feltöltés. Kipróbáltam többféle tablettát, mind vagy kormolt, vagy mézgaszerű barnás vastag, de lemosható felületet varázsolt a kávéfőzőre. 🙁  (Ezért én a továbbiakban mindenképpen gázfőzővel használom majd.)
A cukortartó tégely mérete 52x32mm. Ebbe belefér, mondjuk 6 darab kockacukor, vagy nyilván egy nagyobb adag kristálycukor, hiszen abból ömlesztve több fér.A kávétartó tégely mérete 40x40mm. Nem számoltam ki, de bőven kijön belőle annyi, amennyire elég a hatszor fél főzőtabletta.Két „csésze” van a szettben, méretük 40x50x40 mm. Űrméretük egyenként 40ml. A két csúzliágas szerű edényfogó a kávé által felforrósított csészék fogására van kitalálva. És remekül működnek.Ez az alkatrész a kávéfőző állványa, ebbe megy bele a főzőtabletta. Mérete kb 48x48x32 mm. A kávéfőzőt stabilan megtartja.(És a fentebbi képen nem látszik, de én ebbe rakom a tejszínt, így nem nyomódik össze az.)És ez a lényeg, a kávéfőző. Mérete 85×48 mm, az összeillesztésnél 55 mm. Az űrmérete kicsit nagyobb, mint a poharaké, ezért érdemes a pohárral belemérni a vizet, hogy ne csorduljon ki majd a lefőtt kávé.Én tettem a készletbe még két kiskanalat, most egy tejszínt (kettő is belefér) és most sajnos a tartalék gumit otthon hagytam. De az is belefér még kényelmesen. Gumit a mai napig lehet bele venni fillérekért. Úgy emlékszem a Kalifa kávéfőzőbe való a méret.A kávéfőző szétbontva a következőképpen néz ki. A víztartály, a kávétartó rész egy kivehető alsó szűrővel, a felső szűrő, és a teteje, a kifolyónyílással. Körülbelül két kiskanál kávé megy bele a készülékbe.Főzéskor érdemes a pohár alá rakni valamit, ami felemeli, és nem engedi, hogy a kávé szétfröcsögjön.Egy adag kávé nagyjából 2,5 perc alatt fő le, az említett fél tabletta segítségével.(0 Celsius fokon). Szép barna, ízletes kávét készítettem, egy tejszínnel és két cukorral fogyasztottam.Készítettem egy kis videót, remélem, így jobban átmegy a hangulata ennek a kis praktikus készüléknek.

A címben szereplő „volt egy feketém” említés annyira egyébként nem igaz, mert a videó harmadszorra készült el. Időben is több hónap alatt. Egyszer a fények nem stimmeltek, máskor egy repülőgép húzott át felettem. Most végre sikerült elkészítenem. Egy kis hiba most is becsúszott, mert egy régi tömítést hoztam el, és a videón látható módon, az összeillesztésnél is kiszabadult némi víz meg gőz. De talán nem von le sokat a videó értékéből.

Hazafelé a kanyargós úton aztán még tűnődtem a bevezetőben felidézett korról. Talán nyugodtabb volt? Kiszámíthatóbb? Én mindenesetre megpróbálom így képzelni.Nem gondolnám, hogy ez a készülék lesz az utolsó a sorban. Habár, gyűjtögetni sem szeretnék, mert ha az ember belemelegszik…hamar lesz miről nosztalgiázni…