A kullancsokról

A kullancsok képességei és veszélyei

Hazánkban az 1-4 mm nagyságú közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a leggyakoribb. A kullancsok nagyon szívósak: táplálék nélkül, megfelelő körülmények között több évig is életben maradnak. A nőstény 2-9 éves élete során több ezer petét rak. A fűszálakon, bokrokon, levelek fonákján megtelepedve (kb. 1.5 méter magasságig) várja a kedvező alkalmat. Megkapaszkodva, majd a ruhán vagy bőrön továbbmászva, néhány óra múlva kezd vért szívni. Különösen az április-július közötti időszak veszélyes, de a fertőzés lehetősége sajnos folyamatosan fennáll. Az idei nedves idő számukra különösen kedvező. A fertőzés terjesztéséhez kedvenc háziállataink is hozzájárulnak, de a sünök, rágcsálók, rigófélék is közreműködnek ebben.

Az ember számára leginkább veszélyt jelentő élősködő azért a kullancs, mert – több más kórokozó mellett – a váladékaiban két olyat is hordoz, amelyek az ember számára igen veszélyessé válhatnak. A kullancs a már fertőzött állatok vérét szívva válik maga is fertőzővé, és az újabb vérszívás során adja tovább azt.

 • Az egyik a kullancs váladékaiban lévő baktérium, a Borrelia burgdorferi, amely az ember vérébe kerülve, majd különböző szervekben megtelepedve, kezelés nélkül hosszadalmas gyulladásos kórképet, a Lyme-borreliosist (Lyme-kórt) okozza.
 • Bár a fertőzés valószínűsége csak 7-8% (kb. minden 5. kullancs fertőzött, és minden 13. okoz betegséget), azonban soha nem tudni, hogy éppen milyen kullancs kapaszkodott ránk. A hazánkban a nyolcvanas évek közepéig még ismeretlen betegség kezelésében a korai felismerés, és a szervezetben még el nem szaporodott baktériumok számának mielőbbi csökkentése döntő jelentőségű. Ez történhet természetes módon, de késői esetben már csak antibiotikummal lehetséges. Minél korábban történik azonban a felismerés, annál kisebb antibiotikum adaggal lehet eredményt elérni.
 • A másik, emberre – főleg gyermekekre – veszélyes állapot a (kora tavaszi) agyvelő- és agyhártya-gyulladás (Früh Sommer Meningo-Encephalitis, FSME), amely a kul-lancs által hordozott vírus okozta betegség. Ez ellen nehéz a védekezés, mert vírus ellen nincsen célzott gyógyszer, csak oltás, amely azonban maga sem veszélytelen.

A megelőzés lehetőségei

Mivel a két fő kórokozót a kullancs váladékai tartalmazzák, a kullancs összenyomásával vagy sérülésével járó manőver veszélyes, mert így eltávolítjuk ugyan a kullancsot, de váladéka a vérbe kerülve fertőzést okozhat. A megelőzés ezért kiemelkedően fontos eszköz a kezünkben. Ennek lehetőségei a következők.

 

  • A kullanccsal különösen fertőzött területek kerülése. Az ilyen földrajzi területeket idén okosabb elkerülni. Ha ez nem megoldható, akkor kerüljük a bozótos részeket, a legelőket, a vadcsapások és vadetetők környékét. Ilyen területeken napközben többször – de a nap végén feltétlenül – különös figyelemmel vizsgáljuk át testünket az 5. pontban leírtak szerint.
  • Az öltözködés módja. Fő szempont, hogy a kullancs bőrhöz jutásának lehetősége minél kisebb legyen, vagyis a cipő-zokni-nadrág-felsőruházat áthatolhatatlan akadályt képezzen a számára (a nadrág zokniba, az ing nadrágba tűrése), továbbá, hogy a mászó kullancs minél jobban észrevehető legyen (világos ruházat). A gyermekre adjunk sapkát, a hosszú hajat pedig tűrjük a sapka alá. A megfelelő ruházat ellenére a bőrig jutó kullancsok esetén az 5. pont az irányadó.
  • Kullancsriasztó aeroszolok.
  • Bár hatásuk aránylag rövid ideig tart és összetételük nagyrészt ismeretlen (a tájékoztatót gondosan olvassuk el!), a szabad bőrfelületeken, valamint a nyak, csukló, derék és boka környéki ruházat területén hasznos lehet. Kiegészítő lehetőségként számoljunk velük.
  • B-vitaminok. A kirándulás vagy kerti munka előtt nagy adagban alkalmazott B-vitamin hatása bizonytalan, és hamis biztonságérzetet keltve feledtetheti az alapos átvizsgálás szükségességét. (A népi megfigyelés alapján javasolt több gerezd fokhagyma előzetes elfogyasztása hatékonyabb megoldást jelenthet.)
  • Testünk átvizsgálása – a legbiztosabb módszer. Mivel a kullancs a napfénytől elzárt, vékonyabb bőrrel fedett, izzadt, nedves és melegebb területeket kedveli, testünk – szabadban tartózkodást követő – átvizsgálása során az alsó végtagokat és a testhajlatokat különös gonddal kell áttekintenünk. Ilyen területek a bokák környéke, a térdhajlatok, a gáttáji területek, a nemi szervek környéke, a lágyékhajlat, a deréktájék, de az ennél fentebb eső részek is: a hónalj, a nyak, a fül mögötti rész és a fejtető. Érdemes tehát testünk egészét alaposan átvizsgálni, ha kell, a tükör segítségét is igénybe véve. Megéri az a 3 perc, hogy később ne kelljen heteket a kórházban töltenünk.

A megelőzés részét kell képezze ezen felül a bő folyadékfogyasztás, a rost- és tápanyagdús táplálkozás, a kellő mozgás és pihenés, a stressztől mentes életvitel is, amelyek immunrendszerünk megfelelő állapotát biztosítják. A rendszeres mozgás például nemcsak kedélyállapotunk és teherbíró képességünk javításában segít, hanem az ízületek vérellátást javítva a kórokozók ottani megtelepedésének kockázatát is csökkenti.

Mit tehetünk, ha már bennünk van a kullancs?

Ha a kullancs még alig kapaszkodott meg és felszínesen található…

 • Gyors és határozott mozdulattal, alkalmas eszközzel (ujj, köröm, tű) távolítsuk el a bőrről.
 • Nedves gézlap vagy vattacsomó gyengéd, kullancs körüli körkörös mozgatása is eredményes lehet. Nem annyira a forgatás iránya a fontos, hanem a türelem.
 • Speciális kullancseltávolító csipesz segítségével, amelynek lényege, hogy a nyaki részt megragadva, összepréselés (sérülés) nélkül távolítható el a kullancs. A speciális csipeszen kívül többféle eszköz létezik, az egyik ilyen a Kapiller-féle kullancseltávolító műanyag kanál . Ezek az eszközök patikákban (utóbbi állatpatikákban és benzinkutaknál is) kaphatók.

Ha a kullancs már mélyebben a bőr alá fúródott…

Amikor már a kullancseltávolító eszközzel sem ragadható meg (és távolítható el sérülés nélkül) a kullancs, akkor érdemes szakemberhez, sebészhez fordulni. A sebészeten ilyenkor először mindig vattacsomó körkörös, kitartó (néhány tíz másodperces) mozgatásával próbálkoztunk, amely a legtöbbször elegendőnek bizonyult. Ha mégsem, akkor – speciális kullancskiszedő csipesz hiányában – vastagabb injekciós tű segítségével próbáltuk meg sérülés nélkül azt eltávolítani, amelyet mindig gondos sebfertőtlenítés és a páciens figyelmének lehetséges tünetekre történő felhívása követett.

(A kullancs levegő-utánpótlásának elvágására korábban alkalmazott zsírfélék vagy aromás anyag (pl. sebbenzin) nem javasolt, mert a kullancs „fuldoklása” során váladékai a vérbe kerülhetnek. Az interneten mostanában terjedő „gyufafejjel” történő eltávolítással kapcsolatban nincsen tapasztalatunk. A gyufafej “megnyálazása” azonban senkinek sem javasolt, hiszen abban káros anyagok is lehetnek.)

A sikeres eltávolítás után a csípés helyét fertőtlenítve (jód, alkohol, propolisz, kamilla) a kullancsot alaposan össze kell nyomni (akár elégetni), mert gyengébb nyomás esetén továbbra is mászó- és fertőzőképes maradhat. Ha a kullancs feji része a bőrben marad, az a szálkához hasonlóan kilökődik, vagy rosszabb esetben gyulladást, gennyedést okoz. Utóbbi esetben sebészeti rendelést kell felkeresnünk.

Ha nem vettük időben észre a kullancsot…

Ha valamely ok folytán figyelmünket elkerülte a bennünk lévő kullancs, és már csak akkor vesszük észre, amikor fájdalmat, duzzanatot, bőrpírt vagy gyulladást okoz, akkor az alábbi tünetekre kell figyelnünk.

 

 • Fejfájás, szédülés, hányinger, hőemelkedés, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat – Ha a szabadban tartózkodás után néhány nappal a levertség mellett ilyen tüneteket észlelünk, amelyek a szokásos kezelés (bő folyadék, pihenés, diéta) ellenére sem szűnnek, akkor ideggyógyászati szakrendelést érdemes felkeresnünk. Itt a tünetek felsorolása mellett feltétlen említsük meg a kullancscsípés tényét (ha a kullancsot már nem is találjuk magunkon), és azt, hogy időben nem sikerült eltávolítanunk. A kellő tapasztalattal rendelkező orvosnak ilyenkor gondolnia kell az agyhártyagyulladás lehetőségére, hiszen ezek annak bevezető tünetei is lehetnek. Pánikba se essünk azonban, mert e panaszok a kullancstól függetlenül is előfordulhatnak (például napszúrás vagy egyéb ok miatt), továbbá a kullancs okozta agyhártyagyulladás valószínűsége aránylag csekély: minden 1000. kullancs hordozza csak a vírust, a tényleges megbetegedés esélye pedig még kisebb. A gond az, hogy soha nem tudhatjuk biztosan, hogy melyik az ártalmas kullancs.
 • A kullancscsípés helye körül kialakuló bőrelváltozás – Ha a csípés helye körül kis kerek foltot, majd a közepén feltisztuló, fokozatosan terjedő halványpiros gyűrűt észlelünk, mielőbb forduljunk bőr- vagy belgyógyászhoz. Mivel már néhány napja kialakult fertőzésről van szó, valószínűleg antibiotikum alkalmazása válik szükségessé. A bőrtünetek észlelésekor azonban már otthon is alkalmazhatunk sebkezelést: paradicsomot, hagymát, kamilla- és körömvirág borogatást, aloe levelének kipréselt tartalmát vagy propoliszt helyezhetünk a sebre, hogy a gyulladás addig is gyógyuljon. Ha van rá idő és lehetőség – amíg orvoshoz kerülünk –, természetes kezelésként fokhagyma vagy medvehagyma kúrát végezhetünk, néhány csepp ezüstkolloid oldatot, tiszta, hígítatlan hársmézet vagy propoliszt alkalmazhatunk. Ezek a természetes antibiotikumok gátolják a kórokozók szaporodását. A magas cinktartalmú táplálékok (tönköly, zabpehely, tökmag, lencse, cékla, sütőtök, sárgarépa, stb.) szintén sokat segíthetnek. Emellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás (akár gyógytea formájában: kamilla-, körömvirág-, citromfű-, menta-, hárstea), valamint az ésszerű, nem terhelő, finomított szénhidrátoktól és adalékanyagoktól mentes táplálkozás. Mindezek nem teszik feleslegessé az időben történő és megfelelő orvosi ellátást.
 • Fáradékonyság, ízületi- és izomgyulladás, szívritmuszavarok, idegrendszeri panaszok (látás, hallás, egyensúlyzavar, idegbénulás) – E tünetek akár hosszabb lappangási idő (hónapok, akár évek) után is jelentkezhetnek, amikor a csípéssel meglévő összefüggés szinte már kimutathatatlan. Ma már azonban van lehetőség arra, hogy – bonyolultabb laboratóriumi eljárásokkal ugyan, de – egyetlen vérvétel segítségével igazolható legyen a fertőzés.

A kullancs elleni oltás kérdése

Nehéz e kérdésben állást foglalni, hiszen ha nem javasoljuk, akkor veszélyessé váló fertőzés alakulhat ki, ha pedig javasoljuk, akkor az oltással járó esetleges szövődmények lehetőségével kell számolnunk. Az előzetes óvintézkedések betartása és a szabadban tartózkodást követő alapos önvizsgálat esetén talán elkerülhetővé válik az oltás alkalmazása. (Oltás a két fő, kullancs által terjesztett betegség közül csak a vírusos agyhártyagyulladás ellen létezik. A baktérium okozta Lyme-kór ellen nincs oltás, csak a megelőzés lehetősége vagy az utólagos antibiotikum kezelés.) A kullancsok elleni leghatékonyabb védekezés tehát a megelőzés, a szükséges óvintézkedések megtétele, hogy ne utólag kelljen gyógyszert szednünk vagy egészségügyi intézményeket látogatnunk.

(Naturwell® Életmód Központ – Dr. Csiszár Miklós, sebész, életmód-tanácsadó)

 

 

 

A kullancsokról” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A B vitaminos legendának én is felültem régebben. Úgy három éve volt, hogy több napig szedtem, aztán kimentem a Vértesbe 6-7 órára. A térdhajlatomban legalább 5 darab kullancs volt.
  A javaslat, hogy szakemberrel távolíttassuk el: szívgörcsöt kaptam, amikor az ápolónő egyenként megmarkolta az élősködőket úgy, hogy garantáltan belém nyomta a kullancsok tartalmát. Jobb, ha csipeszt, vagy kullancskanalat vesztek.
  Az én védekezésem: a kockázatok ellenére beolttattam magam Encepur védőoltással. A vegyi védekezés kicsit sem természetbarát, ennek ellenére riasztásra használom. Ha kapok a boltban környezetbarát szert, azt használom, bár kevésbé hatékony.
  Hazatérés után vizsgáljátok át magatokat, ez a legbiztosabb, akár beoltottak, akár nem, akár használsz riasztószert, akár nem.
  Ha kullancsról van szó, nem mulasztom el propagálni, hogy már a városok közepén lévő játszótereken is vannak kullancsok, nézzétek át a kölyköket esténként!
  Mellesleg tetszik az Alaptábor!

 2. Nagyon hasznos a weblap.
  Mi lenne, ha azt feltételeznénk, hogy nincs Lyme kór?
  Mi lenne, ha csupán egy félreértés miatt, a tények, tünetek nem megfelelő értelmezése miatt adunk egy testi elváltozásnak betegségnevet és ez a betegség félelmet kelt, ami akár halált is okozhat? De ez csak szimpla feltételezés részemről is.
  Mindenki attól fél, amitől akar. Ez szíve joga. Akár el is pusztíthatja magát. A tapasztalás mindenek felett!
  Sok kullancsot kiszedtem már magamból. Semmi bajom nem volt, mert nem konfliktálódtam miatta. Tudom, most a szkeptikusok azonnal rámondják, szerencsém volt eddig.
  Én meg tudom, hogy nem bánt az a kedves kullancs. Csak hát rossz a pr-ja…
  További sok jó erdőjárást kívánok!
  Legyen meg mindenkinek hite szerint.

  1. Nos, igen. Legyen mindenkinek a hite szerint. Kívánom, hogy eztán se találkozz ezzel a Lyme-kórral! Azért óhatatlanul az jut az eszembe az írásodat olvasva, hogy a bakonyt szédületes tempóban átszelő motorosok közül sem mindenki tekeredik fel az út menti fákra, de nagyobb az esélyük, mint az óvatosabban közlekedőknek! Szerintem sem helyes a hypochonder hozzáállás, de nem szerencsés átesni a ló másik oldalára. Nem szabad abban a biztos hitben élni, hogy csak másokkal történhet valami, ugyanis, lehet, hogy a szomszéd srácnak mi leszünk a más, akivel történt valami. Szeressük, hát a természetet, látogassuk, élvezzük csodáit, vigyázzunk rá, de ne tegyünk úgy, mintha nem jelentene veszélyt a csúszós sziklapárkány, a csontszáraz növényzet, a folyami örvény, a párzási lázban égő szarvasbika, a kölykeit védő anyakoca, vagy a valamilyen betegséget hordozó szúnyog-kullancs!
   Tapasztalatok alapján írom e sorokat, amiket fölösleges lenne részletezni. Üdv mindenkinek!☺

 3. Asszem elsokalltam a hozzászólásokat!!! Így jár, akinek megbokrosodik az okostelefonja! Bocsássátok ezt meg nekem!
  Moris! Légyszives töröld a felesleget, ha módodban áll! Hogy melyiket, azt rád bízom. Köszi!☺

 4. Szia, Moris! Köszi, hogy törölted bénaságom ékes bizonyítékát!☺
  Szerintem, még ez utolsót is törölhetnéd, hisz a tartalom azonos.
  Üdv! Norbert

  1. Hú,…ez nagyon jó kis cikk! Meg is osztom az Alaptábor FB csoportban, és FB oldalon is!
   Köszönöm szépen Sanyi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Optionally add an image (JPEG only)