Mókamiki – Oziris

Miért is tettem idézőjelbe a címben az „A” betűt? Az erdőjáró embernek általában van kése. Van aki bicskával jár, van aki kardhoz hasonló csapkodós vassal járja az erdőt. Amiről most én írok, az az a kés, amit akkor viszek magammal, ha egy sokoldalú késre van szükségem, ami olyan méretű, hogy legjobban lefedi azokat a feladatokat, legyőzheti azokat az akadályokat, amikkel szembekerülhetek kint az erdőben. Tehát ezért az „A” jelzés. Nem vagyok késgyűjtő, van néhány bicskám, amiket napközben, vagy alkalomszerűen használok, és van „A” késem.

Ez a kés, egy hazai késkészítő mester Kovács Miklós (Mókamiki) által készített kés, nevezetesen az Oziris.
O1 Jó sok idő eltelt, mire felmerült az igény egy komolyabb fix kés vásárlása iránt, és megfogalmazódott bennem hogy mit is szeretnék. Nem az Oziris volt az első nagy vas, amit megrendeltem, és kipróbáltam. Konkrétan a negyedik darab volt néhány év alatt. Az első egy hirtelen megvásárolt darab volt, jó lesz ez nekem hozzáállással. Egyébként jó is lett volna, hiszen a mai napig nem a kés a legszűkebb keresztmetszet, ha használni kell, hanem a tudásom a használatához. Sajnos az első kés anyaghiba miatt hamar megadta magát. A második egy öszvér megoldás volt, gyári pengét vásároltam, és egy hazai szakemberrel tetettem rá markolatot. Gyönyörűre sikeredett egyébként, de itt az egyéni elképzelés nem találkozott a készítő elképzelésével. Aztán jött a harmadik kés. Szintén hazai készítő kezéből. Ő sajnos a többszöri igen pontos leírás ellenére sem azt készítette el, amit szerettem volna. Így ez a kés, gyakorlatilag érintésem nélkül lett visszapostázva a készítőnek. És akkor azt gondoltam, hogy megvásároltam a késemet a negyedik változattal. Szintén hazai készítő, nagyon szép kés, jól használható….lett volna, de többszöri visszaküldés után is hagyott kívánni valót maga után a penge anyag minősége. Már-már azt gondoltam, többet nem fogok hazai készítőtől vásárolni, hanem veszek egy gyári tucat kést, hiszen a piacon igen sok mindenből lehet választani. Mikor is kézbe fogtam az Ozirist, egy táborozás alkalmával. Azért írom le ily részletesen az előzményeket, mert most majd igen elfogultan fogok írni erről a késről, az Ozirisről. Ha nem hagyom el, nem teszem tönkre, akkor ez az én „A” késem.

Lassan egy éve használom, heti rendszerességgel járom az erdőt, használom a kést. Néhány száraz adatot közölnék róla, csak a pontosság és érdekesség kedvéért:

Penge hossza 110mm,

Penge anyaga: Elmax

Penge vastagsága: 4,3

Markolat hossza:115 mm

Markolat anyaga: Forest Green + Orange G10

Súlya: 250 g.

Akit mélyebben érdekelnek az adatok, vagy az anyagok jellemzői, azok kérdezzen rá alább, keressenek rá az interneten, vagy a késportálon.

Én most a mindennapi használatról szeretnék írni. Rengeteg vita tárgya a kés mérete, anyaga, fajtája. Ez megint egy olyan dolog, ami egyéni felhasználás, ízlés kérdése. Mikor ezt a kést vettem, azt tartottam szem előtt, hogy saját felhasználási szokásaimnak, tudásomnak, ízlésemnek megfelelő kést válasszak. Választás előtt elmondtam a készítőnek, hogy mire fogom használni, így ő finoman „el tudta téríteni” az ízlésemet abba az irányba, ami praktikusabb lehet számomra. Egyébként most valószínűleg egy skandináv típusú él lenne a késen, nem konvex. J Olyan kést szerettem volna, amivel meg tudom oldani az élelmiszer alapanyagok feldolgozását is, és ha esetleg olyan helyzetbe kerülök, akár tűzifa aprításánál sem teszem tönkre az eszközt. Tehát nagyjából egy közepes méretet szerettem volna. Ez a választás mindig kompromisszum. Ezzel a mérettel kanalat faragni, már határeset, ugyan úgy, mint fát kivágni, és szintén vannak finomabb eszközök halfilézésre. De ezt tudtam is, fentebb épp erről beszéltem.

Kézbe véve az Ozirist, az első, ami feltűnik, hogy nagyon precíz, aprólékos, finom kidolgozás jellemzi, minden kis részletét. Elég nagy kés, jó a súlya is, de még könnyed, jó súlyelosztású darab. Amikor rendeltem, akkor a következő dolgokat mindenképpen szerettem volna, hogy legyen a késen. (ugyan is ezek a kések, teljesen személyre szabhatóan készülnek)

Szerettem volna, ha a penge anyaga rozsdamentes lenne, mert vizes környezetben is fogom használni, és nem fogom mindig eltörölgetni. Én nem szeretem sem a rozsdát,- amit divat mostanság patinának nevezni- sem foltosodást a késen.
o2Először skandináv élezésre gondoltam, de aztán, mint írtam, Miklós inkább a konvexet ajánlotta, mivel nagyjából ismerte a felhasználási szokásaimat. Egyébként jobban is tetszik a konvex, de azt gondoltam a skandi nekem megfelelőbb lesz. Persze nem bántam meg így utólag a konvexet.A pengére kaparóélet kértem, mert sűrűn gyújtok tüzet szikravetővel, és egyéb tábori munkánál is jól jön ez, ha csak egy egyszerű nyársat is szeretnénk lecsupaszítani.
o3Aztán a törővég is fontos volt számomra. Akadt helyzet mikor szükség lett volna rá, majd akadt helyzet mikor szükség is volt rá.
o4A markolatnál, mint akár a penge anyag kiválasztásánál, több lehetőség volt. Fa,(ebből vagy egy tucat volt a kínálatban) stabilizált fa, és G10. Én praktikus okok miatt, és mert egyébként tetszik is, a zöld G10 mellett döntöttem, narancssárga betéttel.
o5A paneleket csőszegeccsel kértem, hogy ha esetleg rögzíteni szeretném a kést, mondjuk szúró eszközként, vagy csukló zsinórt szeretnék használni, akkor ezt meg tudjam tenni.
o6Tokkal is lehetett volna kérni a kést, ám én e nélkül rendeltem, mert Varga Zoltán barátom készített hozzá egy igényeimnek megfelelő használati tokot. Ez a tok lehetővé teszi a kés függőleges, és vízszintes hordását. Habár én csak az utóbbi formában használom. És került még a tokra egy lyuk is, ha combra, vagy hátizsákra szeretném rögzíteni. Így a kés tok nélkül került hozzám, de hamarosan lett új otthona.
o7 o8Mikor megérkezett a kés, és kézbe fogtam, ugyan azt éreztem, mint mikor azt a kést fogtam kézbe, ami alapján tulajdonképpen megrendeltem az enyémet. Passzol a kezembe, mint kutya szájába a csont. A forma nagyon eltalált, szép ívek, praktikus megoldások (nyilván ezeket én szerettem volna, így csak nekem praktikusak), és nagyon szép, precíz kidolgozás.
o9Használat közben nem érzem hiányát semminek. Az él kidolgozásának, fizikai paramétereinek köszönhetően, jól lehet vele krumplit pucolni, húst, szalonnát szeletelni,
o10………és még kompromisszumokkal, eszköz faragáshoz is kiváló.
o11Ha ütőfázni kell vele, azt sem sínyli meg az él, jól meg van edzve, el van találva az él szög.
A g10 markolat stabil fogást nyújt még szalonna zsírban úszva is.
o12A kaparó él, az valami legendásan jól működik. Szinte elvágja az ember kezét. Az ujj támasz is diszkrét, pont megfelelő méretű és kialakítású lett.
o13A konvex élezéstől, fenéstől, mint sokan, úgy én is tartottam, de nem egy ördöngösség. Aki ilyen kést vesz és használja, az igen rövid idő alatt meg tudja élezni a kést. Aki meg nem, annak nincs is szüksége ilyenre! Szóval összességében egy rossz szavam sem lehet a késre. Prémium kategória, megfizethető áron. Megrendelés után hamar kézbe vehető, és a tulajdonos pontosan azt kapja, amit kért. A feladatát maximálisan ellátja, igen sokoldalúan felhasználható eszköz. És nem utolsó sorban nagyon tetszetős darab. Hát nem…. ????
o14