Fiskars X7

Vannak, akik, egy késsel próbálnak megoldani minden erdei, tábori feladatot. De van, aki arra használja az eszközöket, amire való. Én ezek közé tartozom. A kést vágásra faragásra, a fűrészt fűrészelésre, a baltát favágásra. A képen látható három alap, és egyben legfontosabb eszköz közül, most a baltámat mutatnám be. Méghozzá a sokat vitatott Fiskars X7-es típusú eszközt.

x71Ne várja senki, hogy most grammokról, acélkeménységről, és egyéb mélyreható tulajdonságról fogok írni. Ezeket fel lehet lelni az interneten, sok mindenki bőven kifejtette már. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen komoly cég, mint a Fiskars, jó minőségű termékeket állít elő. Ha arra használjuk, amire tervezve lettek, valóban jó társak lesznek táborozásaink, túráink során.

Mikor vásárlásra adtam a fejem, több szempont szerint kellett választanom. Voltak esztétikai, használati tulajdonságok, és ugye az anyagi szempont. Esztétikai okokból, és jobbára fizikai tulajdonságokból is, a hagyományos fanyelű, kovácsolt balták, tehát nagyjából a népi vonal kiesett. Ízléseken nem vitatkozunk, szoktam mondani, és ez most is így lesz. Nekem ez a típus tetszik.

Amire szükségem van, hogy a fejjel soha ne kelljen vacakolnom. Ne kelljen ékelgetni, dagasztani, farigcsálni. Aztán legyen időt álló, „vízálló”, ki tudja hol fogom használni, kint felejteni.

És viszonylag kicsi, könnyű is legyen. A súly férjen bele az erdőtörvényben meghatározott 500gr. súlyhatárba.

Az ár, nagyjából mostanában (2015) 7.000-8.000 forint körül van. Ez az ár, amit rászánok egy baltára.

Már néhány éve használom a baltát. Kisebb táborozásokon……

x72

…….vízitúráim során….

x73

….vagy akár táborépítéshez is megfelel.

x74

De alapvető eszközök készítésénél is kiváló hasznát vehetjük.

x75 x76 x77Kézre álló kezes jószág. Van egy kisebb testvére is, az X5. Én azt kicsinek találtam, nem lehet vele akkorát súlytani, mint amekkorát én szerettem volna. Súlyban sem sokkal kisebb. A rikító sárga markolat igen praktikus, mert még így is többször keresni kellett, hogy hol raktam le. A tok, amit adtak hozzá régebben, jól használható, de szinte csak szállításhoz használom, mert zavaró az oldalt lifegő eszköz, és kényelmetlen mindig elrakni, meg előhalászni. Az újabb típushoz már nem is adnak övre fűzhető tokot.

Összességében jó szívvel ajánlom ezt az eszközt, mindazoknak, akik a fentebb említett célokra szeretnének egy megbízható minőségű, viszonylag olcsó eszközt vásárolni.