A fagyásról

Az előző cikkben, a kihűlésről készítettem összeállítást. A mostani cikk a fagyásról fog szólni.

Mit is jelent a fagyás? Fagyás akkor keletkezik, amikor a test a hideg ellen nem kellően védett részei jól körülhatárolt területen túlhűlnek, és a szövetek kisebb-nagyobb mértékben károsodnak.
DPP_01800
A szövetsérülés kétféle mechanizmussal jöhet létre.

Egyrészt lehet a hideg hatásának közvetlen következménye, melynek feltétele, hogy a külső hőmérséklet jelentős mértékben a fagypont alá süllyedjen. Ennek mechanizmusa, hogy az igen alacsony hőmérséklet hatására a sejtekben található víz megfagy, ezzel azok azonnali pusztulását okozza.

Az esetek döntő többségében azonban nem így alakul ki a fagyási sérülés. Gyakori, hogy a hideg hatására a szervezet reflexes védekező mechanizmusai érszűkületet hoznak létre, oxigénhiányos területek alakulnak ki, a vér sűrűbben folyóvá válik, amely végül is a hajszálerekben vérrögök kialakulásához, azok elzáródásához vezet. Ez a szöveti vérkeringés megszűnése révén szövetelhalást idéz elő. Ehhez a folyamathoz azonban nem szükséges, hogy a külső hőmérséklet fagypont alá kerüljön. Ez a sérülés néhány órás behatás után jöhet létre.
A fagyás, sok tekintetben hasonló az égési sérülésekhez. Súlyossága függ a sérülést okozó hőmérséklettől, valamint attól, mennyi ideig hatott a hideg az érintett szövetekre. Szöveteink különböző mértékben veszélyeztetettek. A kisebb víztartalmúak (csontok, kötőszövetek) ellenállóbbak, különösen érzékenyek az izmok és az idegek.

A túrázók, kirándulók körében a fagyás legtöbb esetben a lábon, a láb ujjain keletkezik. De nagy számban fordul elő a kezeken, és a fejen, annak is kiemelkedőbb részein, a fülön, orron. A hideg szervezetre gyakorolt hatását fokozza a nyirkos, párás levegő, a légmozgás, a nedves öltözék, és minden olyan tényező, amely rontja a vérkeringést. Ezek közé tartozik a szoros ruházat, lábbeli és az érszűkület is.
DPP_01801
A fagyás érezhető tünetei:


Fagyás előtt a végtag nagyon fázik, azután fájdalmak jelentkeznek.
A fájdalom csillapodása félrevezető lehet. Nem feltétlenül a felmelegedést jelenti, hanem azt, hogy az érintett testrész már érzéketlen. Ilyenkor meg kell állni, esetleg félbeszakítani a túrát, és meleg helyre húzódni, mielőtt komoly fagyás következne be. Fagyáskor végül a bőr érzéketlen lesz.

A fagyás látható jelei:

Fagyási sérülés során a bőr elsőként elfehéredik, ezt zsibbadó, égő érzés és fokozott érzékenység kísérheti, súlyosabb esetekben néhány óra múlva vizenyő, hólyag keletkezhet. , elsápad, megdagad, felhólyagosodik. A szövetek közül nagyon érzékenyek az erek, melyek sérülésekor az égéshez hasonló vizenyő alakul ki.

Az enyhe fagyás az első pillanatban ugyanúgy néz ki, mint a súlyos, de nagyjából 20-30 perc után normalizálódik a helyzet: a bőr visszanyeri eredeti színét, és ugyanúgy érez vele az ember, mint korábban. Ha nem csupán felületes fagyásról beszélünk, a bőr szürkévé, feketévé válhat, és mint említettem, felhólyagzik. Ilyenkor nem szabad habozni, azonnal orvoshoz kell fordulni.
DPP_01802
A fagyásnak négy fokozata van:

Elsőfok:
Fehéres, sárgás bőr, zsibbadás, égő érzés, bizsergés, viszketés.
A bőr legfelső rétege érintett. A testrész megduzzad, vizenyőssé válik.

Másodfok:
A bőr második rétege, az irharéteg is érintett. Duzzadás, vizenyő kíséri. 8-12 óra elteltével hólyagok jelentkeznek.

Harmadfok:
A bőr legalsó rétege, a bőralja is károsodik. A viaszos színű területről zavaros váladék szivárog, a sérült terület határán hólyagok alakulnak ki, az egész fagyott testrész megdagad. Napok alatt kialakulhatnak a mélyebb szövetek elhalására utaló tünetek is. Fekete, kemény, száraz pörk alakul ki, ami végül leválik, és a bőrön fekélyek képződnek. A harmadfokú fagyást kifejezett lüktető, nyilalló fájdalom kíséri.
Negyedfok:
A bőr, az izomszövet és a csont is elhal. Üszkösödés indul, a sérült szövet fekete, száraz, mumifikált.

 

Ha már megtörtént a baj. Elsősegély.

A sérültet meleg helyiségbe kell vinni, ahol a legelső tennivaló a fagyott testrész gyors visszamelegítése. Ehhez a 32-40 °C-os vízfürdő az ideális. A kályhánál, nyílt tűznél, radiátornál történő visszamelegítés a fennálló érzéskiesés miatt igen komoly égési sérülésekkel járhat, ezért kerülendő.
DPP_01804
Az elsősegély kulcseleme, hogy megakadályozzuk a további hideghatást. Minél előbb vigyük meleg helyre a sérültet, vagy takarjuk be az érintet testrészt! Figyelem! A felmelegítés csak fokozatosan történhet!

1. Nyugtassa meg a sérültet!
2. Távolítsa el a sérült terület testékszereit (gyűrű, fülbevaló, piercing)!
3. Emelje szív fölé a sérült részt, ezzel csökkenti a duzzanat kialakulását!
4. Az érintett testrészeket takarja be, használjon meleg ruhaneműt, vigye a sérültet meleg helyre!
5. Helyezze kb. 32-40 Celsius-fokos vízbe a károsodott területet!
6. Törölje szárazra, majd kösse be!
Amit nem szabad!!

– Nem szabad a fagyott részt forró vízbe tenni!
– Nem szabad dörzsölni! A hirtelen vérkeringés-megindulás akár életveszélyes állapotot is okozhat!
– Nem szabad fagyott hóval dörzsölni a sérült felületet!
– Nem szabad közvetlen hő hatásának, nyílt lángnak, forró radiátornak nyomni a sérült testrészt!
– Ne igyon a sérült alkoholt vagy koffeintartalmú italt!

Fontos!
A fagyási sérülésekhez olykor kihűlés is társulhat. A kihűlés jeleit ebből a cikkből tudhatod meg. Gondoskodhat lassú folyadékbevitelről.

A megelőzés!
Mint a kihűlésnél már szó volt róla, a megelőzés értelemszerű. Fontos a megfelelő réteges, jó minőségű, száraz ruházat. Sapka, sál, kesztyű, lehetőleg egyujjas.

Habár a kihűlés, és a fagyás is, így leírva rémisztő, mégis, csak ajánlani tudom a téli túrázást, kirándulást mindenkinek. Hiszen ilyenkor is csodálatos lehet egy havas rét, egy fagyos téli erdő.
Induljon hát a kalandozás…