Korábban írtam cikket egy szükség kemencéről. Most ismét egy szükségmegoldást fogok bemutatni.
Mielőtt rátérnék a lényegre, egy kis kitérőt kell tenni a téma teljes megértéséhez. Sokszor elhangzik a kérdés természetjárók körében, hogy : milyen kulacsot vegyek? Aztán jönnek a jótanácsok, ki mit szeret, kinek mi vált be. Nos, nekem a PET palack vált be a legjobban. Ezt le is szoktam írni, és azt is, hogy miért. Rengeteg előnye van sok egyéb vízszállító eszközzel szemben. Nagyon könnyű, tartós, flexibilis, többféle méretben, könnyen, olcsón beszerezhető, „összecsukva” szállítható, és lehet benne vizet forralni.
Nos ez az utolsó két dolog szokta kiverni a biztosítékot némelyek fejében. Az egyik a szállítás. Ha nem tudunk egy darab madzagot kötni a palack nyakára és azt rögzíteni a hátizsákra, … akkor van néhány filléres megoldás, amivel ezt megtehetjük. Az alábbi képeken bemutatnék ehhez néhány nem saját eszközt, nem saját képekkel illusztrálva :
A másik dolog, aminek a megértése gondot szokott okozni, az a vízforralás PET palackban. Végül is emiatt írom most a cikket. Tapasztalatlanabb természetjáró kollégák meglepődnek, mikor azt mondom, állítsa bele a parázsba, forró hamuba a palackot, és fel fog benne forrni a víz, anélkül, hogy különösebb baja lenne a palacknak. Vannak, akik egyenesen nem hisznek a szavamnak. Talán azok most nem is fognak örülni ennek a cikknek. 😀
Több napos esős időszak után mentem ki a táborhelyre. Az odavezető úton bizony kerülgetni kellett még a pocsolyákat. Ez a környék amúgy is nehezebben száradó erdőrész.
Amint kiértem, előszedtem az előző munkafolyamatok melléktermékeként megmaradt, és száraz helyre elrakott akác faháncsot. Kissé széthúztam a rostjait.
Egy pöccintés a szikravetővel, és már lobogott is a tűz.
Nem fáztam ugyan, és sütni, főzni sem akartam, csupán az Alaptábor lakóinak szerettem volna bemutatni, hogyan lehet PET palackban vizet forralni. Az elején írtam, hogy ez szükségmegoldás. Mit is jelent ez?
Előfordulhat, hogy nincs nálunk edény, vagy kicsi az űrmérete annak ami van, de forró vízre van szükségünk. Ilyenkor jó ez a megoldás. Milyen szükségletek lehetnek ezek:
– Erősebb, zsíros szennyeződések eltávolítása a kezünkről, testünkről.
– Erősen szennyezett eszközök tisztítása.
– Télen lefekvéskor lábmelegítőként való használata.
– Fagyott, lehűlt testrészek visszamelegítése. (erről bővebben a fagyásról vagy a kihűlésről szóló cikkben lehet tájékozódni)
– És legutolsó sorban, fogyasztásra, ételkészítéshez való forralás. Ez a legsarkalatosabb pontja az ilyen felhasználásnak. Sokan a forralás folyamán, a PET palackból kioldódó káros anyagoktól félnek. Ennek a felhasználási formának, az egészségre ható hatását, döntse el ki-ki a maga tapasztalata, tudása fényében.
No, amíg ezeket itt leírtam, eközben jó kövér parázs és forró hamu képződött. Nincs más dolgunk, mint a kupakot levéve, beleállítani a palackot a parázsba. Én azt a fajta palackot vittem most, ami olyan vékony, hogy kibontás után egy kézzel nem is lehet belőle önteni, mert elhajlik, annyira nincs tartása.
Fontos a kupakot levenni, hiszen forralás közben a palackban nagy nyomás képződik, és ez balesethez vezethet. Vigyázni kell továbbá, hogy láng mellé ne rakjuk, mert az felcsapva megolvaszthatja a palackot.És legyen tele a palack, mert ha a felsőbb résznek nem lesz hűtése, bizony az összezsugorodik majd.
Amint a képeken látható, 5-10 perc után sem látható jelentős változás a palackon. Kivéve a jobb alsó részt, amit figyelmetlenül egy izzó, majd hirtelen lángra kapó fadarab mellé raktam közvetlenül. Ezen a részen egy kicsit összezsugorodott a forralás elején.
Úgy 10-15 perc után a másfél liter víz forrásnak is indul.
A tűzből kivételkor vigyázni kell, mert a palack könnyen összenyomódik, és leforrázhatjuk a kezünket pillanatok alatt.
Készítettem egy rövid kis videót, azoknak, akiket még a fotók, és az én leírásom sem győzött volna meg: