Solgnac tárolózseb, mint szemeteszsák.

Örök téma a szemetelés, a szemét gyűjtése természetjárásaink közben. Ehhez nyújtok most egy kis segítséget. Na természetesen nem a szemeteléshez, hanem a saját hulladékaink szállításához! Az Alaptábor olvasói nyilván nem szemetelnek az erdőben sem. Az igazán „zöldek” eleve nem is visznek ki olyan dolgokat, amiből szemét keletkezhet, de nem vagyunk egyformák. Na, de a keletkezett hulladékot haza kell szállítani. Aztán az Alaptábor Facebook csoportban feldobtam a témát, és elkezdtünk beszélgetni, hogy ki, hogyan oldja meg ezt a dolgot, miben szállítja haza az üres üdítős, sörös, tejes dobozt és az egyéb hulladékokat.

Teljesen véletlen, hogy a közelmúltban keletkezett cikkem alanyát is szintén egy kis tároló zsebet, a Decathlon áruházban szereztem be. Semmi különös okom nem volt rá, csak éppen ott volt kedvező árú, megfelelő minőségű és méretű oldalsó tároló zseb. És ott vásároltam meg ezt a kis Solognac zsákot.A méreteit tekintve nem sok információval lát el a forgalmazó. 3,5L. És ennyi. Én azonban lemértem, hogy könnyebb legyen behatárolni a méretet. Nagyjából, egy 19×8 cm alapterületű zsák, ami kb. 22cm magas. Nem kicsi, nem nagy. Elmentem, megnéztem, kézbe fogtam, és úgy ítéltem meg, hogy megfelelő lesz.  2.000 forintba került a zsák,( 2018-ban) és a vadász osztályon lehetett leemelni a polcról. Kiterítve így fest a leendő hulladéktárolóm. Semmi különös, egy jó minőségű, erős vízhatlan zsák.A hátulján, a Decathlonos vadász eszközök X-Access rendszeréhez optimalizált csatokat találjuk. Ez majd illeszkedni fog a hátizsákomra is.A csatok jó minőségűek, és ez igaz a rögzítésükre szolgáló varrásokra is, amit erős, narancssárga cérnával oldottak meg.A zsákocska másik oldalán, fent egy tépő zárás füllel lehet megoldani a nyílás zárását.Illetve van rajta egy behúzó zsinór is, amivel teljesen le lehet szűkíteni a tároló tetején lévő nyílást.Egyetlen, számomra javítani való rész lesz rajta, mégpedig az alján lévő szegecselt lyuk befoltozása. Lentebb leírom, hogy miért.És így néz ki, a hátizsákra rögzítve a kis szemeteszsák, benne hat felnőtt és két gyerek után keletkezett napi szeméttel. A biztonság kedvéért, még beleraktam a szemetet egy műanyag zsákba, hogy az esetleges folyékony anyagok ne folyjanak rá a táskára, de amint a lyukat befoltozom majd, ez a fázis elmarad. Hiszen ezt a zsákot belül is ki lehet mosni.És akkor néhány szó arról, hogy miért kellett ez a zsák, és miért szegtem meg az előző cikkben említett „nem lógatok ki semmit a zsákra” elvemet.
Sokszor kerül olyan hulladék a szemétgyűjtő nejlonba, ami könnyen kihasítja azt, és az esetleges szennyező anyagok bejuthatnak a hátizsákba, összekoszolva a benne lévő többi eszközt, ruházatot. Ez a kis zsák nem tud kiszakadni, és nem is folyik ki belőle semmi.(Természetesen ezért kell majd az alján lévő lyukat befoltozni.) Ez alkalommal ez a kis lyuk volt a hibás azért, hogy kívülre akasztottam a szemetet. Hiszen volt benne némi folyós dolog. De lehetne benne büdös dolog is, kisgyermekkel túrázva bizony a használt pelenkát sem tettük bele a zsákunkba, de az esetlegesen büdös alapanyag hulladékoknak is jobb a szellős kültér, mint bent bűzölögni a hátizsákban. Nem utolsó sorban, nekem a természetjárás az egyik hobbim. Azt gondolom, elegánsabb egy ilyen kis filléres eszközben szállítani a szemetet, mint egy lik-luk nejlonzacskót teli szeméttel lóbálni a kezemben, vagy begyűrni a hátizsákba.
Persze aki szereti kint  lógatni a dolgait a hátizsák oldalán, annak plusz 3,5 literrel megnő a tárolókapacitása. Mivel télen sokszor viszek ki az etetőmbe eleséget, diót, mogyorót, magvakat, így terveim szerint, kifelé ezentúl ezeket fogom szállítani benne, hazafelé pedig a szemetet gyűjtöm majd bele. Természetesen számos más felhasználási lehetőség is rejlik ebben az egyszerű kis zsákban, kinek-kinek a fantáziájára van bízva, hogy mit hoz ki belőle.