Stanley multifogó

Az utóbbi időben, egyre több természetjáró, hegymászó barátom kelléktárában jelent meg a multifogó. Nem is csoda, hiszen igen hasznos tud lenni, egy beszorult karabiner csavar oldásánál, vagy a sütődiszkosz csatjának nyitásánál. Ezek be tudnak szorulni, ilyenkor kényelmes egy ilyen fogó használata.Én mégsem emiatt vettem, mert volt már egy másik, jóval drágább multifogóm. Természetesen most nem szeretném ezt az eszközt összehasonlítani, a 20-50 ezer forintos prémium társaival. Sőt, egyáltalán semmivel nem szeretném összehasonlítani. Leírom, hogy mik a tapasztalataim vele.
Egy költözködés és egy lakásfelújítás adott löketet, hogy vegyek egy olyan olcsó fogót, amit nem sajnálok, mikor festékes lesz, leesik a porba, koszba, vagy elhagyom valahol a nagy sietségben. Ott lehet az övemen, és mikor kell egy kis feszítés, egy gyors vágás, egy csavar kihajtás, vagy le kell kaparni valami anyagot, akkor nem kell lerohangálni célszerszámért.

Mivel a Stanley régi motoros a szerszámgyártásban, és sokat jártam szerszámos boltba a költözködésnél, így erre esett a választásom.Praktikus kis félkemény gyöngyvászon tokban kerül ki a boltok polcaira, és onnan a vásárló övére.A kis tok bújtatójának készítésekor már nem annyira figyeltek a használhatóságra. A tok aljára varrták azt a kis fülecskét, amibe bújik az öv. Viszont így fejnehéz lesz, és kissé kényelmetlen pozíciót akar mindig felvenni. nem annyira zavaró, de lehetett volna a helyére is varrni rögtön, a felső oldalára.
Így néz ki, mikor elhagyja a tokot, és felkészül a feladatra.Elég masszív pofái vannak a fogónak, kellően hegyes, kisebb helyekre is be lehet férni vele. A drótvágót is sokat használtam, benyomódásnak még semmi jele. Igaz, nem vastag acél drótot vagdostam, csak kötöződrótokat, meg elektromos kábeleket.Rugó nélküli multieszközt kerestem, mert jobban szeretem, ha én nyitom zárom a fogót, és a hibalehetőség is kevesebb.Kinyitva az összes eszközt, ez a látvány tárul elénk. Az eszközökről a következő tapasztalataim vannak. Fentről lefelé haladva.
(Elöljáróban annyit, hogy sajnos egyik eszköz sem rögzíthető nyitáskor. Ebben az árban található olyan fogó, ami ezt tudja. Ez nem olyan, és néha bizony elég zavaró ez a tulajdonság.)

– A nagy kés eléggé rendben van. Könnyű élezni, viszonylag jól tartja az élét, a mérete is elég elvagdosni ezt-ezt, teljesen jó.

– A kereszthornyú csavarhúzót sokat használtam, nem nyalódott el. Itt viszont határozottan balesetveszélyes, hogy nem rögzíthető az eszköz. Ez vonatkozik egyébként, az alatta található csavarhúzóra is. Ami jobb, mint a Gerber Suspension multimon volt, mert az egy egyszerű elektromos fali konnektor szerelésénél elcsavarodott.

– A kis reszelőt pvc csövek és egyéb vékonyabb fémek sorjázására használtam.

– A kupaknyitó. Ezt nem használtam, gondolom működik. 🙂 

– A kis kés. Nos ez az alsó részen található és egyáltalán nem tűnik kis késnek. Inkább valami kaparószerszám. Gyárilag teljesen tompa, még kaparászásra sem jó. Megéleztem, teszi a dolgát.

– Egy szélesebb csavarhúzó, működik, de mivel ez sem rögzíthető, így ez is balesetveszélyes. Vigyázni kell vele!
– A fűrész használható, kicsit rövidnek tartom, és eléggé durva fogazású. Ennek ellenére darab lécet, pvc csövet, ilyesmit kényelmesen lehetett vele vágni.Az eszközöket egyébként egy, az aljukba mart körömvájattal lehet kinyitni, ez viszonylag rendben van, nem nehézkes.Ami viszont nehézkes még, az az, hogy az eszközök, a zárt fogó markolatának a belsejében vannak.(kívül a markolat egyébként egy műanyag burkolatot kapott.)Így csak akkor lehet hozzájuk jutni, ha kinyitottuk a fogót. Ezzel az a baj, hogy ha például a késsel szeretnénk vágni, akkor ezt így tudjuk megoldani.Vagy pedig így.Látható, hogy egyik kényelmetlenebb, mint a másik. Előzőnél zavaró a hossz meg a fogó, utóbbinál meg kényelmetlen a vágás.

Összességében nem bántam meg, hogy megvettem ezt a fogót, mivel túlélte a házfelújítást, és most is jól szolgál. Ha több időm lett volna keresgélni, valószínűleg találok praktikusabb, jobb szerszámot is ebben az árban. Aki vásárolna ilyet, kb. ezer forintos felárért, egy kívánatos küllemű bicskát is kaphat a bliszter csomagolásban.(erősen gondolkodtam hogy ilyet veszek)

(fotó:net)

És aki még ennél is többet szeretne kihozni az üzletből, az vásárolhat további anyagi ráfordítással olyat is, amihez egy sniccert is adnak. Ha már lúd…Utóbbi két típus, jobbára csak az oldalsó panelekben tér el egymástól és az elsőnek a fogó része kissé kövérebb.

Mindent összevetve a szarvashibák ellenére is szívesen akasztom fel az övemre, mikor összetettebb munkákat csinálok. Ha valaki a hátizsákjába szánja, ezekkel a kompromisszumokkal számolni kell, amiket leírtam, de teljesen ki tudja elégíteni egy átlagos turista igényeit. Hiszen jellemzően a fogó az, amit leginkább használni kell. Kés van, feszegetni, csavarozni nemigen kell.  Ha meg kell, azt szükségből meg lehet ezzel oldani. Elvesztés esetén meg, nem egy nagy érvágás.(4000 forint körüli ára volt 2018-ban)
Ki tudja, talán még túrákra is magammal viszem, hogy ne a Victorinox CsPlus-omat hagyjam el. J