Hogy miért használok inget? Megmutatom, a Helikon-Tex Trip Light ingen keresztül.

Nem is tudom, hogy ott kezdjem-e, hogy miért pont ing és miért nem póló, vagy ott, hogy bemutassak egy konkrét inget. Mondjuk legyen az, hogy leírom, én miért szeretek erdőjárás, túrázás, táborozás, de még vízitúrázás közben is inget viselni. De ha már valamelyik ingemen kell bemutatni ezt, akkor az legyen az új Helikon-Tex ingem.Ott kezdem, hogy bő tíz évvel ezelőtt még pólókat is viseltem. Itthon, munkában, túrázásra. Aztán egyszer csak Zoli barátomon, egy túra során láttam egy inget, és bevallom, hogy a praktikumról ekkor még mit sem sejtettem, de egyszerűen jól nézett ki az ing, jól is állt Zolinak (is). Olyan rendes természetjáró benyomását keltette bennem. (és az is 🙂 ) Az ing Ripstop anyag, bézs színű, az ujja feltűrve. El is mentem a Decathlonba és vettem egy hasonló inget. Az sajna nem vált be, mert az anyaga is más volt, a szabása is, gyűrődött, nehéz volt vasalni, nehezen száradt. Aztán túrtam magamnak az egyik Háda üzletben pár száz forintért egy új vagy újszerű Craghoppers inget. Na, ez rendben volt. Jó anyag, célszerű megoldások. A fő előny nálam az ingnél, hogy sokkal jobban szellőzik, mint egy póló. Persze vannak technikai pólók, azok is jól szellőznek, de én azt is kedvelem, hogy az ing nem tapad rám, lenge marad még átázottan is. Egy ingnél, eleve elöl, a gombok közötti részeknél tud szellőzni. Vagy ha az kevés, akkor ki is lehet gombolni. Az egyéb szellőzőrendszerekről nem is beszélve. Aztán ha meleg van, de tűz a nap, akkor teljesen kigombolva is kényelmes viselet, de fel lehet tűrni csak az ujját is, este meg mikor hűl az idő meg jönnek a szúnyogok, akkor megint hosszú ujjúra lehet váltani. A nyakrészt felhajtva véd az erős napsütés és leégés ellen. Ez vízitúráknál fokozottan előnyös. És nem utolsósorban egy ing elegáns. Egy úr a pokolban is legyen úr. :mrgreen: Én még nem láttam olyat, hogy valakin ne állt volna jól egy jól választott ing.

Most, hogy vettem egy hasonló inget, az elég viseltes Cragshopper mellé, elhatároztam, hogy egy pár dologra felhívom a figyelmét azoknak, akik még előtte állnak az elegáns túrázásnak. 💡 Csak úgy általánosságban, hiszen sokféle megoldást alkalmaznak, gyártónként, márkánként, és típusonként. Ráadásul vannak téli és nyári ingek, rövid és hosszú ujjal. Amit most körbefotózok az egy Helikon-tex Trip Light nyári, hosszúujjú ing.Lengyel cég, de persze ezt is a Távol-Keleten gyártják, ezen már nem is lepődök meg. Az anyaga erős ripstop, egy picit nyúlósabb, mint az előzőnek, ez előny, ha az izzadt bőrre rátapad az anyag, akkor is kényelmesebb benne a mozgás. Az ing anyaga UPF 30-as szűrőképességgel rendelkezik. UPF 25-39 jelzés között: a ruházat kiszűri az UV sugarak 96-97.4%-át.Talán a legszembetűnőbb dolog első ránézésre, az a kanadai gombozás. Ez kérem, nem szakad le soha, legalábbis nekem az előző ingemen semmi nyoma, hogy el akarná hagyni a gomb a szolgálati helyét, pedig rengeteget használom. Elég nagy fizikai behatásnak kellene érnie ahhoz, és úgy vélem, inkább az ing anyaga vagy maga a gomb sérülne, mint hogy leszakadna a helyéről. Ami elölről szembetűnő még, az a két kis cipzár mell résznél, ami két zsebet takar.Én zsebként ugyan soha nem használom az ingen ezeket a kialakításokat. Viszont mivel a másik oldalon egy hálós rész van, így kiváló szellőzőnyílásokká válnak, ha ki vannak húzva. Én erre használom ezt a kialakítást.Haladjunk is tovább a szellőzés vonalon, úgyis az az egyik legfontosabb dolog. Következzen a hónaljszellőző, amiről nem tudok mást elmondani, mint hogy jó helyen van, és jó nagy mérettel (20cm hosszú) van megáldva.Kívülről a hátrésznél, a váll vonalában, teljes szélességben lévő szellőzőkön át jut be a levegő a testünkhöz. Alaphelyzetben ez persze nem így néz ki, hanem szépen rásimul a hátra.A belsőrésznél, ugyan azt a hálót találjuk, mint az összes többi szellőzőnél.A szellőzés segítéséhez sorolom még azt is, hogy az ingujj feltűrésekor, nem szorul a karokhoz az anyag, hanem eláll a karoknál így mellette is befúj a nyári forró szellő. Ennél az ingnél apró hiányosság, hogy feltűrve nem lehet valahogyan rögzíteni a feltűrt részt. Bár, nem gondolom, hogy letekeredne mozgás közben.Viszont külön gombbal lehet megoldani, hogy feltűréskor ne feszüljön a karon az ingujj.Ennek az eléggé profin kialakított szellőzőrendszernek, na meg a könnyű vékony polyester anyagnak köszönhetően, hihetetlenül hamar megszárad az ing, akár vízbeeséskor, elázáskor, vagy csak a hátizsák által beizzadt részeknél.  

Amint már említettem, a felhajtható gallér nagyon fontos volt számomra. Ezen az ingen ez így néz ki. Tapasztalatból mondom, tényleg nagyon előnyös. Még úgy is, hogy én nyáron széles karimájú kalapokat viselek.Két pici zsebet tettek még két oldalra, a hónalj szellőző vonalába, amik nem túl nagyok, de pl. az összes iratom, bankkártya, némi papírpénz elfér benne. Talán csak az én szokásom, de hagyományosan, kizárólag betűrve viselem az ingeket, úgy meg nem igazán használhatóak számomra a zsebecskék. Ám lehet, hogy valakinek ez nagyon jó dolog lesz. Amiről azt gondoltam még vásárlás előtt, hogy haszontalanok lesznek számomra, az a napszemüveg/toll zseb, és az integrált tisztítókendő. A tisztítókendő ugye nálam a betűrve hordás miatt hamar használhatatlanná válik majd. Egyébként egy puha, bőrhatású szintetikus törlőkendő.A napszemüveg zseb viszont határozottan tetszik. Eddig a napszemüveget pl. evezés közben, ha nem kellett éppen, mondjuk fotókészítéskor vagy árnyas részeken, mikor levettem egy időre, akkor odagumiztam a kajakhoz.Egyrészt a gumizás bonyolultabb, mint egy ilyen kis zsebbe beszúrni, másrészt a kenuban már nincs ilyen rögzítés, bicajon pláne. Szóval ez célszerűnek tűnik.A nyak résznél belül, egy kis akasztófül van. Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy ez mire való. 💡 Le is írtam talán mindent. Erről az ingről. De ez csak egy példa, a lényeg nem az, hogy ez a konkrét ing milyen kialakítással kerül a viselőjéhez. Inkább azokra a praktikumokra hívnám fel a figyelmet, amiket az ing viselése hordoz magában. Nyilván vannak más típusú, más kialakítású ingek is, hiszen az elején írtam is. És nem is célszerű minden sporthoz, mert egy magashegyi túrára, vagy teljesítmény túrára esetleg más viselet a megfelelőbb, divatosabb. Én általános felhasználó vagyok, gyakran csak kimegyek, járok az erdőben 8-10 kilométert, teszek-veszek a táborban, farigcsálok, menedéket építek. Vagy túrázok max. 20-30 km-t, de amikor végigeveztük a Duna hazai szakaszát, akkor is végig ingben voltam és nem azért, mert nem jutok egy normális pólóhoz. Meg én elfogult is vagyok, mert minden körülmények között inget viselek, legyen az rövid, hosszú, nyári, téli. Csak munkához viselek pólót, illetve télen, ritka esetben az ing alá veszek egy hosszú ujjú aláöltözetet.

Nyilván ízlés kérdése is az ing viselése, de azért megemlíteném, hogy a nagy erdőjárók közül, Mors Koshansky, Ray Mears… a legtöbb képen és helyzetben inget viselnek. J Nincsenek véletlenek.