Minek nevezzelek? Avagy a Trangia Micro.

Görbének egyenes, egyenesnek görbe, szólt a régi Rapülők sláger. És most úgy fogalmazok, bögrének edény, edénynek bögre. Dióhéjban ennyit a Trangia Micro új fejlesztéséről.Na de nem is én lennék, ha ennyiből megúszná szegény edényke a leírást. Nagy Trangia rajongó vagyok, nagyon jó, praktikus moduláris rendszert talált ki a cég. De ez a Micro most szerintem egy kissé mellé ment. Bizonyára nagy gondot fektettek arra, hogy felmérték a piacot és megnézzék, mit szeretnének a vásárlók. Ha engem kérdeztek volna, vagy az egyik legnagyobb Trangiás közösséget, tuti azt mondtam/mondtuk volna pár ezren, hogy készítsenek végre ismét bögrét. Vagy ilyet…
… vagy egy rendes Trangia bögrét, beskálázva, kis dombornyomott „T” betűvel behajtható füllel. (Mert még az a régi kupakszerű sincs már a kínálatban, ami eddig bögre néven futott, bár az is elég vicces jelenség volt.)
(fotó: Trangia webshop)

Bögréből, szerintem kapásból annyit el tudnának adni, hogy nem győznék gyártani. Vagy nagyon örültünk volna, ha újra elkezdik gyártani a gyertyalámpát. Mert manapság, aki olyat tud venni, szerencsésnek érezheti magát, pedig nem kis összegért lehet hozzájutni.
(fotó:net)

Azonban a Trangia most sem hallotta meg a felhasználók és rajongók kiáltásait, amit nagyon sajnálok, de nyilván komoly felmérés előzte meg a gyártás elkezdését. 

Na de itt van ez a kis alu edényke.  A Micro egy picit talán az Ultralight-os közösséget célozza meg. Vagy talán azokat, akik egy tésztalevessel elvannak egész nap, vagy a kávé rajongókat vették célba? Nem jöttem rá, mindenesetre többféle változatban lehet kapni.

Ha megtetszik az edény a cikk végére, akkor itt tudod megvásárolni:

Trangia Micro Original

Alapból van egy fül nélküli változat, amit a hagyományos edényfogóval és a Mini edényfogójával is lehet használni.

Aztán lehet kapni olyat, ami füllel van ellátva. Ezt is tréfásan oldotta meg kedvenc márkám. Lehet kapni fedő nélkül fekete és piros füllel. De fedővel együtt már csak a fekete érhető el. Ha piros fül piros fedő az ember vágya, akkor azt külön kell megvásárolni.(foto:Trangia webshop)

És vannak szettek is. Készült egy olyan összeállítás, ahol az alkoholos főzők rajongóit célozzák meg, és értelemszerűen egy „szellemégővel” és a kicsi szélfogóval együtt adják.Foto:Trangia webshop)

Egy másik szett zselés fűtőanyaggal üzemelő kis tégellyel kapható és persze a szélfogóval.(fotó:Trangia webshop)

A jó hír az, hogy természetesen mindent össze lehet vásárolni külön-külön is, hiszen van, akinek már van szélfogója vagy szellemégője.

Arra viszont gondoltak, hogy egy picit kisebb méretű zsákot kínáljanak a portéka mellé. Egy gondolattal kisebb a zsák, mint a Mini zsákja. Szóval, ha valaki erre nem akar költeni a fenntarthatóság jegyében, hát nem lesz kevesebb semmivel.Most az én edényemet mutatnám be, amit Balázs barátomtól kaptam ajándékba. Ő ezt írta róla a Trangia Hungary fórumban: Nincs kis kezem, de nem tudom úgy körbefogni, hogy kényelmes legyen, és ne érezném, hogy ki akar esni belőle.”

Elöljáróban hozzáteszem, hogy én csak gázt használok tüzelőanyagnak, a Triangle tűzhellyel. Szóval én ebből indulok ki, bizonyos nézőpontok szerint, használat szempontjából. Azért választottam a fül nélkülit, mert tudtam előre, hogy kizárt dolog, hogy ezt a bögrét én egymagában fogom vinni valaha is. (frissítés a cikk végén)Így meg, fül nélkül tudom használni a nagyobb szetteken is a hagyományos edényfogókkal.

A Mini szettre tettem rá méretarányként. Látszik, hogy bizony elég kis duci. Szélesnek széles, de nem magas. 112cm x 67cm a méret és bizony ebből a 112 a szélessége. (az űrtartalma egyébként 0,5 liter) Ez pont az a méret, hogy akkor én már inkább viszem a Mini készletet, akár egy kis fedővel, vagy a serpenyővel, és akkor abba sok minden belefér még. Az edényfogó, a főzőfej, meg sok-sok apróság, amit úgyis vinnék. Ezért írtam az elején, hogy talán az ultrakönnyű túrázókat célozták meg. Ebbe az edénybe nem sok minden fér bele, én kitaláltam, hogy a 100g-os gázpalackot teszem bele egy szivaccsal kiékelve. És így elviszem, megpróbálom bögreként használatba venni.A fedő, a 25-ös teáskanna mérete, érthető, így nyilván költséghatékonyabb a gyártás. Van egy pici lyuk rajta, ahol a gőzt ki tudja engedni magából az edény.Belülre, végre észbe kaptak és egy dl-es skálát préseltek, ez nagyban megkönnyíti a víz kimérését a tésztaleveseknek, leveseknek. Mindegyik edényre kellene már ilyen skála!A Micro-t a Mini edényfogójával használtam, teljesen megfelelő, nem egy kihajtható fül stabilitás, de rendben van így. A füles változattal nincs sajnos tapasztalatom, majd ti megírjátok a Trangia Hungary Facebook csoportban. Ami furcsa volt, hogy bár az Mini és a Micro alján a perem ugyanakkora, mégis, nagyon instabilan állt a Triangle tűzhelyen. Ennek az az oka, hogy a perem utáni rész a Micron már nagyon keskeny, így ha picit arrébb csúszik az edény, egyből belefordul a tűzhelybe. Ez nagyon nem jó így. Hogy aztán a másik szélfogóval mi a helyzet, azt nem tudom, de nyilván pont ugyanez.Így fest az edény, a Triangle tűzhelyen. A biztonság kedvéért alátettem a kis háromszöget, hogy ha borul… de ha borulna, akkor az sem védené meg a teámat… meg a tűzhelyet és a gázfőzőmet a folyadéktól.
És a végére hagyom a teljesen szubjektív véleményemet. Most a képen látható szettel vittem el, az első használatba vételre. A Microba tettem a palackot, meg a szivacsot, meg teafilterekkel kitöltöttem a maradék helyet. Tehát űrmértékben nem foglalt sok helyet, bögrét amúgy is szoktam vinni, tehát nem vittem plusz súlyt vagy méretet. Nekem 11-es kezem van, nem mondom kényelmetlennek, de ugye ez nem egy bögre (sem nem lábas) Hát… határeset… a Trangia márkával való elkötelezettségem és szeretetem okán, talán legközelebb is ezt viszem magammal, megszokható, szerethető kis „dagadék”. De ha egy bögrét kellene vinnem csak, az biztosan nem ez lenne, hanem a 7,5 dl-es bögrém.

Frissítés: Időközben hozzájutottam egy füles Micro edényhez. 
A Velencei-hegységben túráztunk. Ebédre mini hotdog is volt, meg sütögettünk ezt-azt. Kicsit később a desszert mellé teát ittunk, kipróbáltam a füles küblét. ? Mivel olvastam külföldi csoportokban, hogy a béna fül miatt leég róla a műanyag bevonat, így kipróbáltam ugyan, hogy gázzal is leég-e, de aztán mikor éreztem hogy baj lesz, felhajtottam a fülét forralás közben. Ha úgy hagyom, megég a műanyag bevonat mire felforr a víz. Tehát a viszonylag koncentrált gázláng is megolvasztja a rosszul elhelyezett fület.  Ami még rossz, hogy nagyon nagyon nehezen áll meg a Triangle szélfogón. Éppen csak hogy nem esik bele.