A napszúrásról…..

A *napszúrás* tulajdonképpen helytelen kifejezés, mert nem csupán a forró napsugaraknak hatása folytán származik az ezen elnevezéssel illetett, sokszor halálos baj, hanem okozhatja ezt általában nagy melegnek behatása a testre; így észlelték pékeknél, kazánfűtőknél, stb….

Keletkezéséhez a szervezet gyengesége, nemkülönben a szervezetet gyengítő tényezők (hosszas, fárasztó gyaloglás, szeszes italok erősebb használata, stb. ) tetemes mértékben hozzájárulnak.

A nyári meleg elsősorban a csecsemőket veszélyezteti.
Ez egyrészt annak köszönhető, hogy izzadságmirigyeik nem fejlődtek ki teljesen, másrészt bőrük még nem termel melanint – így nagyon könnyen leégnek.

A klasszikus napszúrás
A fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki. A napszúrás első jelei: a vörös, forró fej, hűvös bőr, fejfájás, nyugtalanság, szédülés,émelygés, valószínűleg hányás és eszméletvesztés. Súlyos esetben a napszúrás halálhoz is vezethet. Különösen a gyermekek veszélyeztetettek. A hajuk még alig nyújt védelmet és a fejbőrük is vékony. Ha egy kisgyerek sokáig marad a napon, később láza magasra szökhet, mindamellett feltűnően sápadt lesz. A hőguta napszúrás nélkül is előfordul, akkor lép fel, amikor hosszan tartó meleg behatás miatt a szervezet hőháztartása zavart szenved és hőfelesleg jelentkezik. A hőgutát a vörös fejről, a forró, száraz bőrről, élettelen arckifejezésről, tántorgó járásról, megemelkedett pulzusról és igen magas testhőmérsékletről (az érték elérheti a 43-44 °C-ot is) ismerhetjük fel. Az érintett eszméletlen is lehet, kezelés nélkül, akár halálhoz is vezethet.

Hogyan napozzunk

Napszúrás leggyakoribb kiváltó okai:
– túl hosszú napon töltött idő,
– túl meleg öltözet,
– jelentős folyadékveszteség, mint pl. erős izzadás és hasmenés során kevés folyadékfelvétel,
– forró környezetben végzett fizikai erőfeszítés,
– a levegő szokatlanul magas páratartalma vagy kismértékű levegőcserélődés, egyes gyógyszerek (allergiaellenes szerek) növelhetik a hőfelesleg miatti hőguta kialakulását.

Napszúrás esetén a magas hőmérséklet és a sugárzás mint fizikai ingerek hatására az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása alakul ki. Steril gyulladásnak nevezzük azokat az állapotokat, melyekben kórokozó (baktérium, vírus, stb.) jelenléte nélkül, fizikai (pl. ütés, nyomás, sugárzás, hő) vagy kémiai hatások (pl. savas, lúgos anyagok, allergia) következtében alakulnak ki gyulladás tünetei.

Az agyhártyák gyulladása – ami szerencsére a napszúrásos esetek többségében enyhe fokú – duzzadással, vizenyővel jár. A duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit, aminek következtében kialakulnak a jellegzetes tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, súlyosabb esetben ájulás.

Mivel a napszúrás gyakran fokozott izzadással jár együtt, mindenképpen gondolni kell a folyadék- és sóvesztés lehetőségére is; ezek szintén a fenti tünetekhez valamint gyengeségérzethez vezetnek, és kezeletlenül veszélyesek lehetnek.

Épp ezért fontos, hogy a napszúrásos beteg sok folyadékot igyon, elsötétített szobában feküdjön, és hideg vizes borogatást tegyen a homlokára – a folyadékháztartás rendezése illetve a gyulladás mérséklése érdekében. Még hatásosabb, ha a szenvedő alany gyulladásgátló hatású gyógynövényekből készült hideg teát iszik (kamilla, cickafark, menta, citromfű, aloe vera). Az agyi idegsejtek védelmére és a gyógyulás idejének megrövidítésére igyunk napi 30 ml Emóciót vagy 10 ml Manjut tiszta vízben oldva. A legjobb, ha a tünetek elől a jótékony, gyógyító alvásba menekülünk.
(forrás:AntalVali)

Napszúrás, vagy hőguta??

A napszúrás igen könnyen összetéveszthető a hőgutával, mely akár halálos kimenetelű is lehet.
-Természetesen a hőguta okozta halál nem egyik pillanatról a másikra következik be, hanem olyan esetekben, amikor a tüneteket nem veszik komolyan, illetve túl későn ismerik fel.
A hőguta a szervezet hőszabályozó rendszerének legsúlyosabb rendellenessége, minek következtében a belső hőmérséklet veszélyesen magasra emelkedhet.
-A tünetek hasonlóak lehetnek a napszúráskor észleltekhez – például szédülés, hányinger.
-Ha azonban a beteg emellett még zavarttá is válik, esetleg percekre elveszti az eszméletét, görcsrohamot kap vagy nem tud lábra állni, sokkal valószínűbb, hogy hőgutáról van szó.
Ilyenkor fontos, hogy a beteg minél előbb orvoshoz, sürgősségi osztályra kerüljön, mivel súlyos esetben olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint a veseelégtelenség -.

 

Tanácsok napszúrás ellen:

Víz!!

 

bottleA legfontosabb, hogy pótold az elvesztett folyadékot.
Ezt legegyszerűbben csapvízzel teheted meg. Ha azonban a szénsavmentes ásványvizet választod, a kiizzadott nátriumot és káliumot is pótolhatod. Akkor is szükséges a folyadékpótlás, ha úgy érzed, nem kívánod a vizet.

Hideg vizes hűtés

Sokan gondolják, hogy napszúrás esetén a legjobb, amit tehetnek, hogy elmerülnek egy kád hideg vízben. Pedig sokkal hatásosabb, ha a hideg vízzel inkább locsolod magad. Ilyenkor ugyanis a víz gyorsan elpárolog a bőrről – ez pedig hűtő hatású. Emellett természetesen a hideg vizes borogatás is hasznos lehet.

Légkondicionáló

Használd ki a technika nyújtotta előnyöket! Ha lehetséges, menj légkondicionált helyiségbe a napszúrást követően. Bár sok panaszt hallhatsz napjainkban a mesterséges hűtőberendezések okozta betegségekről, ilyen esetekben biztosan hasznodra válhat a klíma.legkondi

Mellőzd az alkoholt!

noalcoholHiába esik jól egy pohár hideg sör a harminc fokos nyári melegben. Ha napszúrást kaptál, le kell mondanod az alkoholról egy-két napig. A szeszes italok ugyanis fokozzák a folyadékvesztést, így lelassítják a gyógyulás folyamatát.

Árnyék

A napszúrást követően 24-48 órán belül tilos napfényre menned. Ha nyaralsz, sajnos muszáj lesz a következő egy vagy két napot az árnyékban töltened, bármennyire is bosszantó, hogy távol kell maradnod a vízpart okozta örömökről.

Semmi kávé!

no_cafeMindenképpen érdemes mellőznöd a koffeint. Néhány napig ne fogyassz kávét, teát, illetve kólát. Akárcsak az alkohol, a koffein is felgyorsítja a folyadékvesztést, fokozhatja a verejtékezést, így ronthat az állapotodon.

 

 

 

 

Megelőzés

kalap

Napszúrás ellen az egyik legjobb megelőzés, a kalap fejfedő viselése!
Ha lehet, olyat válassz, ami a nyakadat is védi és szellős. A fejen és a nyakon az erek nagyon közel vannak a bőr felszínéhez, ezért ezen a területen gyors a hőfelvétel és a hőleadás.

 

 

 

Napszúrás csecsemőknél, kisgyermekeknél
A napszúrást többnyire közvetlen napsugárzás okozza, ami az agyhártya ingerléséhez vezet. Ez gyakran együtt jár az agy megduzzadásával és az agyi nyomás emelkedésével. Különösen nagy veszélyt jelent a napszúrás a csecsemőkre, főleg akkor, ha a kis fejük vagy nyakuk fedetlenül ki van téve a napsugaraknak.

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt?
– A hosszú autózások, melyek során a nap közvetlenül éri az alvó csecsemőt.
– Ha a kisbaba nyáron fedetlen fővel játszik, vagy a vízben vagy a strandon pancsol.

Mik a napszúrás tünetei csecsemőknél?

A napszúrás tünetei gyakran csak órákkal később jelentkeznek.

– Az étel elutasítása, hányás
– Éles sírás
– A baba fejecskéje kivörösödik és meleg
Láz
Esetleg eszméletvesztés

Elsősegély

Csecsemőket minden esetben azonnal orvoshoz kell vinni!

Ezen kívül még csecsemők és nagyobb gyerekek esetén is a következőket kell tennie:

– A gyermeket vigye hűvös, árnyékos helyiségbe
-Fektesse le a gyermeket, úgy hogy feje és felsőteste kb. 30 fokos szögben megemelkedjen
– Helyezzen hideg borogatást a kicsi homlokára
– Nyugtassa meg a gyermeket, és ne hagyja magára!

Ha néhány percen belül nem javul a gyermek állapota, nem piheni ki magát, és rosszabbodik az állapota, szokatlanul viselkedik vagy elveszíti az eszméletét, azonnal hívjon mentőt!

Hogy védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?

A csecsemőket semmilyen körülmények között nem szabad napoztatni, és a gyerekek is csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartózkodhatnak a napon. A gyerekek szeretnek sok időt a szabadban tölteni! Ezért különösen fontos, hogy kellő figyelmet szenteljen gyermekei bőrének védelmére a napsugarak káros hatásaival szemben. Az egy évnél fiatalabb csecsemőket sosem szabad kitenni közvetlen napsugárzásnak. A kisbaba számára keressen egy árnyékos helyet, és az árnyékban is helyezzen fölé napernyőt, vagy rögzítsen egy esernyőt a babakocsi fölé.