Toaks Titanium 750 ml-es bögre

Nem sok mindent lehet elmondani egy bögréről. Vagy talán mégis?
Ha nem is csak a bögréről, de kiválasztásának miértjéről talán már többet lehet mondani. A közelmúltban alakult úgy, hogy szükség mutatkozott egy új bögrére. A régivel sem volt sok baj, egy közel 20 éves, kiváló darab, természetesen meg is hagyom, mert használni fogom még. Ám mégis csak azt gondoltam, hogy szükségem lesz egy titánium anyagú, nagyobb méretű bögrére. Alapjában véve, csak az anyaga miatt talán nem vettem volna meg, de a hosszú évek alatt kialakult néhány egyéb dolog, amit szerettem volna.

Nézzük csak meg a két bögrét egymás mellett. Így néznek ki. A bal oldali a régi acél, a jobb oldali az új titán.
DPP_02741Nagyon remek mind a kettő, igazán használható darabok. De most jönnek az apró különbségek, melyekből kiderül, hogy az ember nem élhet titán bögre nélkül. 😀

Sok-sok keresgélés után leltem rá a fenti képeken is látható Toaks márkájú, Titanium 750ml típusú(jobb oldali) bögrére, ami megfelelt az elképzeléseimnek. Megrendeltem, és pár hét múlva már a kezemben is tarthattam.

A méret megfelelő volt az acél bögrénél, amíg csak inni szerettem volna belőle. Azonban mikor igény mutatkozott egy kicsi könnyű főző szett összeállítására, akkor már nem volt megfelelő a méret. És a súly sem, de erről majd később.
Magas hegyi túrákon jött az ötlet, hogy jó lenne néha meginni egy forró italt, vagy forró levest, de oda már nem igazán fért a cucc mellé főző alkalmatosság gázpalackkal. Sem súlyban sem kiterjedésben. Eltelt pár év, mire végül is megvalósítottam ezt a jelentéktelen kis tervet. Ekkorra már tudtam, hogy olyan bögrét szeretnék, amibe belefér egy gázpalack, egy főzőfej, és némi főznivaló is, meg behajtható a füle. Meg nem is olyan nehéz. Utóbbi kitételnél jött képbe a titán anyagból készült főző alkalmatosság.
No tehát, mit is szerettem volna belerakni a bögrébe. A legkisebb gázpalackot, amit be tudok szerezni. Ez a csavaros típusú 100g- os palack. Ennek bele kellett férnie mindenképpen.
DPP_02742Alá pedig egy kis Vango Titánium főzőfejet szántam, ami becsomagolva így néz ki.
DPP_02743Kicsomagolva meg majd egy másik cikkben lesz látható.

Olyan méretet kellett tehát keresnem, aminek a belső átmérője legalább akkora volt, és nem is sokkal nagyobb, mint a 100g-os palack külső átmérője, azaz 90mm. Amit végül megvásároltam, annak a méretei: átmérő 97mm, magasság 110mm.  Szóba került az alumínium anyagból készült eszköz is, de árban nem nagyon maradtak el ezek a titánból készültek mögött. Ráadásul olyan méretet nem is találtam, ami megfelelt volna számomra.

Nézzük meg tehát azokat a kis különbségeket, ami miatt most írom ezt a cikket.

A régi bögrének a füle fixen van rögzítve, ami elpakolásnál, egy nagyon kicsit zavaró szokott lenni. Nem mindegy hogyan merre áll a hátizsákban. Nem nagy probléma persze, emiatt nem vettem volna másik bögrét. De a behajtható azért jóval kellemesebben pakolható. A fül, alul úgy van kialakítva, hogy mikor 50-60 dkg alapanyag van benne, akkor fogásnál kényelmes tartani, nem akar kicsúszni az ember kezéből.
DPP_02744A két bögre súlya közt nem csekély a különbség. Az acél súlya 180gramm, míg titáné csak 80gramm(fedél nélkül).  😯 Apró különbségnek tűnhet, de ha mindennek csak a felével lenne kevesebb a súlya a hátizsákunkban,…..ugye milyen jó lenne? Ebben az esetben, pont annyi az előnyöm, mintha nem kellene vinnem a palackot.

Ami látható plusz még, hogy a titánbögréhez adtak egy fedőt, ami kis lyukakkal van ellátva a tetején, ez szűrőként is használható ha le szeretnénk önteni a főzetről a felesleges folyadékot, illetve forráskor némi gőz el tud távozni, így nem dobálja le a fedelet magáról.
DPP_02745A kihajtható fül a fedőn, kinyitva, félrecsúsztatva fixálható, így könnyen eltávolítható a fedő főzés, forralás közben.
DPP_02746Így néz ki összepakolva a csomag.
DPP_02073A kis hálós tároló zsák igen praktikus, mert ha jól megtömöm a bögrét, ráteszem a tetejét, akkor ez a kis zsák, felül összehúzva rászorítja a bögrére a tetejét, és nem engedi, hogy kiszóródjanak a benne lévő dolgok.

Előnyös dolog továbbá, hogy belül az edény anyagába belenyomva, egy űrtartalom mérő skálát alakítottak ki. Hasznos dolog ez, az előző bögrémen nem volt. Ha megadnak egy vízmennyiséget valamelyik ételnél, akkor nem kell találgatni, hogy kb. mikor töltöttünk bele 3,5 dl folyadékot.
DPP_02747Az alábbi képen pedig látható, hogy végül is mi fér bele a bögrébe. Természetesen a gázpalack, és a főzőfej, de belefér még egy-két tasakos leves, négy-öt tea filter és négy tasak kávé.
DPP_02750Mi is történt a gyakorlatban, hiszen ez a legfontosabb. Habár terveim szerint inkább magas hegyi környezetbe szántam ezt a kis összeállítást, azonban a legtöbbször most már ezt viszem magammal. Hazai környezetben, ez így két- három napra is elég számomra. Ha csak egy napra, de családdal megyünk, akkor is bőségesen megfelel a bögrében elhelyezett gáz, és ital alapanyag mennyiség.
DPP_01939Mivel a két anyagnak más a hővezető képessége, ezért lemértem azt is, hogy mennyi idő alatt forr meg a víz a két edényben. Azonos körülmények között ugyanazzal a vízhőfokkal, és vízmennyiséggel csináltam. Szinte másodpercre ugyanaz lett az eredmény mindkét edénynél.
DPP_01941Úgy gondolom, így néhány hónap használat után, hogy optimálisan választottam ki magam számára az eszközt. Árban ugyan messze elhúz a többi társa mellett,(kb. 40$) de felhasználhatóságban, praktikumban, súlyban is ugyanez a helyzet. Egy bögréről, talán nem sok mindent lehet elmondani, de így összehasonlítva, talán érthető, hogy miért kedvelem jobban a Toaks Titanium 750 ml-es bögrémet.