Balesetek a Tátrában.

Tudom hogy sokan jártok a Tátrába, télen is. Helyes, és jó dolog is az. De kérlek Titeket hogy vigyázzatok magatokra!Olvassátok el az alábbi cikket, mielőtt elindultok!

Tizennégy halálos áldozat  néhány nap alatt… Az utolsó ilyen fekete sorozatra 1989-ben volt példa a Tátrában. Akkor a magasabban fekvő területeken a mostanihoz hasonló körülmények uralkodtak, a sziklák közötti területeket jég borította. A mostani Karácsonyt megelőző, és azt követő napokban a média, amennyire csak lehetséges tele volt a hegyimentők és a nemzeti park figyelmeztetéseivel, de semmi sem történt. Néhányan a csúcsokra indultak, mások a befagyott Halastó (Morskie Oko) jegén csúszkáltak. Megint mások kamerával rögzítették, amint valaki négykézláb megy felfelé a meredek, havas hegyoldalon.

Fehér-tó-Zöld tó (2)_1

Mint máskor is ilyen tragédiák után, ezúttal is fellángolt a vita a Tátra téli lezárásáról Lengyelországban. A turistautakat természetesen csak a felkészületlen, felelőtlen turisták előtt kellene lezárni. A hétvégi turisták elől, akik csak a hét végén néhány napra érkeznek a Tátrába, és ez alatt az idő alatt természetesen szeretnének feljutni valamelyik csúcsra. Mindegy milyenek a körülmények, nekik menni kell. „Én nem mennék. A feltételek katasztrofálisak. Minden olyan csúszós, hogy az elképzelhetetlen” – mondta a témáról egy interjúban Michał Jarząbek-Giewont tátrai vezető. Az év végi napokban, amikor a Tátrában több mint 10 ember vesztette életét, több telefonhívást kapott olyan turistáktól, akik a hegység magasabban fekvő részeibe szerettek volna kirándulni. Vele, mint tapasztalt hegyi vezetővel együtt. „Megköszönve a megkeresést, könnyebb utakat javasoltam nekik” – mondta. Egy ügyfél a Vadorzó-hágóba szeretett volna kirándulni, ahol a napokban sajnos szintén történt egy halálos baleset. „Miután ezt elmondtam neki, többé nem hívott vissza. Nem tudom, talán lemondott az útról. Talán elindult egyedül. …vagy valaki mással” – tette hozzá a vezető.

Kollégája, egy másik tátrai vezető a Svinicára indult három ügyféllel, de nem érték el a csúcsot. Elengedte őket. Nem fogadták meg a tanácsait a kötél használatát illetően. Ahogy a vezető mondta, „…nem tudtam kötélre fűzni őket”. „Egyrészt mert jeges, csúszós volt a terep, másrészt mert nem fogadták meg a tanácsaimat, nem voltak kellően felkészültek” – mondta.

A mostani (január 4.- a szerk.) jeges turistautak a Tátrában kitartanak még egy darabig. „Egyáltalán nincs hó. Sem Zakopanéban, sem az erdő felső határán. Ez megtéveszti az embereket. Úgy gondolják, szép az idő, induljunk. És mennek…” – mondja Michał Jarząbek-Giewont.

A megfelelő felszerelés sem helyettesíti ez előrelátást

Az elszánt turistákat senki és semmi nem tudja megállítani. Megvásárolják a márkás felszerelési tárgyakat, és azt hiszek, ezzel minden tőlük telhetőt megtettek. De a felszerelés nem minden, tudni is kell azt megfelelően használni. „Megveszik a hágóvasat, majd a hegyen kiderül, hogy nem tudnak vele járni. A megfelelő felszerelés sem helyettesíti a megfontolt gondolkodást” – tette hozzá a tátrai vezető.

A turisták csak mennek, és ahogy a hegyimentő látja, sokan sérülten, vagy holtan térnek vissza a hegyekből. „Miután megnézik a mentést, mennek tovább. A menedékházakban az információs táblákra nagy betűkkel felírják, hogy jegesek, csúszósak az utak, emiatt sok baleset történik. De végeredményben mindenki azt csinál, amit akar” – mondja Adama Marasek hegyimentő.

Szlovákiában téli zárlat van.

A Lengyel-Tátrában időről-időre (főleg télen) visszatérő vitatéma, hogy lezárják-e a Tátrát a turisták előtt? Úgy, ahogy a szlovákok csinálják. Ettől talán megváltozna valami? Vagy télen csak azok számára tegyék hozzáférhetővé a magas-hegyeket, akik valamely alpesi klub tagjai? Legyen valamilyen nyilvántartás, ellenőrizhető legyen, ki rendelkezik megfelelő tapasztalattal.

„Nincs értelme. Semmit sem oldana meg. Tudjuk, hogy a lengyelek mennyire tartják tiszteletben pl. a közutakon érvényes tilalmakat. El sem tudom képzelni, hogyan lehetne egy ilyen tilalmat betartatni. Szinte lehetetlen” – mondja Adam Marasek. Úgy tűnik, Szlovákiában működik ez a tilalom. A Tátra télen elvileg zárva van. „De csak formálisan. Vagyis kijelentik, hogy le van zárva, és kész. Érvényesíteni azonban nem tudják a tilalmat. Ne feledjük, hogy a tilalom ellenére az év végi – év eleji napokban hét ember vesztette életét a Tátra szlovák oldalán” – tette hozzá a hegyimentő.

Az áldozatok között tapasztalt hegymászók is voltak. „A legjobbakkal is megtörténhet a baj. Volt már a Tátrában olyan baleset is, melynek a TOPR hegyimentője volt az áldozata. A Hosszú-Giewonton túrázott, összeakadt a hágóvasa ő pedig lezuhant” – mondja Michał Jarząbek-Giewont.

De mit lehetne tenni? Rákényszeríteni az embereket, hogy kössenek biztosítást? A hegyimentők azt mondják, amennyire csak lehetséges, próbálják megelőzni a baleseteket. Sem a TOPR, sem a TPN nem elégedett a jelenlegi helyzettel. A hegyimentők és a nemzeti park felhívásai folyamatosan jelentek meg a különböző médiákban. Kérték, figyelmeztették, és az üzenet továbbítására buzdították az embereket. Mindhiába. Olyan hírekre van szükség, ami sokkolja az embereket. Egy balesetről készült fotókra, felvételekre. Ahogy külföldön néha a közúti balesetekre figyelmeztetik az embereket.

A turista lent is eltörheti a lábát

Még ha le is zárnák a Tátra magasabban fekvő részeit, nem lehet lezárni az alacsonyabban fekvő területeket. Az itt előforduló balesetek esetén sem nehéz felfedezni a turisták felelőtlen viselkedését. A TOPR az év végi ünnepek előtt tette közzé felhívását, hogy senki nem lépjen a Halastó befagyott jegére. Igaz, hogy akkor a tó már be volt fagyva, helyenként azonban nagyon vékony volt a jég. A felhívást nagyon kevesen vették komolyan. Csak idő kérdése volt, mikor történik baleset, ami az év végi napokon meg is történt: egy jégre merészkedő turista eltörte a lábát. A lábtörést természetesen a TOPR beavatkozása követte. Karácsony másnapján pedig száz főnél nagyobb tömeget kellett kisegíteni a hegyimentőknek, akik a sötétedés és a jeges út miatt a Hajfű-tisztáson rekedtek, és gyakorlatilag a kimentésüket követelték…

Talán az egész Tátrát kerítéssel kellene körbevenni… Szinte biztos, hogy ez sem lenne megoldás.

 

Forrás : www.magas-tatra.info