Keretes fűrész

Egyre többször lett volna szükségem egy hatékony tábori fűrészre. Ahol nem a kis méret a lényeg, hanem a hatékonyság, szállíthatóság, megbízhatóság.

Varga Zoli barátom keretes fűrészét már használtam táborozásaink során, nagyon kényelmes, hatékony, megbízható eszköz.
Így kézenfekvő volt a dolog, hogy beszerzek Zolitól egy ilyen fűrészt. Mostanában egyre többször kevés már a Fiskars SW73 fűrész táborépítés közben. És egyéb ötleteim is vannak, amiket ezzel a nagyobb fűrésszel tudok majd csak megvalósítani. Előnyei a fent említett fűrésszel szemben, hogy sokkal hatékonyabb, mivel mindkét irányban hasznos munkát végez, könnyen élezhető/olcsón cserélhető (400-500 forint) a fűrészlap, tolásnál nem tud behajlani, mint a bicskafűrész.

Meg is beszéltem Zolival, hogy készít számomra egy ilyen fűrészt. Kitaláltuk milyen hosszú legyen a fűrészlap és ő ehhez kialakította a megfelelő méretet. Azt kértem, hogy egyszerű használati tárgy legyen, semmi csicsa, semmi extra. Akácból készült és lenolajjal lett kezelve.

Nagyon vártam már, hogy kézbe vegyem. Habár használni már sokat használtam ilyet, azért a saját az mégiscsak más!

El is érkezett a nap, mikor végre kimehettem kipróbálni a fűrészt. Kellemes száraz hideg idő volt. A selyemkóró jégbe fagyva várta tavaszi végső megsemmisülését!
DPP_02759A csipkebogyó is az utolsókat rúgta, mielőtt kiolvadáskor majd a rothadó enyészeté lesz.
DPP_02777Nem volt éppen semmi nagy tervem vagy dolgom, amihez ilyen fűrész kellett volna aznap, de az éppen aktuális erdei sétámra magammal vittem. Kimentem a táborhelyre, és néhány fotót rögtön készítettem is róla.
Így néz ki tehát a fűrész, szétszerelt állapotban.
DPP_02760Egyszerű letisztult darab, látszik, hogy Zolinak nem ez volt az első, amit készített.
DPP_02763Méretaránynak melléállítottam a Fiskars X7-es baltámat.
DPP_02765Ezt a típusú spanyol fűrészlapot raktam bele. Amint látszik, gyalufogas, ami azért jó, mert jól kidolgozza maga alól a fűrészport. A gyártó nyers (zöld) fához ajánlja. Ez pont jó nekem.
DPP_02781 DPP_02782A spanoláshoz 120 cm, egyszerű, szintetikus, 3 mm vastag kötelet használtam.
DPP_02762Körülbelül egy perc alatt összeszereltem a keretes fűrészt.

A fűrész méretei:
Hossza : 60 cm
Magassága : 35 cm
Súlya : 55 dkg.

A fűrészlap rögzítéséhez két kis csavart használtam, de egy darab drót, vagy egy szeg is megteszi ezt.
DPP_02761
A fotók elkészítése után, azonnal vágnivalót kerestem. Igyekeztem olyan vastag anyagot keresni, amit egyszerre átvisz a fűrész. Ez ugye akkora, mint a lap középső merevítő közti legnagyobb távolság, esetünkben 17 centiméter. Természetesen, ha fordítjuk az anyagot, akkor ennek akár duplája is lehet az anyag átmérője. Az pedig már elég emberes méret.

Meg is lett az áldozat. A tavalyi vihar levette a lábáról ezt a nyárfát.
DPP_02769A vastagsága megfelelő volt.
DPP_02770Kezdődhetett munka. A közel 20 cm vastag törzset 30 másodperc alatt vágtam át. Minden erőfeszítés nélkül.
DPP_02771Ahhoz képest, hogy ritkán használok ilyen fűrészt, elég egyenesen tudtam vágni, pedig a fűrész sajátosságai miatt, eléggé be tud hintázni a keret. Nagyon szép sima felületet tudtam vágni. Legközelebb vágok magamnak egy akác korongot, vágódeszkának.
DPP_02772Ha már profi az ember, akkor akár nyolcast is tud fűrészelni. 😀
DPP_02775A harmadik-negyedik vágás már elég jól sikerült.
DPP_02776Vágtam még egy rönköt, amire ülhetek majd a tábortűz mellett.
DPP_02773Aztán visszaballagtam a táborhelyhez. Nyilván nem hagyott nyugodni a dolog, nagyon tetszett, ahogy szelem a karikákat, így még vágtam néhány korongot a képek kedvéért.
DPP_02778DPP_02779Szétszerelésnél érdemes nagyon figyelni, mert ha engedünk a feszítésen, akkor a két kis csavar, vagy stift, könnyedén a mindent magába szippantó avar martaléka lesz.

Mindent összevetve, nem okozott csalódást a fűrész. Mint írtam is, nem először használtam ilyen kis keretes fűrészt, tehát eleve nem lehetett meglepetés. Tábori használatra tervezem, mikor nagyobb mennyiségű fát kell felvágni, illetve építkezésnél, különböző alkalmatosságok készítésénél. Könnyű összeállítani, nem gond a szállítás sem. Azt gondolom, minden tábor elengedhetetlen kelléke egy ilyen fűrész.
DPP_02780Ha előbb lett volna ilyenem, akkor jelentős energiát és időt takarítottam volna meg a kunyhóm megépítésénél…!