Kenyér receptek

Az utóbbi időben, többen kérdeztetek kenyér receptet. Az alábbiakban azokat a recepteket olvashatjátok, amiket ti írtatok, mi írtunk egymásnak. Én meg engedelmetekkel mindig összegyűjtöttem. Nem próbáltam ki mindegyiket, de próbáljatok ki minél többet és osszátok meg velünk az Alaptábor Facebook oldalon vagy az Alaptábor fórum Facebook csoportban. És onnan majd bekerül ide. Tehát mint mindig, érdemes „időről időre visszatérni”, mert amint találok új receptet vagy beküldöd a tiédet, azonnal bővítem ezt a gyűjteményt.


„30 dkg liszt(bl-55)

1 mk szódabikarbóna
2 teáskanál vegeta/delikát
1.5-2dl víz
sütési idő kb. 30 perc, felénél átfordítod, mindkét oldala meg/átsüljön. Keleszteni nem kell, nincs benne élesztő. Ezért gyors és egyszerű, de sűrűbb, mint a hagyományos kenyér. Ízlés szerint bármi rakható bele: fűszerek, olaj, zsír, magvak, hagyma….”

„60dkg liszt, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1/2 dl olaj vagy zsír, 1 tasak élesztő, 2 dl víz. Összegyúrni, fél órát pihentetni, a tűz felett, a tepsiben süthető kenyér, vagy lepény sütésére alkalmas.”
„1 kg liszt, 8 dl víz, 1 csapott evőkanál só, 1/8 élesztő. Az élesztőt egy kis cukros vízben elkeverem (nem futtatom fel, nem szórakozok vele), az egész hóbelevancot összekeverem, ha megkelt (DNK kenyér= hosszú kelési idő, minimum 6 óra), kisütöm.”
„45 dkg liszt, 2 teáskanál só, 1,5 teáskanál szódabikarbóna , 3 evőkanál tejföl, 1 dl tej. „Összetrutymákolod”, bezacskózod, és be a diszkoszba. A receptet medvehagymával tuningoltam, de bármilyen mag, tepertő akármi mehet bele. 1 óriási javaslat: ez a tészta ragadós, még reflexből se próbálj hozzá plusz lisztet tenni, mert elrontod. Majd a zacskóból kinyomod ragadósan a diszkoszba, mint valami mester cukrász. Szerintem azért nagyon alkalmas tábori kenyér készítésére, mert kelesztés dagasztás és pihentető idő nélkül készül, az alapanyagokat 3 perc alatt összekeverheted. ”
„Kinn a hegyi kaszálókon, hetekig eléltem puliszkán. Néha sütöttünk botkenyeret.
-Kenyérliszt kb 0,5 kg, fél kávéskanál szódapor, víz, (amennyitől gyurmaszerűre összeáll,) só. Kürtőskalács szerűen feltekertük egy botra -parázs fölött megsütöttük. Az adag változott- nem pontos- aszerint hogy sok vizet öntöttem vagy túl kemény lett stb. A lényeg a sütés. Javaslat : a tészta két végét begyűrni az utolsó gyűrű alá mert könnyen letekeredik sütés közben. Fontos hogy egyenletesen piruljon végig.)”
Bodag (cigány kenyér): 1 kg liszt, 2 teáskanál só, 4-5 dl langyos víz, zsír/olaj. Kenyér állagú tésztát kell kapnod. Hagyod pihenni egy picit, aztán lepényeket formázol és kisütöd. Ha azt szeretnéd, hogy sütéskor megdagadjon, akkor kell még bele szódabikarbóna vagy élesztő.

Simon András receptje

25 dkg liszt, 2 deci víz vagy 1-1 víz és tej, 1/3 csomag élesztő por, 1 kávés kanál só, csipet cukor. Fűszerek ízlés szerint. Mivel ez élesztős ezért legalább 1-1,1/2 órát kell pihentetni.Zsemlekenyér
Hozzávalók: 1kg liszt, 5dkg élesztő, só és 2dl langyos tej és egy kevés víz.
Elkészítése nagyon egyszerű. A langyos tejbe belekeverjük az élesztőt és egy kevés lisztet. Ha megkelt akkor megsózzuk és a maradék lisztel egy tálba tesszük. Annyi vizet tegyünk hozzá amennyit felvesz. Közép kemény tésztán gyúrjunk belőle és utána takarjuk le és kelesszük.
Ha megkelt formázzuk és süssük ki.Diszkoszban is nagyon könnyen készíthető. (Simon András receptje)

 


A másik recept egy lepény alap recept.
Hozzávalók: 40dkg liszt, 20dkg vaj, 2dl langyos víz és só
Elkészítés:A lisztet a gyúródeszkára halmozzuk sóval ízesítjük, rámorzsoljuk a vajat és a liszt közepét bemélyítjük és bele öntjük a vizet. Addíg gyúrjuk és sodorjuk míg a tészta rugalmas nem lesz. Ekkor hűvös helyen pihentetjük kb 35-45 percig és utána süthető.
A tésztát elvékonyítjuk mint a pizza tésztát és így sütjük ki.(Simon András receptje)

Pityubá, tepertős, cserkész botkenyér receptje

Hozzávalók 10-15 főre:

1.5 kg búzaliszt. 25 dkg darált tepertő. 2 csomag sütőpor. 1 evőkanál só. (Tájékoztató adat.)
Víz szükség szerint. (Tészta puha nyújtható legyen.)
Lekérgezett hüvelykujj vastag bot, lehetőleg mogyoró. (Nincs mellékíze.)
Keményfa vagy akác parázs. (Fenyőfát nem javaslok erre a célra.)

Elkészítés:

Tálcán vagy nagyobb, erősebb műanyagzacskóban is elkészíthetjük. (lehet 2 adagban is)
Liszthez hozzáadjuk a darált tepertőt, sütőport, sót, vizet, majd meggyúrjuk a tésztát.
Botot a lekérgezett végénél megmelegítjük, majd vékonyan megkenjük darált tepertővel.
A kigyúrt tésztából maroknyi darabot szakítunk, kézben hosszúkásra, kígyó alakra sodorjuk. Előkészített botra menetesem kb 20-25 cm hosszon feltekerjük, egyenletesre formázzuk.

Sütést bőséges parázs felett nagyobb távolságban kezdjük kb 5 percig, ez lesz a kelesztés.
Meleg és a sütőpor hatására a tészta kissé megvastagodik a boton.
Sütést tovább folytatjuk kb 15percig közelebb a parázshoz. (Vigyázunk, nehogy megégjen.)

A külsejének helyenként világosbarnának kell lennie. Ha megsült a botról könnyedén le kell jönnie. Tésztájának omlósnak likacsosnak kell lennie. (Nem testápolót kell sütni belőle.)Nyárson sült cserkészkolbászt kell tenni a közepébe. Sörkorcsolyának is kiváló.

Vegetáriánus ismerőseimnek javallom: Tepertőt növényi zsiradékkal lehet kiváltani.
Közepébe füstölt sajt csíkot lehet tenni.

Tóth Gábor receptje:
A recept: Ahhoz, hogy a helyszínen is el tudjam készíteni egy fémbögre liszt (24 dkg lett), 1/2 zacskó Aldis élesztő, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, víz. A vízzel óvatosan, csak annyira, hogy egy viszonylag puha állapotot kapjunk. Ezt ki kell kísérletezni. Beliszteztem a diszkosz alját, bele a tésztát. Megkelesztettem és utána mehet a sütőbe (kemence, parázs).

Jó étvágyat, kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Ha van egy jó kenyér recepted, akkor a fent említett linkek egyikére kattintva, oszd meg velünk!