Bodzaszörp receptek

Tavasszal az egyik fontos dolgunk itthon, hogy bodzaszörpöt készítsünk. Általában annyit szoktunk készíteni, hogy egész évre elég legyen. Sőt, még bőven ajándékozni is szoktunk belőle. Persze nem 5 litert csinálunk, hanem 40-50 liter sűrű szörp kerül az éléskamra polcaira.

Mivel nem szeretek sokat piszmogni ilyen dolgokkal, így egy nagyon egyszerű receptet használok. Íme:
– 40 db tenyérnyi bodzavirág
– 3 l víz
– 2,5 kg cukor
– 6-8 dkg citromsav
– 1 mokkáskanál szalicil
– 2 db citrom leve+héja

És ami az egyszerűséget illeti:
A vízbe belerakjuk a bodzavirágokat (előtte nem mossuk le!), lenyomjuk a víz alá, és úgy hagyjuk 24 órát ázni. Ezután, kissé kinyomkodva, kiszedjük a virágokat, és átszűrjük a levet egy nejlon harisnyán. Majd belekeverjük az alapanyagokat, addig keverjük, míg feloldódik a cukor is. Mikor ez megvan, átszűrjük ismét, és a már szépen, teljesen letisztult szörpöt palackozzuk. Ennyi az egész. Így elkészítve, eláll akár két évig is. Talán tovább is, de nekünk még nem sikerült úgy takarékoskodni vele, hogy el ne fogyjon ennyi idő alatt. 🙂


Az alábbiakban, Simon András bodzaszörp és akácvirág szörp receptjét olvashatjátok.

„Az én receptem:

– 1liter vízhez 6-8db virág
– 50dkg cukor
– 1mokkás kanál szalicil vagy nátrium-benzonát,
– 1-2 citrom karika
– 1-2 lime karika.

Az elkészítés ugyanaz mint a fenti recept esetén.

De még egy receptet megosztanék Veletek: az nem bodza hanem akácvirágból készül Az akácvirágot teljesen kinyílt állapotban szedjük minél rövidebb szárral…
Az akác sokkal édesebb mint a bodza ezért a lé mennyiségének csak az 1/3-1/4 mennyiségű cukor kell, a többi hozzávaló ugyanaz mint az előző bodza receptnél… nagyon finom ez is.”