Csalánleves csalánfőzelék

Az alábbiakban, Vágó István természetjáró barátunk, csalánból készült ételeinek receptjét osztanám meg!

Sziasztok!
Biztos sokak számára nem idegen étel. De mivel épp szezonális, az ebédem is ez volt ma. Egy egészséges tápláló, és egyszerűen elkészíthető ételről van szó.
Az alapötlet a csalán krémlevesből indult. De tej, tejszín, és turmixolás nélkül szerintem finomabb is, és a természetben is hamarabb kész. 😀

Csalánleves

Hozzávalók:
-Csalánlevelek (szár nélkül, célszerű csak a friss felső hajtásokat szedni)
-Burgonya
-Olaj, vagy akár zsír
-Vöröshagyma
-Fokhagyma, vagy medvehagyma
-Só
-Bors
-Szerecsendió

A csalán leveleit leszedjük, és alaposan megmossuk.
A vöröshagymát, fokhagymát és krumplit meghámozzuk, felkockázzuk.
Az edénybe, amibe a többi hozzávaló is kerül, olajon üvegesre megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát.
Hozzáadjuk a csalán leveleket és a felkockázott krumplit, mikor kicsit összeesett, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Mindenki szája íze szerint fűszerezi.
Összefőzzük az ízeket, és kész is.

Többféleképpen is lehet kombinálni:

1.
Az alap levesbe főzve akár kolbász, vagy valami füstölt, szintén finom kombinációt alkot.

2.
Krémlevesnek: ehhez még adunk tejet, vagy tejszínt. Egy darabig melegítjük, majd turmixgéppel összeturmixoljuk.

3.
Kevesebb vízzel összetörve aprítva sült húsokhoz, tükörtojáshoz főzelékszerű köretként.

4 Tejfölös habarással csalán főzelékként.

Jó étvágyat kívánok hozzá, ha valakinek meghoztam volna hozzá a kedvét!