Alsó, külső szigetelő paplan függőágyra

Most igazán időszerű, hogy foglalkozzunk a függőágy alsó, külső szigetelő rétegének témájával.Hogy miért is? Egyrészt mert többen kérdeztétek tőlem az Alaptábor-ban, hogy hogyan oldom meg a pihentető alvást függőágyban. A másik meg,  hogy aki télen vadkempingezik függőággyal, az tudja, mi a teendő. Aki viszont ezt a tavaszi időszakot választja az erdőben való alvásra, az bizony számíthat még hajnalban enyhe fagyokra.

Ezt a megoldást nem én találtam ki, hanem a DD Hammock oldalán láttam, nem is olyan régen. Azt gondoltam, próbaképpen megcsinálom saját kezűleg. Pedig nem vagyok amolyan tákolós típus. De most mégis nekiálltam. Van ennek a szigetelésnek egy neve idegen szóval is, de azt tapasztaltam, hogy azon kevesek, akik így szeretnék elmagyarázni miről van szó, azok hamarosan kénytelenek kimondani, hogy alsó, külső szigetelő réteg/paplan. Mert így érthető. Akkor meg kezdhetjük rögtön ezzel nem? 💡 
Lássuk, mi is az a probléma, ami miatt ajánlom ezt a megoldást:
– A függőágyban, a hálózsák töltete összenyomódik, így kevésbé szigetel.
-Az ember teste is összenyomódik, így azokon a helyeken lassul a vérkeringés, kevesebb hőt termelve.
– A tavaszi szél, nem csak vizet áraszt, hanem gyorsan kifújja a nehezen megtermelt meleget a függőágy alsó része alól.
– Télen egyértelmű…. J
Nos, ezt a meleget kell megtartani, erre jó ez a szigetelési mód. A cikk végén még adok tippeket egyéb megoldásokra is. De ne siessünk előre.

Tehát a kellemes tavaszról beszélgetünk, amikor már bőségesen nyílnak a virágok erdőn-mezőn.
Egy ilyen csodás napon indultam el, hogy elkészítsem a cikkhez tartozó fotókat. A táborhelyemre érve ellenőriztem a madáretetőt. Bizony kevés eledel volt már benne.
Utánatöltöttem, mielőtt nekifogtam a cikkhez készülő fotók elkészítésének.
Ezután felkötöttem a függőágyat, ami így néz ki csupaszon.
Majd szemléltetésképpen, kiterítettem a szigetelő paplant. Ez egy régi, kicsi, nagyon könnyű nyári hálózsákból készült. A fejrészét levágtam, hogy szögletes formát adjon.
A két hosszanti szélét, elég vastagon szegtem be. Ennek két oka volt. Az egyik, hogy nem akartam külön ezt a részt szabni. Másrészt, és ez a fontosabb, mivel ez a váll részhez kerül, jól jön az a kis dupla réteg.
A két végébe, gumis behúzót varrtam.
Az egészet olyanra kell szabni, hogy ne feszüljön majd a függőágy alján belefekvésnél, hanem lazán fedje be azt. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a függőágyat ki kell teríteni, és rátenni a paplant, és 10-10 cm-rel szélesebbre hagyni.

Az oldalsó feszítőzsinórok hossza, a karabinertől, karabinerig távolság. Kellően rugalmas ahhoz, hogy jó tartás adjon, de ne feszüljön, még beleüléskor sem.
Hogy ne csússzon el a paplan a zsinóron, belülre egy gombot varrtam, és a zsinórra egy hurkot. Így bele lehet gombolni a zsinórt, de ki is lehet szedni, nincs belevarrva. Meg mozgatni lehet a kellő helyre a paplant.
Először rögzítettem a paplan végeit, a karabinerekhez. (ugye tudjuk miért kellenek a karabinerek ezen a helyen?)
Így néz ki, mikor még nincs behúzva a két vége a paplannak. Látszik, hogy a zsinórok szépen a helyén tartják.
Majd behúzom a két végén a gumis szorító zsinórokat is.
Így néz ki tehát az alsó szigetelő paplan a függőágyon készre szerelve. Télen használtam párszor, kemény mínuszokban is, nagyon jól sikerült darab. Talán nem is vásárolok gyárit.
Az elkészült szigetelőpaplan összecsomagolt méretei:
-Fizikai kiterjedés 20×20 cm.
-Súly:1 kg.

A fenti képnél ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlítsek egy fontos dolgot. Mindig is csodálkozással tekintettem azokra, akik ellenzik a szúnyoghálót a függőágyra. Nem tudom, ők jellemzően hol töltik függőágyazással az időt? Most éppen, a képen látható apró légy raj, máskor meg szúnyogok raja keserítenék meg a pihenést, szúnyogháló nélkül. Tehát a javaslatom, hogy olyan ágyat válasszunk, amin van szúnyogháló!

 

Tipp:
Ne legyünk vagányak! Ha úgy tűnik, hajnalra vagy már éjjelre olyan lesz az idő, hogy vélhetőleg fázni fogunk, alkalmazzunk kőkorszaki megoldásokat.

–  Ha dupla falú a függőágy, ( a jobbak ilyenek, azt javaslom ilyet válassz vásárláskor) és nincs polifoam, akkor a két réteg közé, nyugodtan rakjunk száraz avart, szénát.
–  A maradék ruhát, amit éjjelre levetünk, bátran terítsük el a két réteg között.
– Ha van pléd, vagy tartalék ponyva, hő visszaverő fólia, akkor azt a négy sarkánál kössük fel a függőágy alá.
Ne kockáztassuk az egészségünket, nem éri meg! Ha éjjel, vagy hajnalban kezd hideg lenni, érdemes felkelni, alkalmazni a fenti trükköket. Mert lehet, hogy megszakítjuk a fekvést, mert alvás már nem lesz, de fázósan nem lesz pihentető a függőágyban töltött idő. Ha pedig sikerül kicsit jobban szigetelni, talán még ki is pihenhetjük magunkat az éjjel hátralévő részében!