Variációk bodzabogyóra, avagy lekvár, befőtt, miegymás

Az alábbiakban, Simon András Alaptábor lakó társunk nagymamájának bodzabogyóból készült receptjeit osztom meg.

Minden receptnél az érett bogyókat le kell szedni a „tányérjáról”! Ami nagyon fontos, hogy kesztyű használata ajánlatos, mert a bodza bogyó leve mindent megfog.
Sok sikert kívánok!
András.


Bodzás almakompót gyömbérrel

Hozzávalók:

50 dkg érett bodzabogyó, 1 kg alma, 40 dkg cukor, 1 citrom leve, 2 dkg friss gyömbér.

Elkészítés: A bodzabogyókat megmossuk, az almákat meghámozzuk, és felkockázzuk, majd lábasba tesszük. Meglocsoljuk a citrom levével, megszórjuk a cukorral, majd felengedjük fél liter vízzel. A gyömbért megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd a bodzás almához adjuk. Közepes lángon puhára főzzük, közben gyakran óvatosan kavargatjuk. Ha kész, üvegekbe rakjuk és melegen lezárjuk.


Bodza befőtt

Hozzávalók:
4 kg érett bodza, 2 liter víz, 1 kg cukor, fahéj és szegfűszeg ízlés szerint, 2 citrom leve

Elkészítés:

A megmosott bodzabogyókat üvegekbe rakjuk. A 2 liter vizet 1 kg cukrot hozzáadva a fahéjat és néhány szem szegfűszeget és felforraljuk. Amikor kihűlt, 2 citrom levét hozzáadjuk , majd az üvegekbe levő bodzabogyókra kanalazzuk. Az üvegek tetejét tartósítószerrel kezeljük, és gondosan lezárjuk. Az üvegeket 80 fokon 30 percig hőkezeljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk és utána hűvös helyen tároljuk.


A nagy kedvencem:  Bodzalekvár

4 kg érett bodzabogyót alaposan megmossuk, majd leszemezzük, 2,5 kg cukorból, fél liter vízből szirupot készítünk, és forró cukoroldatba belehelyezzük a bodzabogyót. Közepes tűzön addig főzzük, amíg a sűrűsödési folyamat meg nem indul. Előmelegített üvegekbe merjük, a tetejét tartósítószerrel kezeljük és lezárjuk. 80 fokon 30 percig hőkezeljük, ha kihűlt, száraz helyen tároljuk.


Bodzalé

A 4 kg bodzabogyót hideg vízben többször megmossuk, majd leszemezzük. 2 kg cukrot adunk hozzá, felöntjük vízzel és addig főzzük, míg a bogyó megpuhul és kevergetés közben szétesik. A főzés után hagyjuk kissé kihűlni, majd sűrű szitán átnyomjuk, és az így nyert levet melegen előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük és hőkezeljük. Szódával vagy szénsavas ásványvízzel nagyon finom.


Ha neked is van hasonló jó recepted, oszd meg velünk valamelyik Alaptáboros felületen. Akár itt, akár a Facebook- Alaptábor fórum csoportban!