Göd-Verőce kerékpáros kirándulás

Egy nagyon könnyű kis kerékpár túrát szeretnék most ajánlani. Amolyan családos, gyerekes, nézelődős, ráérős kiruccanást.  Mi a három éves fiunkkal indultunk el.

Nem volt túl forró július közepén az a nap, mikor felpakoltam a kerékpárokat az autóra, és nekiindultunk a kirándulásnak. A szürke rendszám miatti hercehurcának köszönhetően, tavasszal elmaradtak a kerékpáros túrák. (Hoztak egy béna rendeletet 2017-ben, amit pár hét (!!) múlva vissza is vontak, és nem lehetett tudni, mi a helyzet.)
De most, hogy már átszerelhető a rendszám a kerékpárszállító eszközre, végre kimerészkedtünk.
Szóval a bicajokkal elmentünk Göd településig, mert innen szerettünk volna indulni. Többször is jártunk már erre, igazán hangulatos a Duna kanyarulatában kerékpározni. Még akkor is, ha figyelembe vesszük a borzalmasan rossz minőségű, elhanyagolt kerékpár utakat. Erre külön már nem térek ki majd. Máskor feltekertünk Szobig is, de most nem volt ilyen tervünk.
Kilenc órakor indultunk el az autótól. Az út első része, még bent a nyaralók között, jól láthatóan kijelölt kerékpárúton vezet.
Persze indulás előtt megnéztük a Dunát is, hogy vágyakozzunk kicsit a délutáni fürdőzésre, sározásra. 🙂
Kiérve a házak közül, a gáton folytatódik az út. Egy rövid részen elég kitett az út, fák nincsenek, napos időben meleg lehet.
Egy kikötő mellett eltekerve, megnézegettük a hajókat.
A piros volt a kedvenc.
Pár kilométer múlva elértük Vác határát. Itt egy lepukkant sütögetőhely van, viszont a vízhez le lehet menni egy lábáztatásra.
Innen egész a városig nagyon kellemesen hűvös volt a kerékpárút.
Szerettük volna megnézni útközben a város melletti ligetben lévő ártéri tanösvényt, de ez is hasonló, vagy még rosszabb állapotban volt, mint általában a kerékpárutak.
Bemerészkedtünk egy darabig, de inkább hagytuk. Balesetveszélyes volt.
Innen, a ligetből kiérve, már látszott Vác egynéhány impozáns épülete.
Szépek-szépek, de mi inkább fagyizót szerettünk volna. És tudtuk is hol kell keresni. Egy jó kis fagyizást be is iktattunk hamarjában.
Egy kicsit tekeregtünk a városban, megnéztük a szép főteret, …
…meg egy-két szép, vagy érdekes épületet.
Aztán a diadalív alatt, a börtön mellett elhaladva folytattunk utunkat.
Az út megint a Duna mellé kanyarodott, ahol kinéztük magunknak azt a helyet, ahol visszafelé terveztük a fürdést.
A folyó mellett nagyon szép házak vannak. Igazi mediterrán hangulatú egyik-másik utca.
Kiérve a városból, elérkezett az út „legnehezebb szakasza”. Egy kisebb emelkedő. Erős, de rövid, nem kell megijedni. Fel is lehet tolni azt a cangát.
Viszont, a gyerek nagy örömére, utána következik az egyetlen alagút az útvonalon.
Utána egy hosszú lejtő, hogy a menetszél bele tudjon kapni a hajunkba,…már akinek van ugye. 🙂 Unalmas és rossz minőségű szakasz következik, amin beérünk majd Verőce településre. Ráadásul, végig a főút mellett megy, tehát még sajnos zajos is. Szerencsére mi most csak eddig terveztük, mert közben dél lett. A Verőce tábla után egy szuper kis bolt található, ahol lehet pótolni a frissítő italokat.

A település szélén, egy jó nagy, kulturált játszótér van itt. Igazi felüdülés a gyerekeknek.
Homokozós dolgokat nem igazán kell vinni.Mivel igényes asztalok és padok voltak, így a mellettünk lévő pizzériából, és a szemben lévő sütögetőből az ebédet oda hoztam, és ott ebédeltünk meg. Két óra körül elindultunk visszafelé. Az előbbi emelkedőn, „most százzal” száguldottunk lefelé.
A hidakon meg-megálltunk, nézelődtünk, mit csinálnak a békák, halak, vadkacsák. De volt időnk, nem siettünk.Hamarosan elértük az odaúton kiszemelt helyet. Itt aztán letáboroztunk. Nézegettük az óriási hajókat, uszályokat, egy kicsit be is vizeztük magunkat.

Hat óra körül indultunk haza, de nem jutottunk együtt csak Vác végéig, a játszótérig, mert a fiunk ott elaludt a kerékpár ülésen. Így én egyedül visszamentem az autóért, és felvettem a családot a játszótéren.

Egy nagyon könnyű kerékpártúra volt ez. Mindenkinek ajánlom. Annak is, akinek még nagyon kicsi a gyerek, de akár idősebbeknek, vagy olyanoknak, akik nem edzettek. Az út hossza kb. 40 km és ebben benne vannak a településen tett plusz kilométerek is.