Az alábbi étel elkészítési módját Steiger Oszkár barátom leírása és fotói alapján osztom meg az Alaptábor olvasóival. Ez az étel pedig a tökleves.
Tökleves hajában főzve, forró kövekkel:
A szép formás tök megáll a fenekén. A tetejét levágom, ügyelve, hogy egészben maradjon, hiszen ez lesz a fedőm. Kanállal kiszedem a magokat, ezt félreteszem száradni, később megpirítom.
A lágyabb részekből még kaparok le a kanállal, de ezt már bent hagyom. Felengedem vízzel, sózom, ízlés szerint fűszerezem. Kisebb tiszta köveket forrósítok a tűzben. A kövek kiszedéséhez, egy meghajlított faágból készítek hosszú csipeszt.
Az első kövek, hamar lehűlnek a tök edény hideg vizében, ezért gyorsan cserélgetem a tűzben lévő forróakkal. Hamarosan a behelyezett forró kőtől már zubogni fog a levesünk.
Miután a levest kimertük, elfogyasztottuk, a tökedényt cikkekre vágjuk. A főzés időtartamától függően a tök belseje kellemes főtt, fogyasztható.
Feltehetjük még a tűz fölé sülni, kellemes édes sültet nyerünk.
Mindenkinek sok sikert az elkészítéséhez, és jó étvágyat a fogyasztásához!