Aquarius Automatic 150 mentőmellény

Az alábbi cikkben az automata mentőmellényt szeretném alaposabban megismertetni veletek. És elmondom azt, hogy én miért választottam ezt a megoldást.Kezdjük az elején. Nézzük az elméletet!(?) Ide most szerettem volna belinkelni a Hajózási Szabályzat ide vonatkozó, girbegurba szabályait, de ezt most nem teszem. Mindenki olvasgasson utána, és majd rájön, hogy miért is döntöttem így. Egyébként a gyakorlatban is úgy működik, hogy ha megkérdezünk két vízi rendőrt, vagy felhívjuk a vízi rendészetet, más és más információt kapunk ezügyben. A HSZ-t egyébként is érdemes átolvasni, és kiszedni belőle azokat a részeket, amik általában a vízi közlekedés alapvető szabályai illetve amik külön a kajakosokra vonatkoznak.
A HSZ pl. itt érhető el:
http://mec.hu/hajozasiszabalyzat.htm
Az szentírás, hogy valamilyen mentőmellénynek kell lennie a kajakban. ( Vannak vizek, ahol viselni is kötelező(!!) a védőfelszerelést, például a Balatonon! ) De nem akármilyen mentőmellény az előírt, hanem olyan, ami megfelel a szabványnak. A Hajózási Felügyelet által előírt mentőmellények szabványai az EN 395 (ISO 12402-4) és/vagy az EN 396 (ISO 12402-3). Ha ezek a szabványszámok nem találhatók a mentőmellényben, akkor a hazai hatóság a mentőmellényt nem fogadja el. És komoly, több tízezer forintos büntetéseket ró ki a szabálysértőkre!

Tulajdonképpen hogy is néz ki a mentőmellény viselés dolog a gyakorlatban? A szabványos és szabályos 100kN-os mentőmellény elég nagy méretű, viselése kényelmetlen, engem akadályoz, zavar a kajakozásban.
(fotó:net)

Akivel beszéltem, azok zöme olyan mentőmellényt használ, ami nem felel meg ennek a minősítésnek, jóval kisebb a felhajtóereje. 50-70 kN, ez az úgynevezett úszást segítő eszköz. Ilyen az előző mellényem, a képeken a sárga színű.

Még ezek a mellények is elég nagyok számomra, viselésük kényelmetlen evezés közben így jellemzően csak a kajakban van,(de ott is sok helyet foglal el) nem viselik/viseljük. A rendőrök elnézőbbek ezügyben, ez a tapasztalat. Nem igazán szokták megnézni a minősítést igazoló címkét. Kivétel ez alól a Balaton, ott szigorúbban veszik a dolgot. Mondjuk évek alatt egyetlen egyszer sem állított meg vízirendőr, de nem is adtam erre okot. Sokan úgy oldják meg ezt a dolgot, hogy egy szabványos mellényt beraknak a kajakba, és egy kényelmesben pedig eveznek. (ahol ezt meg lehet tenni)

Ebben a cikkben az általam választott Aquarius Pneumatic 150N típust fogom bemutatni. Alapjaiban, működésében a többi mellény is ezt tudja, kisebb-nagyobb szolgáltatásbeli eltéréssel.No és akkor miért is automata mentőmellény? Ennek a mellénynek a  minősítése megfelel a szabályban foglaltaknak.A legfontosabb talán a biztonságosság mellett, hogy igazán kényelmes ez a mellény. Egész napos kánikulai használatnál sem éreztem, hogy gátolna bármiben, vagy kicsit is kényelmetlen lenne. Nagyon kicsi. A régi mentőeszközömnek kb.egyharmada. Ami azért jó, mert ha nem viselem, akkor is kisebb helyet foglal el a kajakban. (habár az Aqarius Trek-embe nincs az a mennyiség, ami nem férne el. 😀 

Hogyan működik az automata mentőmellény?

Automata működés:
A mellényben elhelyeztek egy felfújható ballont, egy patront, egy manuális indítószerkezetet, és egy automata kioldó szerkezetet. Amint a matróz beleesik a vízbe, a kioldószerkezetben egy szelep benyomódik, a sópatront víz éri, az kioldja az automatikát, az pedig kiszúrja a patront, ekkor feltépődik a mellény oldalán a tépőzár és felfújódik a ballon.Felhasználói kétségek automata indításnál:
-Ha ráfröccsen a víz, kioldódik magától a sópatron és aktiválja a mellényt.
      Az igazság az, hogy csak egy kis víznyomásra folyik be a víz az automatikába. Tehát felfröccsenő vízzel nem aktiválódik a mellény.

Ha nem szeretnénk használni az automata kioldást, akkor egyszerűen csak el kell távolítani a sópatronos kioldó részt. Ez egy menettel van hozzákapcsolva a kioldószerkezethez.
Manuális működés:
Található a mellényen egy erős zsinór, egy piros kis golyóval. Ha nem használom a mellényt, akkor tárolás előtt ezt a kioldózsinórt visszabújtatom a mellénybe, nehogy beakadjon valamibe, miközben pakolászok, és kioldja a szerkezetet.Ezt a kis bogyót megrántva, közvetlenül, az automatika nélkül működésbe hozható a mentőmellény. Akkor is, ha a sópatronos toldalékot nem csavartuk le az automatika alól!!

Felhasználói kétségek manuális indításnál:
– Rosszullét esetén nem véd a mellény. Hiszen nem tudjuk aktiválni a rendszert.
     Így igaz. A helyzet azonban az, hogy kajakozás közben nagyon kicsi erre az esély, ez inkább nagyobb hajókon esélyes, ahol mondjuk egy vitorlarúd letarolja a matrózt. Természetesen lehetséges minden, ezt a rizikófaktort vagy vállalja a felhasználó, vagy nem.

Általános felhasználói kétségek:
– Nem lehet benne úszni és ha aktiválódik, nem lehet visszamászni a kajakba.
        A valóság az, hogy ha beleesek a vízbe, és tudok úszni, akkor az sokkal könnyebb ezzel a kis mellénnyel és visszamászni is könnyebb a kajakba, mint egy „pufi” mellényben. Ha nem tudok már úszni, fenntartani magam a vízen, akkor aktiválom a mellényt.

-Ha aktiválódik, utána C2O patront, sópatront kell cserélni, aminek az ára megegyezik kb. egy olcsóbb pufi mellénnyel, ráadásul egy +patront érdemes mindig magunkkal vinni.
     Igen, ez így van. Egy patron ára itthon 3-4 ezer forintba kerül. A sópatron ára is kb. ennyi. Utóbbit ráadásul pár évente érdemes cserélni, mert tönkre mehet. (Attól még manuálisan indítható a mentőeszköz.)

Mi „tud” még ez a mellény:
 Beépítettek egy szelepet, amin aktiválás után levegőt tudunk pótolni a mellénybe, amennyiben huzamosabb ideig lebegnénk a vízben. Ez nyilván tengeren érdekesebb, ahol nehezebben jön a segítség. Hazai vizeken ez nem annyira reális probléma.Egy vészjelző sípot is elhelyeztek a mellényben, amennyiben vészjelzést szeretnénk leadni, ezzel megtehetjük.

Elrejtve található egy rikító „Lift” feliratú kötélgyűrű, ami mentésnél, a mentők segítségét szolgálja a bajbajutott ki/beemelésekor.Kihúzva így néz ki ez a segédeszköz.A mentést segítheti még ez a D-ring, amennyiben mentésnél tehetetlen a test, vagy rögzíteni kellene a bajba jutottat a hullámzó vízben.A biztonsághoz tartoznak még a megfelelő láthatóság érdekében a felfújódó ballonon elhelyezett fényvisszaverő lapkák… …illetve magán a mellény szélén végigfutó fényvisszaverő csík.Ez a csík egybe van varrva egy erős tépőzárral, ami végigfut az egész eszközön. Ez biztosítja a belső ballon akadálymentes kiszabadulását a csomagolásából, azaz magából a mellényből. Nagyban hozzájárul a kényelemhez a nyakrésznél bevarrt puhább anyag, ami akkor érdekes, ha felsőruházat nélkül viseljük az amúgy is kényelmes mentőeszközt.A biztonság mellett én személy szerint a kényelemhez sorolnám még a nagyon egyszerű, kicsi hevederzetet, ami rögzíti a kajakoson a mentőeszközt. Ez kényelmes még a magasabb támlájú ülésekben használva is. Továbbá könnyen lehet fel és levenni magunkról.

Én a következők miatt döntöttem az automata mellény mellett:
– Jellemzően hazai folyóvizeken közlekedek és csak kajakkal. Egyszer-egyszer Velencei-tó, Balaton.
– Tudok úszni.
– Sokkal kényelmesebb, mint egy „pufi” mellény, és nagyobb a felhajtó ereje.
– Baj esetén nagyobb eséllyel fordít felfelé(minden esetben) mint a kisebb felhajtó erejű mellényem.
– Egy harmad méretű helyet foglal ha nem viselem, ez viszonylag kicsinek mondható a régebbi mentőmellényemmel szemben.
– Elegáns. 😆 

– Nem olcsó, ez tény, akár többszörös ára is lehet egy hagyományos mellénynek! 👿 
A kajakozást nagyon kedvelem. Az életemet is megbecsülöm. Ennyi pénzt és törődést szánok rá.

Mint az elején írtam, azt nem tudom megmondani, hogy ki vásároljon ilyen mellényt. Még csak nem is ajánlom.( dehogynem. :mrgreen: ) Mindenki döntse el maga ezek alapján, hogy melyik mellénytípus a megnyugtató számára.