Trangia vagy GoSystem gázfőzőfej? Ez itt a kérdés. Vagy nem is kérdés?

Az alábbi cikkben a Trangia(Primus) gyári gázégőfejét és az utángyártott GoSystem fantázia nevű terméket szeretném bemutatni. Amikor én voltam a fent említett helyzetben, kerestem összehasonlítást, de nem találtam ilyen részleteset, ezért most vettem a fáradságot és összehasonlítást készítettem.Az előző cikkeimben sokat méltattam a Trangia túrázós táborozós főzőszettemet. Közel egy éves a felszerelés, de amióta megvan, a többi gázfőzőmet egyáltalán nem használtam. Sőt, táborozás, túrázás közben tüzet sem raktam. Egy hónapig napi használatban is volt, mert olyan volt a munkám, hogy a helyszínen kellett főznöm. Maximálisan meg vagyok vele elégedve továbbra is. Akkor, amikor a tulajdonomba került a Trangia, nagyon szerettem volna hozzá egy gázégőfejet, mert a hozzáadott alkoholos égőfejjel nem voltam megelégedve. De sajnos az akkori 70$ körüli ár elriasztott. Gondoltam, kompromisszumot kötök és vettem egy GoSystem néven árult (de lehet hogy egy névtelen kínai gyártmányt adtak ezen a néven J )  fejet 15$ körüli áron. A napokban viszont sikerült jutányos áron vásárolnom egy Trangia 25-ös szettet, egy teljesen új főzőfejjel. Most ezt a két főzőfejet összehasonlítottam és ezt szeretném bemutatni.

Elsőre nagyon nagy a hasonlóság. A legszembetűnőbb különbség, a gázpalack csatlakozó a piros csappal. A kínai csap nem csak piros színével tér el az eredetitől, hanem vízszintes kialakításával is. Illetve az is megfigyelhető, hogy a kínai csapnál nem csak bent van egy „O” gyűrű tömítésnek, hanem még egy nagyobb, külső gumigyűrű is segít biztonságosabban üzemeltetni az eszközt. A Trangia valójában Primus. Vagy csak a csap? Ki tudja a mai világban ki kinek, mit gyárt.Szóval a (továbbiakban) Trangia állítva helyezte el a csapot a palackhoz képest. Így első ránézésre, tulajdonképpen jelentéktelen hogy milyen a kialakítása a csapoknak. Aztán amikor valójában használni kezdjük az eszközt (és ez mindenre vonatkozik), akkor derül ki, hogy melyik a praktikusabb.

A kínai kialakításából adódóan könnyen átesik a szélfogón kialakított gázcsőkivezető nyíláson. Összerakáskor és szétszedéskor egy kézzel lehet kiszedni vagy belógatni a lyukon. Ez azért jó, mert közben sokszor fogni kell a szélfogót.A Trangia sajnos könnyen akad, kézzel kell igazgatni, hogy átférjen a nyíláson. Nem segít a csap mozgatásán az amúgy kissé vastagabb, keményebb, nem annyira hajlékony gázcső sem. Viszont lehet hogy a kínai puha gázcsövével szemben ez tartósabb lesz.A GoSystem eszközön a gáz előmelegítő cső rézből készült, a gázrózsa kissé belapított, amin 6 db plusz lyuk van a Trangiához képest.A Trangia fej előmelegítő csöve rozsdamentes acélból készült. A gázrózsa tetejére nem lyukakat tettek, hanem a szép Trangia feliratot. A gázrózsa alatti palást lemez itt alumíniumból készült, bordázott mintával, míg a kínai sima acéllemezből van. Nincs jelentősége. Súlyban sem, hiszen
a kínai súlya 178g,
a Trangia pedig 181 grammot nyomott a mérlegen.

Különbség még annak a rugós lemeznek a kialakítása, amivel a gázégőfejet belerakhatjuk, vagy kiemelhetjük a szélfogóból. Ezt hüvelyk- és mutatóujjal kell összenyomni, majd felfelé húzni, így lehet kivenni a szélfogóból.

A kKínai szépen kidolgozott, kellően kihajtott, ahhoz hogy könnyedén össze lehessen nyomni ki- és beszereléskor.A Trangia sajnos erre nem fordított figyelmet. Az élek sorjásak, és olyan egyenesre hagyták, hogy összenyomni lehet, de húzáskor lecsúszik róla az ember ujja. Általában kétszer-háromszor megcsúszott rajta az ujjam, mire ki tudtam emelni.Egyéb apró különbség még, az előmelegítő cső bemeneténél a kialakítás. A kínai simán bele van kötve, a Trangia pedig egy menetes részt alakított ki alul. Gondolom más termékeihez is adaptálható a gázrózsa.Az összehasonlítás végén kipróbáltam, hogy az említett különbségek befolyásolják-e a teljesítményt. Természetesen a próba nem lehet 100%-osan hiteles, mert bár két azonos bögrében forraltam 4-4 dl vizet, azonban a gázláng intenzitását optikai illetve akusztikai alapokon határoztam meg. Magyarul, szemre és fülre azonos intenzitást generáltam. 🙂 
Mindkét főző kb. 5p30mp alatt forralta fel a vizet az acél bögrékben. Nagyjából olyan lángon, ami még nem szuszog égéskor, tehát még nem forralós, inkább melegítős erősséggel csináltam a próbát.

Készíttetem viszont három videót is, amin jól megfigyelhető a két eszköz lángképe. Kommentárt nem fűzök hozzá. Mindenki hagyatkozzon a látására és a hallására. :mrgreen: 

Az első felvételen, a két eszköz egymás mellett látható égés közben.

A következő videón a kínai GoSystem gázfőző látható legkisebbtől a legnagyobb lángig.

Végül, de nem utolsó sorban a Trangia gázégője látható működés közben.

Talán nem terjedt ki mindenre az összehasonlítás, arra azonban talán megfelelő, hogy aki hasonló Trangia főzőszettet használ, az könnyebben tudjon dönteni a két eszköz, illetve a 15$ és a 70$-os ár között. Mivel nekem nincs szükségem kettőre, hamarosan nekem is döntenem kell…