DD MC függőágy alsó szigetelőpaplan

Bő három évvel ezelőtt készítettem egy alsó szigetelő paplant a DD függőágyam alá. Hogy hűvösebb időben, akár a hideg télen is tudjam használni kedvenc erdei „hálószobámat”. Ezt cseréltem le most egy gyári darabra.Előtte egy polifoamot raktam bele a függőágyba, mivel ez a DD Bivi típus erre alkalmas dupla aljjal rendelkezik. Az is elég volt még a hidegebb téli napokon is, de szerettem volna kipróbálni egy ilyen szigetelő paplant is. Mielőtt megvettem volna, az itt leírt módon, készítettem egyet magamnak. Hogy majd kipróbálom. Annyira jól sikerült, hogy több mint három éve használom, nagy megelégedéssel. -15 fokban többször is töltöttem kint az éjszakát, és soha nem fáztam, mindig kipihenten ébredtem (Husky Enjoy hálózsákban). Egy alkalommal voltam kint -20 fokban a közeli erdőben próbaként. A próba jól sikerült, de mégis haza kellett jönnöm éjjel, mert bár a szigetelés alul tökéletes volt, fentről kezdtem el fázni. Hiába, … az Enjoy hozta a -18 fokos alsó komfort határt. 😀   Ha ennyit tud a gyári paplan is, akkor elégedett leszek.
Egy ilyen szigetelés szállítása nekem sokkal egyszerűbb, mint a polifoamnak.
Aztán ahogy az nálam sokszor lenni szokott, láttam hogy beválik, jó dolog, így úgy éreztem, megérdemlek egy gyári darabot is a fent említett eszközből. Gábor barátomnál egyébként láttam is, kézbe is fogtam egyet. Tetszett, vágyakoztam rá. Azért ez mégiscsak gyári. Semmi felesleg, prémium kidolgozás, DD függőágyhoz optimalizált kivitel és nem utolsósorban szélálló vízlepergető anyag.

A BlackKnife hazai webshop-ból rendeltem meg , mivel itt jóval kedvezőbb árban volt, mintha a DD hivatalos oldalán rendeltem volna meg. Ez egy új webshop, ezért előtte rákérdeztem, kinek mi a tapasztalata az üzlettel. Egyöntetű, pozitív visszajelzéseket kaptam, és ez lett a saját tapasztalatom is. Pár nap alatt a kezemben is volt a termék. Multicam (MC) színben rendeltem meg. Egyrészt azért, mert a ponyvámat is most cserélem erre a színre, másrészt meg azért, mert nekem barna a függőágy és a ponyva, de barna színben meg érdekes módon nem gyártanak ilyet.
Itt álljunk meg egy szóra. 💡 Többen kérdezték már, hogy mi értelme van a terepszínű dolgoknak. Bújkálni szeretnék? Igen is, meg nem is. Sokkal jobban illik a természetbe egy ilyen szín, minta, mint a barna vagy a zöld vagy bármi más. És én nem szeretek nagyon kilógni a sorból. Másrészt igen, előfordul, hogy olyan helyen táborozok, ahol nem szeretnék a figyelem középpontjában lenni. Kétes környék vagy vadkempingezésre tiltott hely. Van egy nagyon jó összehasonlító teszt egy YT csatornán.

Szóval pár nappal a rendelés után már a kezemben is volt a kis csomag. Néhány szó csak a technikai paraméterekről. A kialakítást és a méreteket az alábbi gyári képen tudom a legjobban szemléltetni.A külső anyag ripstop anyagból készült, ami szélálló és vízlepergető. Ez az enyémmel szemben óriási előny. A vízlepergető része nem annyira számít, hiszen ha rendesen meg van csinálva a fedés, nem igen ázik be semmi. De a szélállóság jó pár fokot emel majd a hőtartásán.

A töltet szintetikus anyagból van. Én azért kedvelem a szintetikus anyagokat a pehellyel ellentétben a hálózsákoknál is, mert ha baj van, és mégis beázik, vagy egy esős párás, ködös nyirkos éjszakán beszívja a párát, akkor ennek megmarad a szigetelőképessége, a pehelynek meg nem.

A csomagolt mérete, 35×20 cm, …… de a kompressziós hevederekkel, 20×20-as méretűre lehet zsugorítani.A súlya 950 gramm, ami annak ellenére, hogy szintetikus anyag, nem igazán marad el, a jóval borsosabb árú, kényesebb, pehelyből készült társainál.

A gyártó, -5 fokot adott meg alsó hőtartománynak, ami mindig egy amolyan becsült érték, hiszen nagyon sok mindentől függ még, hogy ez az érték kinek, milyen körülmények között mennyit változik… 💡  és persze hogy a gyártó hogyan mérte, illetve hogy a marketingesek hogyan értelmezték a mérési eredményeket az eladás szempontjából!  Kibontva kézbe fogva vastagabbnak tűnt mint az, amit én készítettem. (Az is egy -5-ös hálózsákból készült.) Szóval nagy reményeket fűzök a téli használatához.

Ennek a paplannak a felrakása jóval egyszerűbb és stabilabb, mint amit én készítettem. A nyolc gumizsinórral és a végeiken lévő karabinerekkel lehet ezt megtenni. Első körben a két végét kell rögzíteni a függőágy két végéhez, kialakítástól függően. Én a függőágyat tartó karabinerekhez rögzítettem.Függőágytípustól függően, néhány zsinórt el is lehet hagyni. Mivel nekem Bivi típus van, így elég volt az oldalsó füleket a függőágyon lévő fülekhez akasztani a karabinerekkel közvetlenül. De Gábor barátom például még rakott ide kis gumigyűrűket, hogy dinamikusabb legyen a húzása, ha megfeszül.Ha ezzel megvagyunk, akkor be kell állítani a paplan feszességét. Fontos, hogy ezt úgy tegyük meg, hogy a paplan és a függőágy között a lehető legkisebb legyen a légrés, de ne is nyomódjon össze a szigetelő réteg a paplanban. Ezt a következőképpen tehetjük meg. A paplan végein, egy gumis összehúzózsinór van. Ezt sem kell nagyon szorosra húzni, mert a függőágy terhelésénél úgyis hozzá fog majd simulni ahhoz.Utolsó körben pedig a paplan oldalainak felső résében végighúzódó feszítőzsinórral be kell állítani a paplan feszességét. És már készen is vagyunk.Ez idáig néhányszor használtam csak, hiszen most nincsenek nagy hidegek, sokszor nincs is szükségem alsó szigetelésre. Amint bejönnek a hideg idők, és lesz más tapasztalatom, mint Gábor barátomnak, aki régóta teljes megelégedéssel használja hideg időben is, vagy a rengeteg felhasználónak, azonnal meg fogom írni ide, vagy az Alaptábor Facebook csoportjába.Így néhány használat után elégedett vagyok vele, a színe kimondottan tetszik,  örülök, hogy nyugdíjba vonulhatott a régi paplanom.  Most már csak a ponyvát kell lecserélnem ilyen színűre…… :mrgreen: