Tomshoo Titanium „hobó kályha”.

Az alábbi cikkben egy eléggé megosztó tábori konyhai kelléket fogok bemutatni. Ez pedig nem más, mint a „hobokályha”. Van aki szereti, van aki nem. De jól van ez így, kinek a pap…„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok…”  És bizony még az alföldi erdők is tartogatnak csodákat… Hiszen az őszi kikerics most bontogatja igazán szirmait, még csak nem is megbújva a magas fűszálak között.A természetjárók zöme a hegyeket keresi, valami megmagyarázhatatlan csodavárással. Pedig nem is hinné az ember, hogy már egy rövidebb alföldi erdőben tett kirándulás is mennyi élménnyel ajándékozza meg az erdőjáró embert. Főleg ilyenkor ősszel, mikor már nincsenek szúnyogok, az apró bogarak sem kellemetlenkednek. Maradnak a csodálatos őszi színek, amik szinte megmasszírozzák az ember retináját.Két napra mentünk ki az erdőbe, hogy kipihenjük magunkat, és kipróbáljunk új dolgokat, új eszközöket. Nekem már volt egy gyenge próbálkozásom hobó kályhával, nem szerettem bele. Több oka is volt, de annak a típusnak a kiterjedése és a súlya is gyenge pont volt. Ha ilyesmi készségre lenne szükségem, bizonyára áldoznék rá egy kicsit többet, hogy egy kicsi, és könnyű eszközt vásároljak. Kapóra jött hát Matyi barátom felajánlása, hogy próbáljam ki a Tomshoo Titanium kályháját. Éltem is a lehetőséggel.

Az eszköz szétszedve nagyon kis helyen elfér, tekintve hogy a 0,5 mm-es titán lemez alkatrészek összes vastagsága még pici torzulással is, meg a domború kialakításokkal is kb. 6 mm vastagságú helyet foglalnak. A földön álló magassága 16 cm, szélessége pedig a fülekkel együtt 13,5 cm.Összeszerelni nem bonyolult, nem egyszer láttam olyan hasonló eszközt, ami komoly kézügyességet igényel e téren. Na, ez nem olyan szerencsére, így ez egy jó pont már az indulásnál. Összerakás után a tetejére kerül két lemez keresztirányba, ez plusz tartást is ad az eszköznek, habár e nélkül is igen masszív, meg a kisebb bögréket, edényeket is rá lehet tenni.Nem szerettem volna ezzel főzni egész hétvégén, mert elfogult Trangia és gáz tüzelésű eszköz kedvelő vagyok, így csak egy kis adag fát készítettem oda. Inkább csak vékony ágak voltak, hiszen az eszköz kétségtelen előnye az is, hogy minimális tüzelőanyagot igényel. Természetesen vannak helyzetek, amikor ez az eszköz nem megfelelő. Gondolok itt a hazánkban fellelhető hegyeknél magasabb helyekre, ahol sok esetben még ennyi tüzelőanyag sincs.Az alsó rács mérete fülek nélkül 12×12 cm. Erre a rácsra készítettem egy kis gyantás fa forgácsot, ami majd az éleszték lesz a tüzelőanyag alá.Itt jegyezném meg, hogy ha esetleg valaki jobb minőségű gyantás fát szeretne, vagy nincs a közelében fenyves erdő, illetve nem szeretne erre időt szakítani, pár forintot viszont áldoz rá, annak melegen ajánlom a Light My Fire termékét. Messzemenően az egyik legjobb éleszték ebben a kategóriában.Begyújtottam tehát a tüzet, és mikor már megerősödtek a lángok, felraktam egy alu kannában kb. fél liter vizet. Alig telt el 7-8 perc, már szuszogott a vízforraló kanna, és lobogott a víz a kannában. Ez az idő alig két perccel több, mint egy átlagos gázfőző melegítési ideje „hasonló” körülmények között. Igaz, az elején néha kicsit táplálni kellett levegővel oldalról, mert az alja elég közel van a talajhoz és nem kap elegendő levegőt.Megjegyezném még, hogy alul nincs hamu tartója az eszköznek, tehát szigorúan talajon szabad használni, olyan helyen, ahol nincs veszélye annak, hogy az alul kihulló hamu, parázs felgyújt valamit. Ha ezt a részét nézzük a dolognak, akkor már a hatályos, tűzgyújtási szabályokban befoglalt kritériumoknak sem felel meg, hiszen alul sincs megfelelő szikrafogója és elöl sem zárt.
„Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.”

Mikor kihűlt az eszköz – anyagának köszönhetően meglepően hamar kihűlt – könnyen szét lehetett szedni, majd egy darab papírzsebkendővel gyakorlatilag tisztára lehetett törölni, és visszahelyezni a kis vászon tokjába.

A kályhácska 2020-as Aliexpresses ára 20-22 dollár között van. Ha valakinek nincs igénye a kis súlyra, választhatja a fele ilyen árban lévő, viszont pontosan a duplája súlyú eszközt is a gyártó kínálatából. Pénztárca és igény kérdése.

Mindenesetre kicsi és könnyű eszköz a maga 200g-os súlyával, ha valaki mindenképpen tüzeskedni szeretne, minimális tüzelőanyag ráfordítással. Aki lélekmelengető pattogó tűz hangjára vágyik és az ezzel járó füst illatára, az mindenképpen szerezzen be magának egy ilyen eszközt. Nem ezen múlik, de széppé, emlékezetessé tudja tenni a természetben töltött időt.