Tomshoo Titánium denaturált-szeszes főző.

Nemrégiben volt szerencsém kölcsönkapni egy kis Tomshoo spirituszfőzőt. Eljött az alkalom, hogy kipróbálhattam és leírjam a tapasztalataimat!A Tomshoo-tól, legutóbb egy titánium hobókályhát próbáltam ki és írtam is róla. Izgatottan vártam ennek a kis titánium denaturált szeszes eszköznek a próbáját is.  Egy borongós őszi napon meglátogattuk a Gödöllői arborétumot. Nagyon szép hely, mindenkinek ajánlom, könnyen megközelíthető és ingyenes. Kaptam tehát az alkalmon, hogy kipróbáljam ezt a kis melegítőeszközt. Indulás előtt elmentem még a háztartási boltba, hogy vegyek hozzá denaturált szeszt, ezzel kívántam üzemeltetni. Mondták, hogy szagmentes az anyag, de az igazság az, hogy ez is büdös. 1000 forint körül volt egy liter.

Az eszközt, elegáns kis narancssárga tasakban adták. Szeretjük ezt a színt, nehezebben veszik el, jobban látjuk, nem tapossuk el olyan könnyen. A súlya egyébként 66g, a mérete pedig 72×44 mm. Nem nagy és nem is mondanám nehéznek. Az eszköz belsejében egyébként nincs semmi, ami felszívná a folyadékot. (pamut betétet szoktak rakni bele) Ez az egyik oka egyébként, hogy nem lehet szállítani az üzemanyagot hozzá, csak külön. A másik, hogy nincs kupakja, kifolyna, elpárologna belőle a tüzelőanyag.

A súlyába természetesen beletartozik a két db 96×29-es perforált lemezke, ami egymásba keresztbe rakva adja majd a tartófelületet, amire majd a bögrénket rakjuk, és egy kis bowden gyűrű, amivel egymáshoz rögzíthetjük tároláskor a két lapkát.Bögrét írtam, mert szerintem egy tea vagy egy zacskós leves melegítésére megfelelő a kis eszköz, nagyobb mennyiségek főzésére, melegítésére bizonyára nem ez a legoptimálisabb eszköz. A főző belsejében jól láthatóan préseléssel űrmérték jeleket tettek unciában…  (egy fl oz =29,57 ml) … és milliliterben is.Ez nagyon hasznos, tekintve, hogy az égés nem szabályozható és az eszköz nem is zárható, (tehát vagy kifogyasztjuk a benne lévő anyagot, vagy… erről még írok később) így ki kell tapasztalni, számolni mennyi melegítenivalóhoz mennyi tüzelőanyag kell.

Arra gondoltam, hogy fél liter vízből főzök egy teát, és lemérem mennyi időbe telik ez. Töltöttem 30 ml-t a denaturált szeszből, begyújtottam és felraktam rá a bögrében a vizet. Nagyon enyhe szél fújt, de ez is alaposan kivitte a gyenge lángot a bögre alól. Az első meglepetés most ért. Arra számítottam, hogy elég lesz ez a mennyiség, de valójában éppen csak langyos lett a víz, mire már ki is fogyott az üzemanyag. Na mindegy, töltöttem bele, most bő 60ml tüzelőanyagot és melegítettem tovább.
Nagyjából 10-12 perc múlva (nem tudom pontosan, mert közben töltenem is kellett ) felforrt végre a fél liter víz. És itt jött a másik problémám. Nem jöttem rá, hogy hogyan tovább. Az egy dolog hogy nem lehet szabályozni az égést, de mivel mindenfelé kicsapott a láng, forró lett az egész bögre, meg a füle is. Gyors mozdulattal levettem a bögrét, és… és a tűz csak égett, fogalmam sem volt, hogyan kellene eloltani. Nagyjából még 10ml  tüzelőanyag volt benne. Megvártam hát, hogy kifogyjon és kialudjon a láng.

Kb. 70-80 ml denaturált szeszt fogyasztottam el fél liter forró vízhez. Igazából kilencvenet, mert a maradékot kénytelen voltam elpazarolni, hiszen nem tudtam eloltani. Egy picit összekormolta a bögrém alját, ez az egyik ok egyébként, hogy gázpárti vagyok.
Mikor kifogyott a tüzelőanyag, pár perc múlva már el is lehetett rakni az egyébként tökéletesen tisztán maradt eszközt. Talán a kereszttartó lemezek lettek egy icipicit kormosak. Szüttyögős kis eszköz. Ki kell tapasztalni, mennyi üzemanyag elég egy-egy melegítéshez. Töltögetni kell, nem lehet szabályozni a teljesítményét. Én biztosan a gáznál maradok, de aki szereti a régi stílusú, hagyományos egyszerű eszközöket, rászánja az időt a „pepecselésre”, annak tetszeni fog ez a kis főzőkészülék. Halk égésével, kicsapongó lángjával, penetráns szagával, romantikus kelléke lehet a lelassulni, kikapcsolódni vágyó erdőjáró embernek.