Swiss+Tech „félmulti”, azaz mit is kapunk 20$-ért 2023-ban.

A napokban érkezett meg a távoli kontinensről a legújabb szerzeményem, amit én „félmultinak” neveztem el. Swiss+Tech márkáról van szó, és így elsőre azt mondanám, sokat fogunk még hallani róla.Bármilyen furcsa, az egész úgy kezdődött, hogy vettem egy Gerber MP600-as multiszerszámot. Amivel maximálisan meg voltam elégedve. Na jó…a fűrész az hiányzott róla, de az összes többi funkció még mindig favorit volt nálam a multik világában, szóval szó sem lehetett cseréről. Aztán egyszer csak valahol megláttam ezt a kínai gyártmányú „fél” multit. Mint egy multifogó egyik szára. Benne egy masszívnak tűnő fűrész, és úgy alapjában az egész masszívnak tűnt. Az ára meg nagyon barátinak.

Elmondom elöljáróban, mire használom én ezeket a szerszámokat. Kertészetben és ezermesterkedéshez, ahol sokszor elég egy egyszerű fogó, egy csavarhúzó, késpenge, de ezek aztán gyorsan, mert arra épp nem készültünk, hogy kelleni fog. Nem megyünk el az autóig, és nem mászunk le a létráról. Előpattintjuk a multit, és villámgyorsan túlesünk a dolgon. Hogy a fűrész minek? Elvágni egy kábelcsatornát, az öntözőrendszert megbabrálni, KPE csöveket vágni, kilógó ágakat eltávolítani „hirtelen, de gyorsan”.  Mindezt saras, vizes, poros, mocskos környezetben. Egyszerű bicskák így hamar elvéreztek már. Szóval kellett egy ilyen eszköz.

Mikor megérkezett a posta és kibontottam a csomagot, egy kellemes érzés fogott el. Prémium minőségű bliszteres csomagolás, rajta néhány fontosnak vélt tájékoztatással. Az élettartam garanciát én sem hiszem el, de a többi akár igaz is lehet.A hátlapon megtekinthetjük azokat a funkciókat egy rajz által, amiket csak kibontás után érhetünk el. Ez hasznos, bár manapság mint én is, vásárlás előtt mindenki YT videókon készül fel a várható élményre.Kibontva a csomagolást, használati utasításra bukkanunk. Nem gondolnám, hogy valaki végignézi, de mit lehet tudni,… van, angolul is és ez klassz dolog.  Most csak azokat a tapasztalatokat írom le, amik kibontás után kézbe véve fogadtak. Tehát ezek nem használati tapasztalatok, hanem első benyomások. Később majd bővítem a cikket, hogy milyen használat közben.

Kézbe véve, strapabíró eszköz benyomását kelti. Erős panelek, kellemes fogás, méretben pedig kb. mint a Sidekick egyik fele. Súlyra nem tűnik nehéznek, de lemérve és a Sidekick-kel összehasonlítva nehéz. Előbbi 128g, utóbbi pedig 188g. És ugye utóbbiban ott a fogó is a másik markolat mellett.A multi méreteihez a gyári fotót és mérést vettem alapul.Először a fűrészt néztem meg, hiszen jóformán engem csak ez érdekel. Ez az oldalsó panel és a belső panel között bújik meg. Szó szerint és átvitt értelemben is. Ügyeskedni kell a kinyitásához, és elárulom, még ez nyílik legkönnyebben. :mrgreen: Kesztyűben biztosan nem tudom kinyitni, csak körömmel.Kinyitva viszont egy meglepően jónak tűnő húzófűrész bukkan elő, ami stabilan működő liner lock mechanizmussal rögzíthető.  Ezzel az eszközzel együtt jó fogása van a multinak. A másik oldalon, szintén a két panel között, és szintén zárhatóan, a késpenge foglal helyet. Érdekes látványelem a késen a mintázat. Jó az is, hogy van nyitófurat, de ezzel, egy kézzel egyszer sem sikerült kinyitnom.  A pengének munkaéle van gyárilag, nekem az a kábeleket, műanyagokat elvagdosni elég is lesz. Az anyaga a pengének, ha minden igaz, 8Cr13MoV. Ez teljesen egyszerű általános anyag. Persze ne feledjük, közben, miközben ítélkezünk, hogy egy 20€-s eszközről beszélünk!A belső panelek, két oldalon, négy eszközt rejtegetnek. A jobb oldalon ezt a három eszközt.Meglepő módon, ezeket egy erős, szép kidolgozású, jól használható hátsó zárral tették rögzíthetővé. Hogy miért meglepő módon? Először is azért, mert mindhárom eszköznél nagyon kicsi a becsukódás lehetősége. (másodszor meg… majd a bit fejnél mondom)  Az első amit megnéztem, az az olló. Nagyon nehezen lehet kinyitni és csak körömmel. (De előtte ki kell nyitni a bit foglalatot.) Szorosan támaszkodik a panelhez és nagyon mélyen van a körömvájat.Viszont erős rugóval, jó fogással, és jó vágásképességekkel rendelkező olló. Reméljük, jó anyagból is készült.Kinyitni nem könnyű, ám visszacsukni viszont kissé problémás. Apró hibája, hogy a szegecs ami az éleket összefogja, beleér becsukáskor a panelba, így kissé elhajlítva lehet csak becsukni. Mivel az olló két szárát fogjuk használatkor, a becsukódás esélye 0, ezért nem értettem a zárhatóságot.

A következő eszköz, egy csomagbontó, ami borzasztó sorjás éllel érkezett, a végén egy csavarhúzó van. Nagyon nehéz kinyitni, szintén csak körömbeszakadás várható terhe mellett. Ez is rögzíthető, bár csak a csavarhúzó miatt szükséges, a dobozbontó/hevedervágó nyitásra húz.A harmadik eszköz ezen az oldalon, egy kupaknyitó, konzervnyitó, kábelcsupaszító trió. Erről nem tudok mit írni. Illetve annyit, hogy szintén nehéz kinyitni, nem csak a szorosság miatt (gondoltam, ezt majd orvosolom egy kis lazítással a csavaroknál, vagy WD40-el, de egyik sem működött. WD40-el semmi különbség, pici lazításkor meg lötyög az eszköz.) hanem mert az a hatalmas körömvájat nagyon mélyen van. „Elérhetetlen.”  A kupakot biztosan kinyitja, mint bármi az életben. 😀  A többi majd használatkor kiderül. Konzerv már szinte mind bontófüllel rendelkezik, a csupaszító meg…majd látjuk.Ennek az oldalnak a másik felén, szintén jó mélyen, található a bit befogó egy dupla bit heggyel. Nem is kell írnom nyilván, hogy nagyon nehéz kinyitni. :mrgreen: Elsőre körömmel egy picit kimozdul a helyéről, utána a kikandikáló bithegybe lehet kapaszkodni, mert a körömvájattal biztosan nem lehet kihajtani. Viszont ha ki van nyitva, könnyen becsukódik, mert erre meg, mint fentebb utaltam rá, nem tettek zárat (meglepő módon, a három másik eszközre meg igen…erre kellett volna) és nem is pattan olyan szorosan mint pl. az LM eszközein. Szóval ha jól nyomjuk, könnyen és erősen az ujjunkra csukódhat.Apró üröm még az örömben azoknak, akik emiatt veszik/vennék meg az eszközt,(mert még a nevesebb gyártóknak is csak a drágább eszközeiben van cserélhető bit) hogy a bithegy habár szabványos, viszont golyós, ez rögzíti a hegyet, tehát ha elvész, vagy elkopik, akkor a hagyományos bit hegyek kiesnek belőle. Vagy ugyanilyet kell szerezni, vagy egy kis neodímium mágnest ragasztani a foglalat aljába. Vagy ha létezik mágneses bit fej… ezeken még nem gondolkodtam.Klassz dolog, hogy a panelek élein, inch és cm-es mérce található.Oldalt erős, jól használható klipsz van a multin, én személy szerint semmit nem használtam még klipsszel. De talán le lehet szerelni róla, nem úgy mint a Sidedick-ről.(Kipróbáltam, nem lehet leszedni. Alátétként működik. Leszedve és a csavart visszahajtva lötyög az oldalpanel)

És még egy, talán nem is olyan apróság. Zsinórfuratot is tettek rá.Én körbekérdeztem késes csoportban, és még olyan is volt, aki egyenesen érthetetlennek találta az ilyet egy multin. Nos, én sosem kötöttem még magamhoz, de sokszor volt már olyan helyzet, hogy nagyon jó lett volna a rögzítés. Leesett, és jó esetben nem tett kárt semmiben, és nem sérült az eszköz. De mivel csatornák felett, magasban, állványon, emberek felett, víz felett is dolgozom… megfontolandó számomra a rögzítés lehetősége.

Nos, és akkor mi a véleményem így elsőre? Külsőre egy jó minőségű eszköznek néz ki, kézben kipróbálva ízig-vérig kínai, sajnos a szó rosszabb értelmében. De azért nem bántam meg, hogy megvettem, mert jobbára csak a fűrész miatt kellett, meg esetleg a bit és késpenge miatt. Az ára 20$,(kb. 7.500-ft) nem borsos. Nyigázni biztosan megfelel majd, hiszen strapabíró kialakítással rendelkezik, összességében inkább pozitív irányba billen a megítélésem róla. Az eszközök nyitásának megoldása borzalmas, de azért megoldható. Az éleket rendbe tettem, a bit hegy kiesést majd áthidalom, ha jelentkezik a probléma.  De majd ha használom, utána bővítem a cikket, és megmondom, megérte-e megvásárolni. Ha egy nagyon olcsó hasonló tudású multit keresel, akkor nyugodtan megveheted. Alternatívái  Gerber Armbar Trade vagy Stake out ~ 45$-ért.

Frissítés: pár hét múlva megváltam az eszköztől. Nem esett kézre, nagyon nehezen nyíltak az eszközök, és semmit nem tudtam vele csinálni hogy ez jobb legyen.