Tiltott területek a Magas-Tátrában

Egy cseh weboldalon jelent meg az alábbi térkép, melyen a készítők különböző színekkel jelölték a Magas-Tátra azon területeit, melyeken teljesen, vagy részben tilos a mozgás, túrázás, hegymászás.
Tiltott területek 2015 goat czA rózsaszínnel jelölt területek teljes tilalom alatt állnak, ahová sem hegymászók, sem pedig turisták nem léphetnek be, még hegyi-vezetővel sem.

A narancssárgával jelzett területeken turisták csakis hegyi-vezetővel mozoghatnak. Ezeken a területeken hegymászók csak érvényes hegymászó igazolvánnyal mozoghatnak, amennyiben az általuk elérni kívánt útvonal nehézsége magasabb, mint II-es, és fontos kitétel, hogy a hegymászóknak az éjszakát a jelzett területen kívüli szálláshelyen kell tölteni.

Más színnel jelölt területeken található jelzett turistautak bárki számára hozzáférhetőek, figyelembe véve a TANAP téli zárlatra vonatkozó rendelkezéseit.

A térképen szürkével jelzett terület e Lengyel-Tátrához tartozó rész.

A fenti színkódok csak a völgyeket érintik, a csúcsok elérhetősége más kérdés. A Magas-Tátra durván 130 csúcsából 7+2 érhető el jelzett, vagy jelzés nélküli, de engedélyezett turistaúton. Ezek a Kriván, Kapor-csúcs, Tengerszem-csúcs, Kis-Viszoka, Nagyszalóki-csúcs, Fehér-tavi-csúcs, Elülső-Szoliszkó, Oszterva és Nagy-Morgás. Utóbbi háromnak a csúcs jellege egyes vélemények szerint erősen megkérdőjelezhető, így ha a valódi csúcsokat nézzük, hatot érhetnek el a turisták jelzett turistaúton.

Forrás: http://www.magas-tatra.info