Függőágy kicsit másképpen.

Mondhatnám, hogy ezt a cikket azoknak ajánlom, akik csak azért nem vesznek függőágyat, mondván, mi van, ha nincs éppen két fa, amire rá lehet kötni. De nem mondom, mert ezek az emberek nem ezért nem vesznek ilyen príma pihenőt, mert ettől félnek. Hanem egyéb, ezer más okból. Sok-sok éves tapasztalatból mondom, hogy vízszintes, sima, száraz, megfelelő talajt sokkal nehezebb találni, mint két egymástól megfelelő távolságra eső fát. Tehát ez a cikk most azoknak szól, akiknek van függőágyuk, de még nem használták földön felállítva. Ez egy DD Hammock Travel Bivi típusú függőágy. Fedésnek most nem vittem csak egy éppen akkora ponyvát, ami nagyjából lefedi a függőágyat. Egy angol katonai ponyvát, a DPM fedőnevű darabot.  Így jobban lehet látni magát a függőágyat, és a felállítást jobban tudom szemléltetni.

Amire szükségünk lehet, az madzag, egy kézifűrész, egy balta és egy kés. A fűrészt azért tanácsolom ilyen esetekben, mert egyenesre lehet vágni vele a karókat, cövekeket, ez nagyon hasznos, amikor szeretnénk leütni őket a földbe a baltával.

Nos, akkor képzeljük el, hogy túrázunk a Hortobágyon vagy az Alföldön, és vagy nincs csak amolyan giz-gazos, bokros, ciherés, burgyingos rész. (ez tájegységenként változhat  🙂 )
dpp_05592Vagy éppen van a távolban fa, de a végkimerülés határát súrolva, már csak az esti hálóhely biztonságos, masszív elkészítésére szánjuk megmaradt erőnket. No, meg a vacsora elkészítésére.
dpp_05587Viszont nem szeretnénk egymillió szúnyoggal, bogárral együtt tölteni az éjszakát. (másrészt néhány fokkal a háló miatt emelkedik a hőmérséklet körülöttünk, mivel a gyenge szellőt is megfogja a sűrű háló, és a kiáramló meleget is kissé.) Na, ekkor jöhet jól ez az eljárás.
Kezdésnek, szedjük ki a függőágy két végéből azt a zsinórt, amin gyakorlatilag függeszkedik rendes esetben.
dpp_05570Majd a négy sarkára, tegyünk négy ringlit. Magyarul, fém karikát, vagy gyűrűt. Ezt célszerű már előre, otthon megcsinálni, így nem kell elvinni a ringliző szettet is a túrára. 😉 
dpp_05571Ebbe a négy karikába, tegyünk egy-egy kötélhurkot, amivel majd kifeszítjük az ágyat.
dpp_05572Faragjunk négy kis cöveket, ezekkel feszítjük meg majd.
dpp_05573Valahogy így nézzen ki kifeszítve. Nem kell túlzottan megspanolni.
dpp_05574Kell még két kb egyméteres körüli rúd, de ez attól függ. mekkora a fedés és milyen magasra szeretnénk rakni, milyen formában, milyen lejtéssel…stb…stb.
dpp_05575A továbbiakban nem írnám le, mihez milyen cölöp kell. Értelemszerűen majd kikövetkeztethető.

Lent van tehát kifeszítve a függőágy, ráraktam a ponyvát hogy tudjak tervezni, és kissé leütöttem a két karót, ami a fő tartója lesz a menedéknek.
dpp_05576Jöhetnek a feszítőzsinórok. Amolyan „érintőre” meg is lehet húzni a feszítő zsinórokat a karóknál. Karónként kettőt raktam. Nem kell több, én nagyon erős szeles időben csináltam, majd látszik a többi képen, de mégis bőven jól tartott a most bemutatott szerkezet.
dpp_05577Mikor mindkét oldalon áll a kissé feszített karó, akkor közé rakjuk a ponyvát, és megfeszítjük kellőképpen.
dpp_05578Ezután a ponyva egyik oldalát rögzítettem és felhúztam a függőágy hálós részét a karók tetejéhez. Amint a képen látszik ekkorra már beraktam a két kis darab fát, ami merevíti a hálót felül. (ezt később majd kiveszem, hogy lássam milyen anélkül)
dpp_05579A ponyva másik oldalát nem húztam le, hanem két rúddal megemeltem és kifeszítettem, hogy látható legyen az építmény. Meg ha nem esőre, hófúvásra készülök, akkor mindig így szoktam. Így ki lehet látni, hogy mi történik körülöttem.
dpp_05580Ilyen lett tehát a  függőágy a földön felállítva. Látható hogy az erős széltől vitorlaszerűen duzzad a ponyva. De mivel jól készítettem el a menedéket, így kiválóan tartja magát a szélben.
dpp_05583És az is látható hogy annyit simán feljön a függőágy széle, hogy a talajról a víz nem tud könnyen behatolni.
dpp_05582Így néz ki oldalnézetből a menedék.
dpp_05581dpp_05584dpp_05585Ilyen, amikor kiveszem a hálóból a merevítőt. Ekkor is van benne bőven elég hely.
dpp_05590Összességében nem gondolnám, hogy sűrűn szükségem lenne erre a megoldásra, de el tudom képzelni, hogy egyszer… talán… Mindazonáltal a menedék ilyesforma elkészítése meglehetősen időigényes a fához kifeszítéshez képest. És gyakorlatból mondom, hogy az összes egy ponyvás menedék építése is jelentősen lassabb, mint a függőágy kifeszítés és ponyvázása. Most a földön és a levegőben alvás közötti kényelmi különbségekről nem is beszélek. Természetesen a függőágy javára.