Quechua 500 ausztrál kalap

Itt az Alaptáborban sokat foglalkozunk az egészséggel. Hiszen erdőn-mezőn, vízparti, és egyéb bolyongásaink folyamán elengedhetetlen a jó egészség. És erre vigyázni kell. A következő cikkben, egy fejfedőt, vagy úgy általában „a fejfedőt” szeretném népszerűsíteni.

Mindannyian tudjuk, hogy az erős napsugár, milyen káros következményekkel jár.  Erről van cikk az Alaptáborban. Továbbá esőben is hasznos egy megfelelő fejfedő,én pl nem szeretem a kapucnit, sőt, szélben is komfortosabb így járni a természetet.

A régi kalapom sajnos megadta magát az idő ostromának. Ez egy ArticTex típus volt. És amellett hogy az anyaga tönkre ment, a funkcióját is kompromisszumokkal látta el már kezdetektől fogva. De azért így is évekig hasznos társam volt esőben, szélbe, tűző napsütésben.

Elérkezett tehát az idő, hogy új kalap után nézzek. Ausztrál típusú kalapot szerettem volna, ez nem volt kérdés. Mivel a Tilley Hat márkára nem tudtam annyi pénzt rászánni, így már régóta nézegettem más márkákat. Aztán egy utazás alkalmával, betértem egy hazai nagy sportáruházba, és megakadt a szemem egy Quechua 500 típusú fejfedőn.
Háromféle színben volt a polcon. Sötétszürke, sötétzöld és bézs. Én az utóbbit választottam, hiszen ezt a kalapot legtöbbször tavasztól késő őszig használom. És a napsütésben jobban teljesít a világos szín.

Fontos volt, az egyik legfontosabb, hogy a kalap karimájának a tartása megfelelő legyen. Ne legyen nagyon erős, mert akkor egyik számomra fontos funkcióját veszti el. Nevezetesen, hogy fotózás közben ne kelljen levennem a kalapot, hanem csak exponálás közben, feltolom a karimát, ahogy kényelmes. A másik meg, hogy ne is legyen nagyon gyenge, mert akkor egy gyengéd szél is könnyen a szemembe fújja, és ha vizes lesz, akkor teljesen le tud konyulni körbe. No, ez a kalap tökéletesen rugalmas karimával rendelkezik. Ellenben a régivel.

Nézzük tehát, mivel ruházták fel még a gyártók ezt a kalapot.

A méret kiválasztása az egyik alapvető dolog, amire oda kell figyelnünk. Itt érdemesebb inkább az eggyel nagyobb, mint az eggyel kisebb méretet választani. (56-58-60-as méret létezik belőle) Ugyanis a kalapban körbe fut egy állítható szűkítő gumi, rögzítővel, amivel ideálisra állíthatjuk a méretet.  
A fejre véve, számomra nagyon komfortos érzést biztosít a kalap belsejébe varrt háló. Ez körbe, a fejhez nyomódó résznél duplán, a többi helyen szimplán van. Ez a hálós anyag fogja fel részben az izzadságot, és biztosítja a megfelelő szellőzést és hőszigetelést is egyben.
Amint felkerül a kalap, azt célszerű rögzíteni is valahogyan, hiszen ez a típus, elég nagy felülettel rendelkezik ahhoz, hogy lekapja a szél a fejünkről. Ezt, egy fültől fülig, az áll alatt elvezetett, rögzítő csattal fixálható zsinórral oldották meg. Apró figyelmesség, hogy ezen a zsinóron, van egy kis műanyag pöcök. Ez egyrészt lent tartja a zsinórt, másrészt ezt megragadva tudjuk szűkíteni a zsinór méretét.
A zsinór a két végén, kis karabinerekkel van rögzítve, hogy ha nincs rá szükségünk, akkor el lehessen távolítani.
A kalap szellőzését két módon szerették volna megoldani a tervezők. Az egyik, hogy a felsőrész oldalán, közép tájékon kis lyukak vannak. Oldalanként kettő-kettő darab.
A másik, és ez nem annyira a működik, a felsőrész oldalán alul, a patenttől jobbra és balra, két szellőzőt alakítottak ki. Ezek azonban a kalap felvételekor, annyira összenyomódnak, hogy nem tudják ellátni a feladatukat. De jó ötletnek tűnt…
Ha már jól áll a kalap a fejünkön, nincs más hátra, mint kitalálni, hogy hogyan viseljük. Hiszen az oldalt lévő patentekkel, lehet egyoldalasan felhajtva…
...vagy kétoldalt feltűzve használni.
Utóbbit nagy szélben javaslom, mert ilyenkor nagy stabilitást kap a fejfedő karimája. Hogy a karimán alul, oldalt mi az a két fülecske, van-e valami funkciója, arra nem jöttem rá.

Nagy napsütésben igen praktikus ez a kalap típus, hiszen védi a füleket, és a tarkót is a káros napsugárzástól. Néhány nap viselés után írom ezt a cikket. Ebben volt városi csavargás, erdei kirándulás… Nagyon kellemes viselet, mindenképpen megéri a maga 3500 forintos árát.(Tilley Hat ára 25.000 Ft)  Egy nagyon szép, masszív, funkcionális, könnyű elegáns kalapot kap az utazó a pénzéért. Viseljük túrázásaink, táborozásaink, vagy egyéb utazásaink során, mindenképpen ajánlott vétel. De akár városi viseletre is egy vagány kiegészítője lehet ruhatárunknak!

Frissítés! 🙂
Ez a kalap típus annyira bevált, hogy hamarosan megvettem a vízhatlan változatát is. Nagyon hasznos volt már több alkalommal is, mikor esőbe keveredtem. 🙂