Mátrai sütődiszkosz Plusz

Egy cikkemben már méltattam a mátrai favágók által használt edényt. Nevezetesen a mátrai sütődiszkoszt. Most egy általam kért, átalakított verziót szeretnék bemutatni.

Amióta megvannak ezek az edényeim, elég sokat használom őket. Van egy kétszemélyesem, azt nagyon sokat használtam, még kenyér sütésre is, megszerettem.
Azonban ahogy bővült a család, erdőjárásaink, vadkempingezéseink során, igény mutatkozott egy 4 személyes változatra. Természetesen az is nagyon bevált. De ahogy használni kezdtem, úgy tapasztaltam, hogy jobban ki lehetne aknázni az edényadottságait. Mégpedig úgy, hogy ha szét lehetne szedni, akkor két serpenyő, két egymástól független főző alkalmatosság lenne belőle.

A gondolatokat tett követte. Mivel ekkor éppen tűzgyújtási tilalom volt erdőn-mezőn, így felhívtam a készítőt, Budai Sanyi bácsit, és megbeszéltem vele egy találkozót. Annyit mondtam, hogy egy kis javítás kellene az eszközön, amit ő nem nagyon értett, hiszen örök élet meg egy nap egy ilyen sütőedény.

Amikor találkoztunk, elmondtam neki, hogy mit szeretnék. Hogy szétszedhető, de mégis teljes értékű maradjon az edény. A mester, furfangos módon, ezt a következőképpen oldotta meg.

Az eleje az edénynek, természetesen maradt úgy, ahogyan eredetileg minden edény készül. Egy könnyen nyitható, biztonságosan zárható csattal.
A hátsó zsanéroknál viszont , egy különleges kis csatot alkalmazott a két fél összefűzésére.
Zseniális, egyszerű és nagyszerű. Könnyen szétszedhető, és könnyen összerakható lett a diszkosz, miközben megőrizte eredeti funkcionalitását.
Pontosabban bővült egy plusz funkcióval. Két különálló edényként lehet használni. Táborozáskor ez már sokszor jól jött volna, hiszen így már nem kell még plusz edényeket vinni, mikor már eleve elcipelem ezt a diszkoszt. Az egyikben pl. főhet a burgonyapüré, a másikban meg a pörkölt készülhet.
Egy egyszerű masszív fa nyéllel, így már használhatjuk különállóan serpenyőként mindkét oldalt.
Így született a gyakorlati tapasztalatokból, egy jobban kihasználható edény. Ezentúl már ilyet is lehet rendelni a mesternél, 1.000- forintos felárral, bármelyik méretnél. Most még tart a tűzgyújtási tilalom, de ígérem, amint lehet főzőcskézni az erdőben, gyarapszik majd az Alaptábor tábori konyha része.