Alumínium Sátorcövek

Az alábbiakban, egy igazán véleménymegosztó eszközről szeretnék leírni néhány gondolatot. Már csak azért is, mert most fordult elő velem először, hogy sátorcöveket vettem. És ugye minek az, hiszen az erdő tele van ágakkal, minek cipelni a nehéz vasakat.Eddig mindig adtak cöveket a sátorhoz, amiket vásároltam. Ezek jellemzően henger alakúak, alumíniumból készültek, és olyan hitvány minőségűek voltak, hogy rendre össze-vissza görbültek, már egy keményebb talajban is. És mivel én télen is túrázom, így a fagyott talajt már nem is említeném. Nos, az egyik oka ez volt annak, hogy ezt a fajta sátorcöveket vásároltam meg.A másik oka pedig a következő tapasztalat volt: túrázások alkalmával, a célponthoz érve, egyre kevesebb időt szeretnék annak szentelni, hogy megfelelő sátorcöveknek, ponyvafeszítőnek valót keresgélek, majd kifaragom hegyesre, meg faragok bele vájatot a kötélzetnek.(És bizony az a tapasztalat, hogy sokszor még gondot is jelent olyan anyag beszerzése, amiből ki lehetne termelni a cölöpnek valót.)  Aztán ha keményebb a talaj, akkor még ügyesen szét is verem a végét a baltával, mikor le akarom ütni… rosszabb esetben a saját kezemet is veszélybe sodrom. Idén aztán több vízitúrán is odáig jutottam, hogy este megállásnál inkább kölcsönkértem Istvántól, a túratársamtól néhány darabot. Leütöttem, és mentem a dolgomra. És persze nyár végén meg is rendeltem magamnak egy adagot. Jó rikító színben, ha esetleg a nagy kapkodásban el akarnának tűnni.A szobán forgó eszköz paraméterei a következők:

Hossza: 18 cm

Átmérője: (kb.) 1,5 cm

Súlya: 13g.

Arra a következtetésre jutottam, hogy ezt a kis méretet és csekély súlyt feláldozom a kényelem oltárán. Egyből tíz darabot rendeltem a világpiacról. Darabját 180 forintért. (2018) Általában majd hat darabot fogok vinni belőle. Az már majdnem 100g lesz, de egye fene, vállalom cipelni. Mikor ezeket a fotókat készítettem, december közepe volt, már eléggé fagyos volt a talaj. A cölöpöt könnyedén ütöttem le a baltával, hogy elkészíthessem az alábbi fotókat. Látható, hogy az eszköz, alumíniumból készült, színesre eloxált, három ágú forma. Ez a kialakítás, bitang tartást ad az eszköznek. Létezik belőle egyébként színezetlen, és több egyéb színű is.(forrás:internet)

A végét kihegyezték, de úgy, hogy ne tudja kiszúrni a többi felszerelésünket, ám mégis elég hegyes legyen ahhoz, hogy könnyedén a talajba hatoljon.A cölöp másik végére, egy rikító színű madzagot tettek, ha esetleg ennek segítségével szeretnénk rögzíteni a kötelet.Ha pedig az említett kötelet nem akarjuk használni, akkor a praktikusan kialakított vájatokat használhatjuk rögzítésre. Az élek szépen le vannak kerekítve, nem teszik tönkre a rögzítő zsinórt.Úgy vélem, nagyon hasznos felszerelés lesz számomra, ez a csekély súlyú, vállalható méretekkel rendelkező eszköz. Sőt, mondhatni biztos vagyok benne, hiszen mint feljebb említettem , több túrán, már kölcsönkértem a barátaimtól, hogy gyorsabban, biztonságosabban és kényelmesebben oldjam meg vele a feladatot.