Gázfőzők téli használata.

Egy érdekes témáról szeretnék írni most, ami évek óta téves elképzeléseken alapszik. Sokan közelítették már meg a dolgot papírlapon kiszámítva, a fotelben ülve. Többen számoltak be arról, hogy kint az erdő mélyén nem jött be az elképzelésük ezzel kapcsolatban. Én most mindenféle tudományos alaposságot nélkülözve szeretnék szólni néhány szót a gázfőző berendezések téli, -10-15 Celsius fok körüli használatáról.A mai napig a következőket hallom természetjárók szájából: A gázfőző használhatatlan télen, mert nem jön ki a gáz a palackból 0 Celsius fok alatt. Valamint, ha ki is jön, akkor a palack használat közben lefagy, ha nem fagy le, akkor csak kevés jön ki belőle… Nos, én kb. 20 éve használok téli túráim során gázfőzőket. Nekem érdekes módon semmi hasonló tapasztalatom nem volt ezzel kapcsolatban. Mindig gyorsan, hatékonyan el tudtam készíteni az ételeimet.

Kezdjük az elején. „A hideg gáz nem jön ki a palackból.” Csináltam egy tesztet, a -17 Celsius fokos mélyhűtőbe beraktam egy gázpalackot, majd reggel meggyújtottam a gázégőt, és a következő történt. A hőmérő mivel átlagolja a külső hőmérsékletet, így -11-12 fokot mért.

Tehát egyelőre emésszük meg a gondolatot, hogy de, a -17 Celsius fokos gáz is kijön a palackból, nincs ezzel semmi baj.  És ég is természetesen. Hozzáteszem gyorsan, egyszerű PB gázt használtam, ezt én szoktam átfejteni a 11,5 kg-os palackból, gazdasági és kényelmi okok miatt. J Nem Winter Gas, nem Isobutan meg mindenféle hókuszpókusz.

Na persze, mikor ezt a videót megmutattam az Alaptábor Fb csoportban, akkor jött a felvetés, hogy na jó, de ha hóra van lerakva a gázfőző, meg hosszabb ideig működik és ha nem olyan a csillagok állása… No, gondoltam egyet, hát csinálok egy kis videót arról is, hogy a kis Vango gázfőzőmön forralok vizet. Ez a legegyszerűbb gázfőző típus szerintem, ami létezik. A kinti hőmérséklet ekkor -12 Celsius fok volt. A végeredmény itt látható:

 Egy kis kitérő: Én is sokat rendelek Kínából, mindenféle eszközt. De azt tudni kell, hogy a minőségi szórás ezeknél a főzőknél is óriási. Érdemes tehát jó minőségű, nagy márkás, ellenőrzött konstans minőségű főzőfejeket venni. Mondom ezt úgy, hogy például a Trangia(Primus) gázfőzőfejemet messze lepipálja a Kínai GoSystem főzőfejem.(Lehet, hogy csak ki kell tisztítani, ez még hátra van.) Minőségben és teljesítményben is alul marad a Trangia. Árról nem is beszélve. Remélem, majd tartósságban is ez lesz a helyzet. De én inkább használok kevés ideig jó dolgot, mint sokáig valami használhatatlan vackot.

Aztán már kezdtem megnyugtatni magam, hogy rendben van, – hiába a fizika, a matematika, a nagy számok a szoba melegéből – de ez ugyanúgy működik a valóságban, mint a húsz év alatt bármikor, a kopogós fagyos napokon. Na persze, de akkor meg az volt a baj, hogy: „de ha nagy a gázfőző felvevő képessége, de ha alig van gáz a palackban, és forraljak fel egy liter vizet, és és és… Ráadásul Matyi barátom előző este rakott fel egy videót, a Trangia Hungary fórum csoportba, hogy -8- Celsiusnál 20 perc múlva leállt a gázfőzője.(Bulin kínai fej) A kutya meg a macska! Reggel -10 fok volt, kiugrottam az ágyból, és a következőket tettem. Kivittem a Trangia főzőmet, egy Trangia Billy 2,5 literes edényben vizet, egy fél palack (nehogy az legyen hogy „de túl nagy a nyomás a palackban azért működik” J ) PB gázt (nem Winter, nem Isobután). És elkezdtem forralni a vizet.

Itt teszek megint egy kis kitérőt, hogy érthetőbb legyen a további mondanivalóm.
Bármilyen fűtőanyaggal is kezdünk el főzni kint a nagy mínuszokban, mindegyiknek megfelelő feltételeket biztosítunk. Ha tüzet rakunk, akkor elkotorjuk a havat, nem rakjuk közvetlenül a vizes talajra a gyújtóst, kövekből szél és szikrafogót építünk köré. Ha hobókályhát vagy rakétakályhát használunk, akkor szintén ajánlatos szélfogó, rakétakályhánál meg a gondos tervező már eleve úgy építi meg az eszközt hogy az úgy ahogy van működik. Van rajta ilyen olyan terelő, szélfogó. Alkoholos főzőknél alap a szélfogó, lévén gyenge teljesítményüket egy kisebb szél is tudja rontani. Szóval a gáz sem úgy van, hogy kicsapjuk a hóba, jégbe, szélbe és működjön. Szerencsére, nem kell nagyon túlgondolni az előkészítést. Elég egy egyszerű szélfogót használni. Erről már írtam is egyszer egy cikket, ami ide kattintva olvasható.
Én a mostani melegítésnél egy egyszerű filléres polifoam darabot használtam szélfogónak, amit egyébként is viszek magammal, mert erre ülök, ha szeretnék megpihenni. Szél ugyan nem nagyon volt, de ez fogja majd bent tartani a keletkező hőt, és így fog hibátlanul működni a gázfőzőm.(az összes)

Visszakanyarodva, ott tartottam, hogy kivonultam reggel a kertbe a -10-be és elkezdtem forralni 2,5 liter vizet, egy félig teli palackkal. A palackot természetesen nem a talajra tettem, hogy ne legyen nagy a hőelvonás, meg feljebb kerüljön a melegebb részre. Ezek voltak az első percek.

Körülbelül 10-15 perc múlva már rotyogott a víz, a palackon kevés nyoma volt dermedésnek. A gázfőző vígan duruzsolt, tette a dolgát, mint mindig.

30 perc elteltével, már jó sok víz elforrt, a gázpalackon kevés deresedés látható, a gázfőző szépen ég, szabályozható a láng intenzitása, a víz forr.

Egy óra múlva, a palackban néhány gramm gázzal a következőképpen üzemelt a gázfőző. A 2,5 liter víz (közben töltöttem rá, mert sok elforrt) fortyog, a gázfőző már nem annyira intenzív, mert majdnem teljesen kifogyott, deresedés szinte semmi nincs rajta, alul enyhe jegesedés, nincs nagy jelentősége.

Annyit tennék hozzá, hogy gázfőzőket használtam már 1500 méteres magasságban, és fagypont körül is, természetesen ugyanígy, hibátlanul működött minden gázfőzőm. Nagyon sok hegymászó használ gázfőzőt, mert tiszta, egyszerű, és fa tüzelésre nincs mód.

Mindent összevetve, továbbra is az a véleményem, hogy itthon, Magyarországon, kisebb magas hegyekben, kompromisszum nélkül használhatók gázfőző eszközök. Természetesen, megteremtve azokat az egyszerű körülményeket, amit a fentebb említett esetekben (tűz, alkohol,hobó kályha) megteremtünk. Itt most egy pár forintos szélfogóról beszélünk. De kapható vagy gyártható fillérekből a palackra polifoam huzat is. Ilyet nem próbáltam még, mert lám, így is tökéletesen működik az eszköz. Remélem, ezzel a minden tudományos alaposságot nélkülöző, de őszinte beszámolóval átbillentem azokat a kétkedőket, akik eddig egy hibás vélekedésen alapuló szóbeszéd miatt nem vettek gázfőzőt. Vegyetek! A gáz télen -10-15 Celsius fokban is tiszta, gyors, hatékony és fillérekbe kerül. Aki nem hiszi, járjon utána…