Szélfogó mint hőtükör

A következő kis eszközt most leginkább azoknak ajánlom, akiknek a természetjárós szezon nem húsvéttól augusztus huszadikáig tart. Persze utóbbiak is használhatják, sőt!Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy be kellene ruházni egy szélfogóra, ami a kis gázfőzőm köré tekerve, felfogja a szelet. Ez által takarékosabb lesz a főzés, hiszen a szél nem fújja el a lángot, és nem fújja ki a meleget a főző alól. Nyilván enélkül is meg lehet élni, hiszen eddig a terepen talált kövekkel, ágakkal, a felszereléseimmel csináltam szélárnyékot főzés melegítés közben.

Most viszont egészen más szempontokat figyelembe véve vizsgáltam meg az eszközt. Viszonylag sokat járok a természetbe télen is. Olyan, hogy hideg, nem létezik számomra abból a szempontból, hogy kimenjek az erdőbe, vagy ne menjek. Magyarországi körülményeket tekintve természetesen. Gyakran használtam a kis főzőmet -15 Celsius fok körül. Ilyenkor a palackot igyekeztem zsebben tartani a felhasználásig, illetve főzés közben a kezemet köré fontam, és nagyságrendekkel jobban teljesített a gázfőző. (Tekintve a pb gáz tulajdonságait.) Viszont ez nem túl kényelmes megoldás. 

No és akkor az egyik MókaMiki kés Klub  találkozón, teavíz forralás közben, István odanyújtott nekem egy ilyen alumínium lapocskákból készült tárgyat. Méretileg nem volt ugyan tökéletes, de a szelet felfogta és könnyű volt. Elhatároztam, beszerzek egy sajátot, ami illeszkedik majd a kis minimál főzőkészletemhez.
És nem is a szélfogó képességei miatt szerettem volna. Sokkal praktikusabb okai voltak. A szélfogót télen hőtükör-ként használva, nagyon sok energiát, és időt lehet megtakarítani.
És nekem, 2017 januárjában, mikor a hideg, éjjel elérte sokszor a -20 fokot és nappal sem volt melegebb -5 foknál, erre volt most szükségem. Éppen ekkortájt érkezett meg a Távol-keletről a várva várt csomag. Mikor kézbe fogtam, kissé nehéznek tűnt egy olyan készlet mellé, ahol a súlyt próbálom minimalizálni, de ekkor eszembe jutott, hogy ezt meg kell feleznem. Mert sajnos nem találtam olyan méretet ami maradéktalanul megfelelt volna. így hát frissiben kettészedtem, és már is meg volt a kívánt méret. 24 cm magas és 42 cm széles. A súlya 130gr. Ez, még nyitott fülekkel is pontosan és kényelmesen körül öleli azt a bögrét, amihez használni szeretném majd.
Azt tudtam, hogy jól fog működni a szélfogó az elképzelt téli hőtükör szerepkörben. De hogy ne csak az érzékeimre hagyatkozzak, és hogy az olvasónak is meg tudjam mutatni a hatásfok növekedését, a következőképpen jártam el. Felszerelkeztem egy digitális hőmérővel, ami nagyon pontos, fogtam a gázfőző szettemet, és kimentem egy nyitott havas területre kipróbálni legújabb szerzeményem.

Nos ilyen az, mikor közel se távol nincs szélfogónak való kő, faág, és a felszerelés is övtáskányi. Szélsőséges eset, de simán előfordult már velem.
Leraktam az eszközöket, és mértem egyet. Igyekeztem mindig ugyanott és ugyanolyan távolságból mérni a hőt. A külső hőmérséklet -3 fok volt. És nagyon enyhe szél fújdogált.

A gázpalackon mért hőfok:
A szélfogón mért hőfok:
Rátettem hát a gázfőzőre a bögrémet, tele raktam hóval és összecsuktam a lapocskákat. Ilyen módon:
Egy perc múlva a következő értékeket mértem.
Szélfogó:
Gázpalack:
Ha szubjektív észleléssel nem is tűnt volna fel, így számok alapján látszik a drasztikus különbség. Gyakorlatilag egy tavaszi időjárásnak megfelelő kellemes hőmérsékletet tudtam elérni egyetlen perc alatt a gázpalackon. Ez mérhető volt, de hallatszott és látszott is a lángon. Az, hogy mennyi vizet mennyi idő alatt forral, nyilván nem fontos most. A hatásfok növelésének megfigyelés volt a cél.De vigyázat! Melegebb időben,vagy hosszú ideig teljesen körbezárva a gázpalackot,olyan magas hő keletkezik, hogy a gázfőző műanyag részei megolvadhatnak, és ez robbanásveszélyes helyzetet teremt!

Kinek is ajánlom ezt a kis eszközt? Igazából annak, aki úgy érzi, szüksége van rá.  😆 Annak, aki próbált már egy szelesebb tavaszi napon vizet forralni egy teának, de a lángok hol itt, hol ott csaptak ki az edény alól, megpörkölve a szélfogónak kikiáltott felszerelést és lassan ment a forralás. Azoknak mindenképpen, akik nagy mínuszokban is szeretnék csúcsra járatni a készüléküket, és ehhez még elviselik a bő 10 dekás súlynövekedést és az ezer forint körüli ráfordítást. Mint írtam, meg lehet oldani a dolgot enélkül is. A szél ellen bizonyára gyakran akad más megoldás is. De hidegben, hőtükörként pótolhatatlan eszköz.