Husqvarna HVA 200 FO kézifűrész

Egy kedves barátom bocsátotta rendelkezésemre a most bemutatásra kerülő eszközt. Egy kellemes februári napon kiballagtam a táborhelyemre és konkrét elképzelésem volt, mire fogom használni először ezt a számomra hatalmas méretű bicskafűrészt.

Dénes barátomtól kaptam kölcsön a Husqvarna HVA 200 FO típusú bicskafűrészt hogy próbáljam ki, és mondjak róla véleményt. Kaptam az alkalmon, kíváncsi voltam rá, hogyan használható tábori közegben ez az eszköz. Nemrég egyébként a Fieldmann FZNR 1301 típusú fűrészt próbáltam ki, ami nagy csalódás volt. Még az árához képest is.
A táborhelyre vezető úton még volt valami az elmúlt hetek hórétegéből. De mire indultam haza, már ez a kevés is csak emlék volt. Nagyon vékony tél volt az idei.Más is volt azonban ezen a kis ösvényen. Már többször gondoltam rá, hogy össze kellene darabolni a tavalyi vihar által kidöntött nyárfát, ami erre az ösvényre borult rá. És az úton áthaladáskor át kell mindig lépegetni. Nem is az átlépegetés a nehéz, inkább jó helye lenne a táborban a faanyagnak.
Az elképzelésem az volt, hogy ezzel az eszközzel kényelmesen át tudom majd vágni ezt a 25 cm körüli körátmérővel rendelkező kidőlt fát. Hiszen keretes fűrésszel ezt nem tudom megoldani és a kis Fiskarsom sem igazán erre van kitalálva. A munka előtt készítettem egy pár képet a fűrészről.
Így még nem is látszik a mérete, ami összecsukva egyébként majdnem 30 cm hosszú. De mellétettem a Fiskars SW73-at, és hát…azért látszik a különbség.Kinyitva meg aztán még jobban látszik a méret. A Fiskars szinte egészében alig nagyobb, mint a Husqvarna markolata.
A HVA200 három állásban használható. Ezekben az állásokban, egy gombbal lehet rögzíteni. Becsukva is mutatja, hogy helyén van a penge. Kinyitva pedig a felső három rovátka mutatja, milyen lehetőségekkel gazdálkodhatunk a munka folyamán. Én csak teljesen nyitott állapotban használtam.
Ez az alap állapot.
Ez félig behajtva.
Ez pedig a harmadik állás.
Itt megjegyezném, hogy hasonló méretű bicskafűrészeken általában visszahajtani is lehet a pengét. Tehát amikor a penge egy sík felületen van, akkor a markolat felfelé áll. Ilyenkor a munkadarabtól jól eltartja a kezet a markolat.

A markolat másik végén két csavar látható, talán cserélhető a penge, de én nem találtam cserepengét a világhálón.
Amint meg voltam a fűrész körbefotózásával, elkezdtem a munkát. Két vágást terveztem, a vágások közt egy kb. négy méteres részt hagytam. Ülőke lesz majd belőle a táborban. Hamar belekaptak a fogak a munkadarabba. Óvatos voltam vele, mert a méretéhez képest nagyon vékony lap van benne.
Elég hamar, kb 4 perc alatt, a fűrészelés szögét változtatva természetesen, átvágtam a 30 cm-es törzset.(a lap 24 cm hosszú) Időközben néha nagyon furcsa volt, mintha nem lenne fog a fűrészen. Később megfejtettem az okát, majd leírom.Aztán jött a másik vágás, ami valamivel kisebb volt. Mivel itt nem sokat tudtam változtatni a hely szűke miatt a vágás szögeit, többször volt olyan érzésem, hogy nem fűrészel. Mintha elfogynának a fogak, majd újra visszajönnének.
Aztán rájöttem, mi a probléma. A fűrészlap végén valamiért meghagytak egy 2,5 cm-es fogazatlan részt. És mikor 21,5 cm-nél vastagabb egy ág,(ennyi a fogazott rész a pengén) akkor ez a rész felül a vágásfelületre, és elemeli a fogakat a munkadarabtól. És csak csúszkál a fában.  Sőt, tulajdonképpen, ha pont 21,5 cm a munkadarab átmérője, vagy nem sokkal nagyobb, akkor is ez a jelenség. Tehát csak akkorát tudunk húzni a fűrészen, amennyivel kisebb a munkadarab átmérője.Ha megnézzük pl. a Fiskars lap végét, akkor könnyebb elképzelni mire gondolok. Itt a lap vége is vág. Ha már ez átér a faágon, akkor harap. Nincs megcsúszás. Illetve ha nem ér át, akkor is vág. A Husqvarna akkor már nem dolgozik rendesen.Közben felraktam egy vizet és készítettem egy teát, mert a táborig vezető 3 km-es út és ez a két vágás megkívánta.
Ezután vágtam korongokat, hogy megnézzem, azokat a feladatokat amik nekem a táborban reálisan szembe jöhetnek, hogyan oldja meg a fűrész. 10 cm-es kugliból vágtam korongokat.
Habár a Fiskars fogazata durvább, mégis könnyebben haladt a vágás a Husqvarna fűrésszel. Nyilván a lap mérete volt a meghatározó, nem a fogaké. (A lapon látszik, amit eddig nem írtam, hogy jelölték a vágás irányát. Ez tehát egy húzófűrész.)
Mikor végeztem a betervezett favágással, nekiálltam, hogy elkészítsem az ebédemet. Debrecenit sütöttem kedvenc Trangia főzőszettemben. Kifejezetten jól állt a serpenyőnek a Debreceni.
És a végeredmény is kívánatos lett.
Elköltöttem az ebédemet, összecsomagoltam és elindultam hazafelé.
Útközben azon gondolkodtam, hogy nekem egy ekkora fűrész nagy lenne. Méretben és súlyban is.  De ha mégis ilyen kellene, azonnal levágnám a végéről azt a sima részt. Az nekem csak a bajnak lenne, és anélkül sokkal hatékonyabban lehetne használni a fűrészt, a fent leírtak miatt.
Teljesítményben a 10 cm körüli ágaknál nagyon hatékony. A hosszú lapméretet nem lehet kihasználni kényelmesen.  Árban egyébként a Fiskars-szal van egy csoportban, tehát nem lehet drágának mondani ebben a kategóriában. A markolat nyilván kényszerűségből ilyen nagy, hiszen a lap miatt kell, és két kézzel meg lehet ugyan fogni, de dolgozni, legalábbis nekem, így nem kényelmes vele.
Egyébként az egész fűrész jó minőségű, jó fogású anyagból készült. A kialakítása is esztétikus, lényegre törő. Fűrész vásárlás előtt érdemes kézbe fogni és megfontolni a beszerzését!