Sea to Summit műanyag evőeszköz készlet.

Gondolom a legtöbbünknek megvan az élménye a műanyag evőeszközökről. Amit a vidéki búcsúkban vagy a céges rendezvényeken, illetve az útmenti kifőzdékben adnak az ételhez, egy színben és anyagban hozzá passzoló műanyag edényben. És nyilván mindenkinek meg is van a véleménye róla, mint nekem is. Hitvány és nem, vagy alig használható eszközök. Hogy akkor miért vettem mégis műanyag kanalat?A kényszer szülte a dolgot. Na persze nem kellemetlen kényszer, hanem bizony egy kellemes karácsonyi meglepetés. Egy éve már nagy megelégedéssel használtam a Trangia 27UL készletemet, amit Veráéktól kaptam, egyenesen Svédországból.  A 2020-as karácsonyra pedig kaptam még hozzá egy rég vágyott piros edény szettet. Ami teflonos bevonatú. Nagyon szeretem a teflonos serpenyőmet is, így igen boldog voltam a készlettel.Aztán az jutott eszembe, hogy ha egyedül megyek és viszem ezeket az edényeket, célszerű belőlük kienni az elkészült ételt, nem viszek én külön tányért. Viszont a fém evőeszköz készleteim, amiket nagyon szeretek, megsérthetik a teflont. Tehát műanyag kanál kell. Na persze nem az első sorokban említett minőségben. Feltérképeztem tehát a hazai műanyag evőeszköz kínálatot, elolvastam blogokat a témáról. Végül a Decathlonos és a Sea to Summit Camp maradt versenyben. (nem volt ám nagy választék)

Előbbi nem tetszett kézben fogva, így hamarosan ott toporogtam az egyik hazai nagyáruház polcai előtt és elkértem a Sea to Summit Camp készletet. Kétféle színben kapható egyébként, én a visszafogottabb sötétszürkét választottam.
Ez a készlet három eszközt tartalmaz egy kis alu karabineren lógatva.

Kanál, villa kés. Utóbbit talán keveset fogom használni. Habár.. .ha a serpenyőből enném ki mondjuk a húst, vagy a sült kolbászt…
Képről is szimpatikus volt már a kanál, de mivel magam is fotózok ilyen eszközöket…csak a tapintás az igazi. Kézbe fogva azonnal meggyőzött. Nagyon jó minőségű polipropilén+üvegszál , merev, jó fogású, BPA mentes, mosogatógépben is mosható és mikrohullámú sütőbe is behelyezhető anyagból készült a szett. Ezt fel is tüntetik az eszközök hátulján.A kanalaknál nekem nagyon fontos a kanál öble. Talán ebbe az egy tulajdonságába bele lehetne kötni, de ez azért felhasználófüggő is lehet.
Nekem egy icipicit már mély a kanál. Még pont jó, de határeset. Mindenesetre ha levest eszik vele az ember, akkor jó nagyot lehet meríteni vele.

A villát, mérete, hajlása vastagsága teszi igen kellemesen használhatóvá. Leginkább eddig sült húst és sült kolbászt szúrtam a végére. Megfelelően merev, a fogak nem túl vastagok és szélesek, elég hosszúak.Méretben a villa és a kanál jól egymáshoz passzol, kis helyen elférnek így.
A kést őszintén szólva most használtam először sült kolbászhoz, de meglepően jól használható. Szintén nagyon merev, még csak véletlenül sem hajlik meg használat közben, ami egyébként mindhárom eszközre igaz.
Mikor ezeket a fotókat csináltam, akkor ezzel a készlettel is fogyasztottam el az ebédemet. Leves ugyan nem volt, csak a teába a cukrot kevertem most el a kanállal.A kés és a villa viszont a sült debreceni kolbásznál tett tanúbizonyságot a használhatóságát illetően.

Időközben, majd két év múlva, hozzájutottam a SeeToSummit Delta kanálkészlethez, ami a fenti kanálnak a rövidebb változata. A  villa kissé tömöttebb fogazatú, és a kanál öble pedig sokkal kényelmesebb, nem olyan mély mint a Camp öble. A kés vaskos, jól vágja amit kell, rendesen használható.Egy érdekes kialakítású karabiner fogja össze szállítás közben a három evőeszközt, így szállítás közben egyben marad, meg nem csörög zörög. A Trangia Mess Tin-be például teljesen kényelmesen elfér, úgy, hogy közben még ez a hossz használható marad.  A súlya 29g.  így a mérete miatt akár az ultrakönnyű túrázók kedvence is lehet!Én nem bántam meg, hogy ezeket az eszközöket választottam. Nyilván a piacon rengeteg más műanyag evőeszközkészlet létezik és nem tudtam mind megnézni. Tehát biztos vagyok benne, hogy akad más jó minőségű készlet is. Meg ez persze erősen egyénfüggő, hogy kinek mi jön be. Azonban a maga 1600 forint körüli árával(2021) és a 31 gramm súlyával úgy érzem, nem lőttem mellé, mikor megvettem a Sea to Summit Camp evőeszköz készletet.