Evőeszköz készletek

Az alábbi kis olvasmányban, az evőeszközökről szólnék néhány szót. Na nem mindegyikről, csak arról a néhányról, amiről saját tapasztalataim vannak. Szám szerint három készletet említenék meg.

Igencsak bosszantó, amikor előszedve a hátizsákból az ebédet, kiderül, hogy evőeszköz nincs nálunk. Ha erdőjáró az ember, akkor még csak-csak megoldja, hirtelenjében farag egy kanalat. De ha inkább kirándulásról van szó, vagy csak mással töltené az ember az idejét, ha már kijutott a természetbe, akkor bizony jól jön egy ilyen kis készlet.

Az alábbi három szettről lesz szó:
DPP_02436DPP_02437Az első ilyen készletem, a nagyon sokak által ismert és közkedvelt, magyar katonai raktárakból  beszerzett készlet, az úgynevezett „kanálgép”. (Később, mikor megszűnt a katonaság, már boltban is kapható lett.)
DPP_02434Egy remek eszközről beszélhetünk, én közel két évtizedig használtam a képen látható darabot. Robusztus, rozsdamentes, polírozott felületű, nagyon jól használható. Négy darabból áll. Kanál, villa, kés, konzervnyitó. Mint a képen is látszik, a konzervnyitóba csúsztatható bele a három evőeszköz. A pontos mérete lentebb a táblázatban olvasható. A kanál öble a három készlet közül a legnagyobb. Minden tekintetben. Hossz, szélesség, mélység. Így gyorsan lapátolhatta vele a sorkatona a babgulyást. A villa is robusztus, hagyományos négy ággal és a kanálhoz igazított ívvel. A kés használhatóságát sokan megkérdőjelezték, és élet varázsoltak rá a recézés helyett. Én így hagytam, van késem. A konzervnyitó világbajnok, azt hiszem, ebben mindenki egyetért, aki használta már. Nagyon masszív, akár az olajoshordót is kinyitja!
DPP_02435Kétségtelen előnye még, a kedvező, mi több nagyon olcsó ára. A cikk írásakor úgy 1500-2000 forint körül lehet kapni. Vigyázni kell, mert vannak hasonló kínai vacakok is. Hosszú évekig volt hű társam, de a súlya miatt, és a felhasználási szokásaim miatt lecseréltem.

A következő készlet a Primus Titanium Cutlery Kit néven kapható termék. Mivel régóta vágytam titán evőeszköz készletre, és ezt tudták is a kollégáim, egy alkalommal ajándékba kaptam tőlük.
DPP_02425Ezeknek a titán dolgoknak borsos az áruk, de csekély súlyuk, precíz megmunkálásuk, jó kialakításuk, tartósságuk miatt megéri beruházni rájuk, ha az ember eldöntötte, mit szeretne igazán. Hosszú távú befektetés lesz, hiszen a titán egy igen kemény, erős, időtálló anyag. Ez a darab 7-8 ezer forintos áron szerezhető be jelenleg. Nos, a Primus kit három részből áll.
DPP_02427Kanál, villa, kés. A kanál öble jóval kisebb, mint a honvédségi kanálgépé, és a hossza, szélessége is szerényebb. A három szett közül, ezé a legkisebb fej. A villa hagyományos négy ággal rendelkezik, ám nem annyira hajlított, mint honvédségi társáé. Nyilván, hiszen a kanál öble is kisebb. De nincs is jelentősége. A kés szintén recézett, talán használhatóbb mint az előzőé volt, mert vékonyabb a penge anyaga. Igazából ezt sem használtam soha a fent említett okok miatt. Az eszközök feje polírozva van egészen a Primus felirat alatti nyak részig, ott pedig homokfújt, vagy talán inkább csak csiszolt, érdesebb jó fogású felület van. A nyélen, könnyítésként hosszúkás lyukakat alakítottak ki. Emiatt nyertek ugyan súlyt, de nehezebben tisztítható. A kanál, és a villa végén különböző méretű, Primus főzők szereléséhez alkalmas eszköz kialakítását találhatjuk.

A harmadik, és egyben a kedvenc készletem az MSR Titanium készlet.
DPP_02430Az ára hasonló mint a Primusnak. Talán már nem is készlet, hiszen itt már sem konzervnyitó, sem kés nincs. Csak kanál, meg villa, viszont mindkettő a legkellemesebb, legjobban eltalált darab. Mint írtam, kés mindig van nálam, így ez felesleges volt az előző szettekben, nem beszélve a konzervnyitóról, hiszen nem nagyon viszek konzervet. De ha előfordul nagy ritkán, akkor késsel, vagy nyitófüllel lehet nyitni, hogy hozzáférjek az eledelhez. Azonban a két eszközre, külön-külön gyakran van szükség, mikor táborozás közben főzőcskézés van, ezért nem praktikus a „kanálvilla”, ami ugye egyben akar jó lenni…de nem az!
DPP_02430Ami tetszik még benne, hogy a nyele nem lik-luk, így könnyű tisztítani. A csiszolt felületet is jobban kedvelem. A kanál mérete is megfelelő, az öble elég mély, nem túl széles, megfelelően hosszú. A villa hagyományos négyágú villa. Természetesen hosszú ágakkal, nem úgy, mint a ma divatos, fentebb említett „kanálvilla” un. Spork-ok számomra használhatatlan villa ágai. Mindent összevetve, ez a készlet vált be. Súlyban, praktikumban, méretben, kialakításban, tisztíthatóságban. (ráadásul Tomi barátomtól kaptam ajándékba)

Számomra fontos volt a kanál mérete, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy jóízűen tudjunk falatozni. Habár, lehet hogy ez csak az én vesszőparipám, de ha már lehet, akkor olyan dolgokat szeretek használni, ami javítja a közérzetemet. Ezért külön lefotóztam a kanál fejeket, hogy jobban összehasonlítható legyen a különbség, ami azért majd mint látható, nem is olyan kicsi.

Itt egy oldal, és féloldal profil.:
DPP_02441DPP_02442
Itt pedig a kanalak belseje látható:
DPP_02440Kiterítettem az eszközöket egyenként egymás mellé, hogy láthatóak legyenek az arányok. Nos ez így fest:
DPP_02438Még néhány mondat a titánium eszközök létjogosultságáról, hasznosságáról. Tudom, hogy nem mindenki engedheti meg magának a vásárlását, és nem is mindenkinek van rá szüksége, ez természetes. Ezeket az eszközöket én is ajándékba kaptam (ám a többit én is vásároltam, a kedvező tapasztalatokra építve). Sokszor jönnek a sporttársak azzal, hogy ugyan már az a pár g, dkg, kg,… Az MSR készlet súlya egyötöde a honvédségi kanálgép súlyának. Ha kiveszem a honvédségiből a kést meg a konzervnyitót,( marad 88 g.) még akkor is csak a harmada. Ha minden felszerelés ennyivel könnyebb lenne, akkor a 21 kg súly a hátizsákban, csak 7 kg-os lehetne. Illetve a megspórolt súly helyére, lehet pakolni több folyadékot, élelmiszert, vagy egyéb eszközt, ruházatot. Kicsiben kell elkezdeni. Ma már a poharam is titán, holnap talán a főzőkészletem is az lesz.

Frissítés 2023. Nem léptem az Ultralight természetjárás útjára. Azóta sem lett több titán felszerelésem, a gyakorlat, a praktikum, azt mutatta, hogy más utat kell bejárnom.

Adattáblázat

Név Súly Hossz Kanál fejméret Nyél szélesség
Honvédségi készlet 162 g 180 mm 65×43 mm 18 mm
Primus Titanium Kit 42 g 175 mm 35×50 mm 13 mm
MSR Titanium 30 g 170 mm 40×52 mm 10 mm

Frissítés, 2023. Időközben lett még két másik evőeszközöm is, arról külön cikket olvashatsz ha ide kattintasz. Egy SeaToSummit Camp és egy Delta készlet, amit szintén nagyon szeretek, főleg a teflonos edényeim miatt.
És még egy különlegesség is akad, olyanoknak, akik szeretik az Opinel márkát, vagy azokat az eszközöket, amiket furfangosan lehet variálni. Az Opinel Picnic pont ilyen. 🙂

Látható, hogy sokféle evőeszköz van, (és ezeknél még sokkal de sokkal többféle) hogy természetjárásaink közben kulturáltan fogyasszuk el ételeinket. És itt, még jóformán csak a praktikumról esett szó. Van még az érzelmi kötődés, mert éppen valakitől ajándékba kaptuk a tárgyat, vagy egy születéshez köthető. Vagy akár csak jó ránézni, izgalmas a formája, érdekes a megoldás ahogy kialakították….vagy a megszokottság köt a tárgyhoz.