Opinel Picnic készlet, egy nagyon ügyes fejlesztés természetjáróknak.

Számomra mindig nagy öröm, ha egy természetjárásra való eszköz tulajdonsága bővíthető, változtatható. Habár annak a híve vagyok, hogy ami mindenre jó, az semmire nem jó, de azért van egy finom határ, ahol ez nem így van. Ezt a finom határt feszegette az Opinel is, mikor megalkotta az Opinel Picnic eszközeit. És úgy gondolom, sikerrel.Először is néhány szó az Opinelről. Vannak még mindig, akik lenézik ezt a márkát, ezeket a késeket. Ők valahol azon a szinten vannak, mint azok, akik 20-30 éve lenézték a Suzukit, csak azért, mert kedvező áron olyat lehetett kapni, ami minőségben, tartósságban, használhatóságban megegyezett sok drágább modell árával. Így van ez az Opinellel is.
Ez a késcsalád „filléres” árához, puritán kidolgozásához képest teljesen jól használható túráinkon, táborozásainkon vagy kempingezéskor. Ha valami baja lesz vagy elveszik, nem megy az ember a Dunának. Viszonylag sok fajtája létezik, mind méretben, mind kialakításban és még az anyagok tekintetében is.
(fotó:net)

Rozsdamentes vagy szénacél pengével, illetve a markolat anyagok tekintetében is van miből választani. Megemlíteném még, ha már itt tartunk, hogy létezik kimondottan gyerekeknek készített kés is, ennek – a balesetek mértékének csökkentésére – lekerekítették a hegyét a tervezők.(fotó:net)

De nagyon kellemes és jó minőségű a fűrészük is, volt a kezemben, próbáltam, nagyon jó darab. Jól vág, kényelmes, könnyű.(fotó:net)

Gombászkést is gyártanak, népszerű is a gombászok között.(fotó:net)

De ha valaki „ide nekem az oroszlánt is” szemlélettel rendelkezik, egyből keresheti a különböző szetteket is, mert azokból is létezik sokféle.(fotó:net)

Gyűjtőknek pedig bőven van mire vágyakozniuk. Már ha csak akár a Colorama sorozatot nézzük.(fotó:net)

Na, de térjünk vissza a Picnic kiegészítőre, hiszen most erről szeretnék szólni pár szót. Hogy használni tudjuk a kiegészítőt, rendelkeznünk kell egy 08-as Opinel bicskával. Ebből tudunk majd kanalat és villát varázsolni.Nekem éppen van ilyen méretű Opinelem is, de akinek nincs, az megveheti azt a szettet, amiben kap bicskát is, ráadásul ott már prémium fákkal és színekkel is lehet variálni a markolatot illetően.Az Opinel Picnic egy szép, stílusos, természet szeretetét sugárzó, illetve a környezetvédelemre törekvést magában hordozó dobozban érkezik. (Újrahasznosított papír.) Pontosabban Balázs barátom hozta, mert ez tőle kaptam ajándékba, amit ezúton is köszönök.A dobozban van egy kis papírtálca, amit ha kihúzunk, láthatjuk, hogy helyet foglal rajta egy kis színes kendő, és alatta megbújik a kanál és a villa adapter. A kendő mikroszálas, jó minőségűnek tűnik. Egyik sarkán egy kis lyuk, igényes bőr, vagy talán valami impregnált papír alátét, ezen átfűzve egy gumi gyűrű. Később írom, hogy mire jó mindez.A kendő alatt pedig… na csak eljutottam a lényeghez… a kanál és a villa adapter. Mindkettő szépen kidolgozott. A kettő együttes súlya, plusz a kendő csupán 5 dkg-ot nyom. A kanál öble és mérete kellemesre sikerül, ez nagyon fontos tulajdonság, egy cikkemben már írtam is erről. Kattints ide, ha érdekel! A villának is szépen eltalálták a formáját. Nem túl hosszú, eléggé széles és sűrű a fogazata.A kanálon van egy kis pöcök, a villán meg egy kis lyuk. Ezek elrakásnál fontosak, hogy ne csússzon szét a két eszköz szállítás közben. Erről még később említést teszek.Ha valakinek nem esne le, hogy hogyan kell összeszerelni az eszközt (nekem sem esett le képről), annak a dobozon minden tájékoztatás megadatott ehhez. Egyszerűen bele kell tolni az eszközt a kés végébe, és ráfordítani a zárógyűrűt.Az eszközök illesztése után egy teljes értékű kanalat vagy villát kapunk. Jó hosszú, kényelmes fogású nyéllel.
A villa hasonlóképpen, nagyon jól használható a bicskával összepárosítva. Mindkét eszközről elmondható, hogy apró oldalra mozdulástól eltekintve nagyon masszívan áll a helyén. Kérdés, hogy a többi mérethez majd gyártanak- e hozzáillő Picnic-et. 

Apró üröm az örömben, hogy így a késsel-villával falatozás lehetősége odalesz. De meg is érdemli az, akinek nincs legalább két Opinel bicskája. J (vagy egy másik bicska). De ha a turista ne adj’ isten tésztaféléket is szeret készíteni a természet lágy ölén, vagy olyan ételt fogyasztana amihez villa szükséges, akkor már is jól jön, még egy egyedülálló villa is.

 A kis kendő nagyon vagányul lett kitalálva. Ha kihajtogatjuk, akkor azt láthatjuk, hogy belül középen, egy gumiszalag lett bevarrva, két részre osztva.A gumiszalagba lehet csúsztatni a kanalat-villát egybe, és a kést is egy szélesebb rekeszbe.Előtte persze össze kell passzítani a kanalat meg a villát. Ezért van rajta a pöcök meg a kis lyuk.
Apró figyelmesség a cégtől, hogy a kendő összehajtására is rajzolt ábrákat, ez a dobozban lévő kis tálcán található.Még apróbb figyelmesség, hogy diszkréten ugyan, de fel van tüntetve a kendő anyaga, és a mosáshoz szükséges jelzés az egyik sarokban.Természetesen a valóságban nem tudjuk olyan szögletesre összehajtani mint a képen, de ez nem is lényeges egyébként. Rendesen egybefogja az evőeszközöket a kis szütyőcske. Így bicskával együtt 10 dkg.-a kis csomag. A gyártó szalvétának, törlőkendőnek ajánlja a kis kendőt, de véleményem szerint arra nem igazán szerencsés használni. Nyilván letörölni vele valami szennyeződést és utána ebbe csomagolni az evőeszközt nem higiénikus. Ha meg az elmosott eszközökről töröljük le a vizet, akkor meg a fa markolatot nem ajánlatos vizes kendőbe csavarni. Viszont szállításnál szépen egyben tartja az eszközöket.

Mindent összevetve nagyon klassz és hasznos terméket dobott piacra az Opinel. Nem utolsósorban igen jól használható, kényelmes eszköz lett. Mindenkinek ajánlom a beszerzését, Balázst viszont ne keressétek ez ügyben, mert csak kettő volt neki és az egyiket már nekem adta. :mrgreen: