Fieldmann Fznr 1301 kézifűrész

Gyakran előfordul, na persze nem túl gyakran, hogy egy jó minőségű terméknek megjelenik egy hasonló, olcsóbb változata. Ami ugyanolyan jól működik, esetenként ugyan olyan jó minőségű és tartós is, mint az eredeti. Tovább megyek, olyat is láttam már, hogy az utángyártott, lekoppintott verzió jobb lett, mint az eredeti.Na persze utóbbi a legritkább, de azért volt már rá példa. Olyan már sokkal többször előfordul, hogy hasonló a minősége két dolognak, használati értéke sem rosszabb az utángyártottnak, árban pedig sokszor a töredéke az eredetinek. Ilyen például a Hecht balta, ami meglepően jól sikerült. Éppen ezen a nyomon indultam el, mikor megláttam a Fieldmann ágfűrészét, ami első ránézésre szakasztott Fiskars SW 73-as koppintásnak látszott. És a maga 2300 forintos árával, elég vonzó alternatívát nyújtott, a 8.000 forintos Fiskarshoz képest. Nem titkolom, arra is gondoltam, hogy ha már a pengét át lehet rakni a Fiskars-ba, akkor már megéri egyet beszerezni. Vásároltam is egyet, így a tél derekán, hiszen mikor, ha nem most van itt az ideje a tűzrevaló aprításának. Egyébként én a fűrészt nyáron is hordom magammal. Egyrészt nem egy nagy súly, másrészt vannak dolgok, amiket fűrésszel tudok megcsinálni, vagy azzal érdemes. Szóval megvettem ezt az eszközt, és kipróbáltam. A Fiskarsommal hasonlítottam össze természetesen, hiszen egyrészt nekem az van, másrészt ehhez hasonlít legjobban.

Bliszteres csomagolásban kerül ki a boltok polcaira, így nem igazán van lehetőség megtapogatni a fűrészt. A csomagban a fűrész található és egy övre akasztható hordfül.A fül könnyedén beleakasztható a helyére, jól tartja a fűrészt.Egymás mellé rakva néhány apróság már feltűnik. Például az akasztófül a Fiskarson, és a rögzítőgombok mérete.Egymás fölé rakva látható, hogy a méretbeli különbségek minimálisak. Hosszra azonosak, egy kicsit a végeknél van eltérés.Nem úgy, mint felülről nézve. A Fiskars sokkal vaskosabb, erőteljesebb kivitel.A fűrészek végeit megnézve két apróság tűnhet fel. Az egyik, hogy a Fieldmann végét recésre alakították ki, a jobb fogás érdekében. Én jellemzően nem ott fogom a fűrészt, hanem sokkal beljebb, nekem ez nem lesz fontos. Fontos viszont, hogy a Fiskars a rögzítő csavar helyét bemélyesztette. Így még akkor sem lehet betolni a pengét, ha lehelet finoman húzom meg a csavart. A Fieldmannról ez nem mondható el. Emberesen meghúzva is el lehet mozdítani befele a fűrészlapot a tokjába.A legfontosabb dolog azonban a fűrészlapok mérete, és a fogak kialakítása. Méretben milliméternyi különbség van a két lap közt, mondhatom, hogy említésre sem méltó. (a kép csalóka, mert a Fieldmann hátrébb van, de pár milliméter a különbség)A fogak kialakítását megnézve azonban van különbség. A Fieldmann fogai rövidebbek, és közelebb is vannak egymáshoz. Míg a Fiskars fogazata nagyjából lefelé áll, a Fieldmann fogazata erősen hátrafelé mutat. Így jobbára majd húzva kell rányomni a hatékonyság érdekében.A próbát nem vittem túlzásba, de mondjuk ez az az eszköz, aminél igen hamar kiderül a lényeg. Egy kb.4 cm átmérőjű csontszáraz keményfaágat kezdtem el darabolni.6-8 vágást csináltam, tehát nem mondhatom, hogy a kijelentéseimet hosszútávú tapasztalatokra alapozom. Habár, azt gondolom nem is nagyon lesznek hosszútávúak. A fűrész elsőre agresszív harapással indít, de amint kissé belemélyed a fába, folyamatosan megakad, kiugrik, megszorul. Akadozva tudtam csak használni. Természetesen azonnal jött a Fiskars, hogy különbséget tudjak tenni. Habár a Fiskarsnál úgy tűnt, hogy nem harap akkorát, ez csalóka volt, mert csak egyszerűen könnyedebben vitte a fát. Sokkal hamarabb, akadásmentesen vágta az ágat. Utána még csináltam pár vágást a Fieldmann ágfűrésszel, de azt kell hogy mondjam, nem győzött meg. A fogak kialakítása miatt a fűrészport nem hordja ki rendesen, ezért folyton megszorul. 
Ráadásul, az az ötletem is elszállt, hogy a pengét tudom használni, ha a Fiskarsé eltörne. (Pár éve volt már rá példa, az én hibámból.) Az egyik ok, hogy a Fiskars valahogyan sajtolással rögzítette a gombot és nem tudom kiszedni. A másik, hogy nem szeretném, ha ilyen penge lenne a Fikarsomban. Mindamellett a kerti eszköztárolóban elfér a Fieldmann, kisebb otthoni munkákhoz ezért az árért talán megfelelő is lehet.