Hecht kisbalta

Egy táborozáskor, természetjárás alkalmával, kitűnően használható eszközt vettem ezúttal górcső alá. Mégpedig egy baltát, ami úgy tűnik, gyorsan leválthatja a Fiskars X7-esemet.

Pár éve írtam az első generációs Fiskars X7-es baltámról. Remek eszköz, nagyon szeretem, immár három esztendeje használom. Építettem vele kunyhót, asztalt, hintát, faragtam vele bögrét, szóval tényleg nagyon jó balta.

Aztán a minap a testvéremet elhívtam, hogy egy kicsit alakítson a diófán a kertben. Ő ilyesmivel foglalkozik főállásban. Fakivágás, kertrendezés. Na, szó, ami szó,…mikor gallyazásra került a sor, mondta, hogy ott van egy kis balta a Niva hátuljába, használjam azt. Na, akkor fogtam meg először a cseh gyártmányú, Hecht 900570 univerzális kisbaltát.Ami elsőre feltűnt, az természetesen a fogása volt. A nyele műanyag, mint a Fiskars-nak, de kb. egyharmada gumírozott felülettel van ellátva.
Méretben is szinte milliméterre megegyezik az X7-el.Csak hogy ennek egy kicsit kecsesebb íve van. Ami nagyon jót tesz neki optikailag is.És mivel ez egy kicsit nehezebb balta, papír szerint 570 gramm valójában, amit mértem az 640 gramm, így a húzása is jobb. A súlya egyébként valószínűleg belefér az erdőtörvényben meghatározott tömegbe, habár külön nem tudtam lemérni a fejet. De tippelek, hogy kb. a fej 500g és a többi a nyél. Ez egyébként hosszú évek tapasztalatából kiindulva inkább csak elméleti problémája némelyeknek. Mert az erdész pontosan tudja, kitől kell elvenni a 400 grammos baltát, és kinél lehet otthagyni az 1000 grammosat.

Tehát kézbe véve meglepően kényelmes volt. Nekikezdtem hát, hogy legallyazom az ágakat. Na, ekkor ért a meglepetés. Piszok jó volt vele dolgozni. Minden rendben volt a baltával. Kellemes fogása volt, jó húzással, jó elosztással, és bitang módon vitte a két-három ujjnyi ágakat.

Becsapódásnál nem éreztem hogy ki akarna fordulni a kezemből, sőt. Nagyon jól irányítható volt. A fej hasítóbalta-szerű kialakítása miatt pedig, sokkal hatékonyabban forgácsolt, nem akart kicsit sem megszorulni a fában.A nyél vége sokkal kellemesebb volt mint az X7-nek. Jobban vissza volt ívelve a vége. Még talán az új X7-nél is jobban. Kissé filigránabb, és szintén üreges nyéllel gyártották a kisbaltát.Ennek ellenére, határozottan olyan érzésem volt, hogy ez az eszköz nem akar kicsúszni a kezemből. Még annyira sem, mint a Fiskars. Aztán azt éreztem, hogy nem is akarom kiadni a kezemből. Öt perc múlva elhatároztam, hogy  kell nekem egy ilyen balta. És abban a percben meg is kértem a tesót, hogy hozzon nekem egyet abból az üzletből, ahol ő vette. Mikor megérkezett a balta pár nap múlva, kézbe vettem, és megnéztem, hogy tulajdonképpen mitől is tetszett nekem, mitől is olyan jó dolgozni ezzel a baltával.

Toknak ugyanazt a használhatatlan kényelmetlen műanyag tokot adták, mint amivel a Fiskars adja a baltáit egy ideje. Mondjuk szállítani a hátizsákban megfelelő, még ha nem is esztétikus. Talán a felső részt fogom levágni, mert szögön lógatni, meg kézben vinni biztosan nem fogom. 🙂 És akkor még jó is lehet…Ez a vacak egyébként az összes többi baltának megfelelő lehet, kivétel pont a kemping balták. Amiket esetleg szeretnénk olykor övre fűzve is viselni. Habár ez nem sűrűn fordul elő, de azért a lehetőséget jó, ha megtartjuk. Szerencsére, még a régi X7-es gyöngyvászon tokjába is tökéletesen illeszkedik, nem azt a förmedvényt kell majd használnom. Habár, semmiből nem tart rendelni hozzá egy bőr tokot.

A fej formája a nekem tetsző modernebb fazon. Oldalról nézve egy az egyben Fiskars koppintás.Az élek hossza a fej mérete és íve is szinte teljesen megegyezik a két baltának. Egyébként nem olyan borotva élesen érkezik, mint a Fiskars, de nem is számít, mert egyrészt egy élezés pár perc, másrészt meg vélhetően nem hajszálat fogunk vele forgácsolni.

Felülről nézve azonban már látszik az a különbség, amitől többek között nehezebb az eszköz, és amitől olyan brutálisan dolgozott gallyazáskor. Látható, hogy sokkal szélesebb a fej, inkább már-már hasító balta jellegű. Habár a cég, kimondottan univerzális baltaként forgalmazza. Ami igaz is egyébként.Ami fontos még, hogy a balta foka sokkal laposabb a Hecht-nek, ami jól jön sátorcövek leütésénél. Nem veri szét a cölöpöt annyira hamar, mint a Fiskars, aminek egy kicsit lekerekítve hagyták ezt a részét.Megfigyelhető még, hogy a fejét a baltának úgy alakították ki, mint az újabb X7-esnek, hogy nyaknál, egy peremet képeztek ki. Ezáltal, az elhasított fa, nehezebben kezdi majd ki a műanyagot a befogató résznél.Hogy milyen anyagból van a balta, és hogy mennyire lesz tartós? Az anyagról nem tudok nyilatkozni, nem ad meg adatokat a forgalmazó. Az látszik, legalább is úgy tűnik, hogy nem laminált acélból van. A tartósságáról meg csak annyit, hogy a testvérem 8 hónapja gyapálja, amiben benne volt a téli szezon is, amikor a legtöbbet kellett használni. Élezve még nem volt, munkaéle volt a baltának. Alkarszőrt sem borotváltam vele, mert nem az lesz a célfelhasználás. J Azt gondolom, hogy egy olyan természetjáró, aki átlagon felüli időt tölt kint a terepen, és szokatlanul sokat használja a baltát az átlaghoz képest,…nos talán soha nem fogja tönkre tenni ezt az eszközt.

Még az árról szólnék pár szót, mielőtt befejezem a bemutatását, a Hecht 900570 baltának. Nos a FiskarsX7-es 2018-as legolcsóbb ára, 11.000 forint. A Hecht ára ugyanebben az évben 4.000 forint. Azt gondolom, hogy ez a balta, nagyon jó alternatíva lehet az X7-es vagy X5-ös és ezekhez hasonló balták kiváltására. Minden tekintetben egy jó minőségű baltát látok magam előtt. További információk, és a többi Hecht termék az alábbi honlapon érhető el: http://hecht.hu/keres/?q=balta