MókaMiki woodlore 95 kés

Alapjában véve, már a legelején, évekkel ezelőtt ilyen kést szerettem volna. Skandináv leélezéssel, színes markolattal, elegáns megjelenéssel.

Aztán néhány vakvágány után, elérkeztem az Ozirisz-hez. Kovács Miklós, alias „MókaMiki” gyártotta az eszközt, ő terelgetett a konvex él felé, amit azóta sem bántam meg. Ezzel azóta is maradéktalanul meg vagyok elégedve. Nincs semmi olyan, amit ma másként készíttetnék. És nincs is szükségem valójában másik késre. De ez, ez a színes csoda nagyon megtetszett, és feléledt a vágy egy woodlore-késre.Nem is egy késre, hanem erre a késre. A geometria, a leélezés, meg úgy alapjában véve a „Móka woodlore” eddig is tetszett.Nos, most, hogy hozzám került a vágy tárgya, kicsit kipróbálgattam, és leírom a tapasztalataimat. Nem leszek nagyon népszerű a beszámolóval, hiszen én már régen nem misztifikálok túl egy ilyen eszközt. Főleg használati szempontból. Nem borotválok a késsel alkarszőrt, nem faragok hajszálat… Aki pedig technikai adatokra vágyik, akár a felhasznált anyagok terén, akár a kés kialakítása terén, az pedig milliónyi anyagot találhat a neten. Nem én leszek a megmondó ember a témában. 🙂
Igazából amitől a „meglepetést” vártam, az a skandináv éltípus. Lássuk!Azt tudjuk, hogy Miklós hihetetlen precizitással készíti el a késeket. Prémium minőségű anyagok, aprólékos kidolgozás, jó kommunikáció a leendő vevőkkel, és a későbbi felhasználókkal.Ez a típus, kétféle méretben készül. A nagyobb 110mm-es pengehosszal, a rövidebb pedig, 95mm-es hosszúsággal. Én az utóbbit szerettem volna, mert a felhasználási szokásaimhoz ez passzol leginkább. Ezeken a paramétereken kívül, megbeszélés szerint, tulajdonképpen bármit megalkot a mester. Pengeanyag, markolat anyag, egyedi méret, szín,stb..stb… Nekem ez a szín borzasztóan megtetszett. A szóban forgó darab 95 mm-es, skandináv élformájú, N690-es rozsdamentes pengével készült. A penge vastagsága 3,7 mm. A markolat, színezett indigókék-kékes-lila (élőben még szebb mint a képeken J )stabilizált juhar, fekete liner-rel. Amúgy sem kedveltem az unalmas fekete színt, az Ozirisz is bitang jó, zöld lett,…de ez tényleg nagyon attraktív szín. Egyszerű, rozsdamentes tömör szegecsekkel rögzített markolatpanel. És persze a legendás Móka féle kaparóél.És most néhány szó a használati tapasztalatról. A forma, a méret, teljesen megfelelő volt számomra. Kényelmesen használható, kézbe illő darab. Jó pár éve használok szinte kizárólag konvex élezésű kést. Mikor elkezdtem ezt a skandináv élű kést a túra során használni, az égvilágon semmi meglepő nem volt benne. Nem volt az a nagy hú, meg há, amilyen különbségeket szoktak írni róla.

Először a vacsorához való alapot, a szalonnát szeltem össze vele. Nyilván a penge kialakítása miatt jobban tartja az irányt, talán,… bár nekem eddig a konvex éllel sem jelentett ez a munka problémát, és nem is éreztem most nagy előnyét a skandinak.Ezután a hálátlan krumplipucolás következett,… természetesen jól működött itt is az eszköz.A hagymánál, már direkt figyeltem, hogy minél vékonyabb egyenletes szeleteket tudok-e vágni vele. Nos, igen, akár a konvexemmel. Szép vékony szeleteket lehetett kanyarintani vele.Úgy ítéltem meg, hogy a konyhai szolgálatban nagy hasznát fogom venni a késnek.Ez után, a függőágyhoz vágott cölöpöket, rudakat hegyeztem még ki a késsel. Néhány cölöpöt, tartórudat a ponyvához, feszítő botokat….Ez a feladat sem szült különleges élményt. Ütőfázást nem követtem el a késsel, azt a konvex-szel sem igazán szoktam. A néhány év alatt egyszer-kétszer tettem ilyet, szorult helyzetemben, de jellemzően fűrészt és baltát használok favágáshoz. Mindazonáltal, úgy gondolom, az égvilágon semmi meglepő nem történt volna, ha ütőfával hasítok vele. A használat után, nem borotváltam meg az alkaromat, mert soha nem volt szükségem terepen (sem) borotva élre, ez a tulajdonsága nem érdekelt a késnek. Az elején említettem, hogy nem fogom misztifikálni a kést. Remélem nem is tűnik annak ez az írás. Egy rendkívül jó minőségű, jól használható, nekem tetsző kés került be a túrafelszereléseim közé. Azt biztosan állíthatom, hogy az Oziriszt nem fogja lecserélni. És ez nem az éltípus, kialakítás, vagy markolat fogása, kés mérete hanem egyéb dolog miatt van. Mindkét kés a maga nemében tökéletes társa lehet a természetjáró embernek. Nem találtam a két kés között olyan különbséget, ami miatt azt mondanám, hogy ez vagy az jobb lett volna valamiben. Elméletben biztosan van különbség él kialakításban, de ebből a gyakorlatban vajmi keveset vettem észre.

Összefoglalva…, azt hiszem nem kell összefoglalni semmit. Mindent tömören, lényegre törően próbáltam leírni. Remélem, mindenki megtalálja a magának tetsző, hasznára váló kést, és ebben, talán ez a leírás is segítség lehet majd!