A gyufa…

Nem olyan régen, az Alaptábor Facebook csoportban feltettem a kérdést. Ki, milyen vízálló, szélálló gyufát használ kint az erdőben tűzgyújtáshoz. Sok hozzászólás érkezett, azonban volt egy csoport, aki érdekes választ adott.

A válaszuk az volt, hogy teljesen átlagos gyufát, mert jól van az, minek megvenni a drágábbat…
Ezzel is egyet tudok érteni. Aki profi, az profi és bármivel bármilyen körülmények között tud tüzet rakni. Nem is nekik szól ez a beszámoló.

Ma egy kissé szeles nap volt és ilyenkor el szoktam kalandozni, ahogy kinézek a szoba ablakán, hogy bezzeg kint most… Bezzeg kint most tüzet is lehetne/kellene rakni. Visszaemlékeztem , hányszor bénáztam én is, és láttam másokat, amint az utolsó szál gyufát remegő kézzel húztuk végig a gyújtópapíron. Az elkeseredésre is emlékszem, amikor végül az utolsó szálat is elfújta a szél…
Eszembe jutott, hogy van itthon hagyományos, vízálló, és vízálló-vihargyufám. Felkaptam a kabátot, a gyufákat, a fotómasinát és kimentem, hogy kipróbálom, melyik milyen teljesítményre képes. Na, nem szeretnék itt most semmi komoly következtetést levonni. Csak gondolatébresztőnek szánom ezt a rövidke cikket, mindenki azt von le belőle tanulságnak, amit akar.

Gyújtósnak a teljesen száraz pampafüvet használtam mindhárom gyufánál. Ez nagyon könnyen meggyullad, jó lenne mindig ilyet találni kint a természetben gyújtósnak. Egy-egy kis csomót helyeztem el, egy kissé szélvédettebb rönk tövében.Az első jelölt a hagyományos gyufa. A legtöbben ilyet használunk otthon a konyhában. Nem mondom, hogy tökéletes, mert gyakran egy nyavalyás gyertyát sem lehet velük meggyújtani, mert vagy letörik a feje, vagy elalszik egy pillanat alatt, de roppant olcsó…

Így sikerült begyújtani vele az élesztéket.

 A második gyufát, talán a Trexpert üzletében vásároltam. Ez vízálló gyufa, jó nagy feje van, biztosan nem törik le, és könnyedén meg is gyullad. A Coghlans vízálló gyufa így dolgozott.
Az utolsó alany, a Black Knife Webshop-ból került hozzám. Ez vízálló és szélálló gyufa. Nyilván ettől vártam a legtöbbet és lelövöm a poént, hozta is az elvártat a borsos árához mérten.A vízálló-viharálló gyufa a következőképpen működött.
Mint fent említettem, semmi következtetést nem szeretnék levonni ebből a kis próbából. Gondolatindítónak szánom. Mindenki döntse el maga, mennyit tesz meg a biztonságos, hatékony és gyors tűzgyújtás érdekében.